Oštećuje li brzo punjenje bateriju mobitela? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BRZO punjenje mobitela čudo je moderne tehnologije koje je mnogima olakšalo život. Kad imate malo vremena, brzo punjenje je tu da vašem mobitelu da onoliko života koliko mu je potrebno do kraja dana. No, kako proizvođači telefona eksperimentiraju sa superbrzim punjenjem, mnoge zabrinjava šteti li brzo punjenje njihovim uređajima, pogotovo zato što se mobitel brzo zagrije.

Koje su posljedice zagrijavanja baterije?

Baterije mobilnih telefona sastoje se od dva sloja, koje čine litij-kobalt-oksid i grafit. Kada se litij-ioni premještaju iz grafitnog sloja u litij-kobaltni sloj putem elektrolita, dolazi do oslobađanja elektrona. Kad punite bateriju, ioni se kreću u suprotnom smjeru i pohranjuju se kako bi se kasnije oslobodili prilikom korištenja uređaja.

To je uzrok topline koju osjetite na mobitelu, a ona dugoročno može oštetiti bateriju, piše PC Mag.

Tijekom vremena, litij-ionske baterije postale su naprednije, manje i učinkovitije. Mogu podnijeti više ciklusa punjenja prije nego što počnu gubiti kapacitet napajanja. Kako vaš pametni telefon prolazi kroz cikluse punjenja, prirodno se degradira.

Jedan razlog je elektrolitna otopina unutar baterije. Soli u otopini tijekom vremena se mogu kristalizirati, a tako tvore čvrste tvari koje blokiraju prijenos iona kroz otopinu. Ova kristalizacija može se dogoditi brže ako je telefon izložen pretjeranoj toplini, poput brzog punjenja. Međutim isto se može dogoditi i ako ostavite mobitel na vrućem mjestu.

Treba li izbjegavati brzo punjenje?

Prekomjerno punjenje također može uzrokovati degradaciju baterija i smanjenje učinkovitosti. Unutrašnjost li-ionske ćelije osjetljiva je ravnoteža koja se može poremetiti ako u bateriju unesete više energije nego što ona može prihvatiti, jer uklanja previše litij-iona iz unutarnje strukture baterije, trajno je mijenjajući. Nevažno je punite li je brzo ili ne.

U početku su se baterije tijekom brzog punjenja jako zagrijavale. Telefoni nisu bili rađeni tako da učinkovito odvode višak topline iz baterije pa su bili podložniji pregrijavanju. Današnji telefoni bolji su u ventilaciji i nemaju taj problem.

Danas se mobiteli rade tako da bolje upravljaju toplinom i kontroliraju protok energije tijekom punjenja. Primjerice, mobiteli danas imaju toplinske štitove, termalne slojeve i cijevi za hlađenje kako bi toplinu držali što dalje od baterije. Mnogi su mobiteli danas programirani da isključe napajanje kad je baterija puna.

Također, brzo punjenje događa se u fazama. Što je baterija praznija, to se brže puni jer lakše prihvaća energiju. Kako se ćelija približava napunjenosti od 100%, stopa napajanja se smanjuje. Zato ne morate brinuti da će se mobiteli pregrijati do te mjere da će se zapaliti.

Dakle, iako brzo punjenje dugoročno može biti loše za bateriju, to ne znači da ga morate izbjegavati, pogotovo ako koristite novije mobitele koji imaju značajke upravljanja punjenjem baterije upravo kako bi smanjili vjerojatnost ozbiljnijih oštećenja. Stoga je povremeno korištenje brzog punjenja prihvatljivo za većinu današnjih mobitela.

Pročitajte više