Ova boja je jedan od najvećih trendova u uređenju doma 2024.

Foto: bonami.hr/xxxlesnina.hr/emmezeta.hr/hm.com/reserved.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO je Pantone proglasio Peach Fuzz bojom godine, čini se da će jedna druga dominirati interijerima 2024. Kako je još 2023. godine predvidio američki proizvođač boja Benjamin Moore, boja koja će vladati ovom godinom je plava - točnije bogata plava.

Fokus trenda je uključivanje dubokih nijansi u prostor za sloj sofisticiranosti, elegancije i daška šarma. "Mislim da su plave nijanse prirodni napredak od zemljanih tonova koje su bile trend prošle godine", kaže Bethany Struble, vodeća dizajnerica u Totum Home, piše The Zoe Report. "Plava je boja smirenosti, ali može biti i vrlo energična, pa je jedna od najsvestranijih boja", dodaje ona.

Cijeli raspon ove primarne boje

Govoreći o svestranosti, ovaj trend ne fokusira se samo na jednu nijansu plave. Umjesto toga, ističe cijeli raspon ove primarne boje, uključujući kobaltno plavu, tirkiznu plavu, mornarsko plavu i traper plavu.

Te nijanse mogu stvoriti životne prostore koji su umirujući, a za kojima mnogi čeznu usred ultra-zauzetih života. Ali smirujuće okruženje nije jedini razlog popularnosti ovog trenda. Uz razigrano i kičasto uređenje doma koje je također u trendu, trend plave boje omogućuje onima koji preferiraju energičnije i maksimalističke palete da si daju oduška. 

Tamno plavi kauč 208 cm Vanda - Mazzini Sofas, Bonami, cijena na popustu je 1266 eura

No plava se i dobro slaže s drugima. "Plava nudi raznolik raspon podtonova i može se upariti s drugim nijansama", kaže Tayah Mawer, dizajnerica interijera u Vancouveru. "Korištenje različitih nijansi plave može stvoriti isti učinak kao korištenje neutralnih boja dok istovremeno pojačava energiju prostora i komplementira druge boje u prostoriji."

Plava odlično ide s crvenom

Plava, također, odlično ide i s crvenom koja je nedavno postala popularna na društvenim mrežama, zahvaljujući tzv. neočekivanoj crvenoj teoriji. Osnova tog trenda je dodavanje nečega što je crveno, veliko ili malo, u prostoriju u koju naizgled ne pristaje. No s crvenim dodatkom, ona će automatski izgledati bolje. 

"Ako uživate u korištenju plave u uređenju doma, ali želite dodati malo živosti izgledu, pokušajte uključiti naglaske bogatih, toplih boja", kaže Mawer, napominjući da dodavanje naglasaka crvene može stvoriti ravnotežu i dodati dubinu prostoru s hladnijim tonovima.

Orijentalni tepih, plava, crvena, Lesnina, 369.99 eura

Kada uređujete svoj dom plavom bojom, Struble kaže da razmišljate u istom smjeru kao kada stilizirate par traperica s gotovo bilo kojom majicom u vašem ormaru. "Isto vrijedi i za plavu u vašem domu - to je jedna od onih boja kojih biste se trebali najmanje bojati", napominje ona.

Kauči, fotelje i tepisi u tonovima dragog kamenja su zabavan i svjež način za uključivanje ovog trenda u vaš dom. Ali ako niste spremni za tu razinu posvećenosti, Melanie Coddington, dizajnerica interijera u Coddington Design, kaže da možete dodati dašak te nijanse u svoj prostor s malim detaljima i ukrasnim komadima.

Fotelja, Emmezeta, cijena na sniženju je 311.99 eura

Plavi detalji - jastuci, vaze, stolice ili posteljina 

To mogu biti jastuci, vaze, stolice ili posteljina. Za dodavanje dubine sobi, Mawer kaže da treba razmotriti slojevito kombiniranje različitih nijansi plave, posebno onih bogatijih i sofisticiranijih tonova. No dodaje da se ne treba držati samo jedne strane kruga boja. 

Tanjur, H&M, 7.99 eura

"Važno je uravnotežiti hladne tonove s toplim tonovima", napominje Mawer. Budući da su plava i narančasta jedna nasuprot drugoj na krugu boja, Pantoneova Peach Fuzz je jedna od tih komplementarnih boja. Duboke crvene, senf-žute i čak neke tople smeđe također se prekrasno miješaju s plavom.

Posteljina, 200x160, Reserved, 45.99 eura

Bez obzira na to hoćete li ovaj trend prigrliti upečatljivim zidom ili ćete se ipak odlučiti na manje detalje u plavoj boji, vrijedi ga isprobati - posebno jer na zahtijeva druge velike nadogradnje u ostatku doma. Osim toga, ova primarna boja je bezvremenski klasik.

Pročitajte više