"Ova je žena promijenila način na koji kupujem". Što je deinfluencanje?

Foto: Instagram

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DEINFLUENCING je pojam koji sve češće viđamo kao opreku pojmu influencing, no o čemu je zapravo riječ? Deinfluencanje je trend u kojemu, prikladno nazvani, deinfluenceri odvraćaju svoje pratitelje od kupnje proizvoda. Cilj je uštedjeti novac i smanjiti gomilanje nepotrebnih proizvoda. Deinfluenceri također recenziraju popularne proizvode i ističu njihove mane kako bi pokazali da nisu toliko dobri koliko reklama kaže.

"Ne bojim se raskida suradnje"

Jedna od najpoznatijih deinfluencerica na TikToku je svakako Jennifer Wang. Inače farmaceutkinja u jednoj bolnici u Torontu, Wang je na društvenim mrežama još od 2015., a stekla je popularnost svojim OOTD (outfit of the day) fotografijama na Instagramu. S vremenom je krenula objavljivati videe u kojima razotkriva nisku kvalitetu skupih proizvoda.

"Nikad nisam namjeravala kreiranje sadržaja pretvoriti u karijeru i još uvijek ne namjeravam", rekla je za MoneySense. "Kad je netko kreator sadržaja s punim radnim vremenom, na milosti je tvrtki koje vas plaćaju. Volim slobodu koja mi omogućava da budem iskrena i ponekad kritična bez da se bojim da će netko sa mnom raskinuti suradnju."

@wangjenniferr Replying to @miss vanjie if my frenemy asked me to go shopping for party outfits, we’re going straight to dynamite 😈 #partyoutfit #partyoutfits2023 #dynamiteclothing ♬ original sound - Jennifer Wang | @wangjenniferr

"Borba protiv zagađenja koje uzrokuje tekstilna industrija moja je strast i ono oko čega se vrti moj sadržaj", rekla je Wang. "Većina ekologa koristi krivicu kao taktiku da zaustave ljude od kupovine brze mode, ali to ne djeluje. Da je krivica uspješna taktika, svi bismo bili vegani."

Njezini su joj pratitelji izuzetno zahvalni na njezinoj iskrenosti i direktnosti, što ne kriju u svojim komentarima: "Štediš mi tako puno novca", "Prozivaj brendove još više", "Ova je žena promijenila način na koji kupujem".

@wangjenniferr Replying to @. tips to buy good quality tweed #tweedjacket #chaneltweed #tweed #sandroparis ♬ original sound - Jennifer Wang | @wangjenniferr

Ime brenda ne govori ništa o kvaliteti

Umjesto da pratiteljima nameće osjećaj krivnje, ona ih savjetuje kako da izbjegnu brzu modu što je više moguće ili da barem u takvim trgovinama prepoznaju proizvode bolje kvalitete jer upravo kupnjom kvalitetnih komada se dugoročno štedi. Oni neće trajati sezonu-dvije, već godinama.

"Razumijem da je brza moda jedina mogućnost za neke ljude, ali postoje načini da se i brza moda kupuje održivije. Nadam se da će gledatelji primijeniti ono što su naučili bez obzira na to gdje kupuju."

Jedna od poruka koje nastoji prenijeti je kako ime brenda ne govori ništa o kvaliteti proizvoda. Na primjeru Massimo Dutti je pokazala kako u istoj trgovini možemo pronaći proizvod jako dobre i jako loše kvalitete.

@wangjenniferr Replying to @LavenderSunshine this is why you shouldn’t assume something is good quality just because it’s from a certain brand! #fashionhacks #massimodutti #massimoduttihaul #trenchcoatoutfit #trenchcoatstyle #clothingreview #qualityclothing #qualityclothes ♬ original sound - Jennifer Wang | @wangjenniferr

Na malim veseljima se ne štedi

"Kao što pazimo na sastojke u našoj hrani, trebamo pogledati materijale i kroj naše odjeće umjesto da se oslanjamo na ime brenda". Tako izbjegava PU i PVC od kojih se često radi umjetna koža te veste koje sadrže akril. Više voli pravu kožu i vunu, odnosno prirodne materijale.

Redovito se osvrće i na trendove u području ljepote te je podijelila svoje iskustvo s ruskom manikurom koje je za nju bilo negativno, te je savjetovala da se ne radi često. Ruskom manikurom se na specifičan način uklanja kožica oko noktiju kako bi se proširila ploča nokta i produžilo trajanje laka zbog čega je vrlo popularna.

@wangjenniferr #stitch with @Gabby Huffman let me deinfluence you on Russian manicures: this is my second time getting one and both times I felt a lot of discomfort, pain and even bled. #russianmani #russianmanicure #easterneuropeanmanicure ♬ original sound - Jennifer Wang | @wangjenniferr

"Volim tvoju iskrenost", "Uštedjet ću svoj novac", glase neki komentari ispod videa. U drugim joj se komentarima savjetovalo da posjeti drugi salon, no Wang je neumoljiva. Posjetila ih je dva, potrošila puno novca i u oba slučaja imala iste probleme: "Ne namjeravam davati novu priliku".

Istovremeno, ne vjeruje u savjete kako je važno štedjeti na malim stvarima koje vas vesele. Prema njoj, odreknete li se Starbucks kave nećete se obogatiti. No, ako se njome počastite bit ćete sretniji, a time i produktivniji. Potrebno je pametno ulagati, a ne štedjeti na veseljima.

Pročitajte više