Ova knjiga iz 1974. postala je viralna na Facebooku. Jasno je i zašto

Foto/Screenshot: amazon.de/Facebook

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KNJIGA The Jewish-Japanese Sex and Cookbook and How to Raise Wolves (Židovsko-japanska knjiga o seksu i kuharica i kako odgajati vukove) autora Jacka Douglasa izazvala je veliki interes na Facebooku. Nije teško dokučiti zašto. 

Objava koju je podijelio korisnik Alan Shapare Omuyaku u Facebook grupi The Language Nerds prikupila je 13 tisuća lajkova i preko 300 komentara. Prenosimo neke od njih. 

"Jedva čekam nastavak", "Recenzije na Amazonu su urnebesne", "Treba mu terapija ili više droge, ili manje droge, ali sada ne uzima pravu dozu", "Ovo je knjiga koju sam tražio", "Jedva čekam da film izađe", "Čini mi se da bi to trebala biti deblja knjiga", "Ovo pokriva, pa, gotovo sve", "Izgleda sjajno", "Netko živi zanimljiv život", "Na listi želja mi je", "Knjiga je odlična, on je smiješan", "Jack je vidio stvari koje nije trebao."

Kakva je to knjiga?

Vjerojatno imate nekoliko upitnika nad glavom ako niste upoznati s autorom i njegovim radom. Knjiga je izdana 1974. godine i radi se o humorističnom prikazu života autora, a nema puno veze sa samim naslovom. Radi se o duhovitom, ali iskrenom prikazu Douglasova putovanja sa japanskom suprugom Reiko i dva mala sina te njihovim ljubimcima vukovima od predgrađa Connecticuta do divljine Kanade. 

Ova knjiga se i danas može kupiti, a mi smo je pronašli na Amazonu po cijeni od 39.87 eura. Možete je vidjeti ovdje. Prenosimo neke od recenzija na Amazonu. 

"Kupio sam knjigu za 757 eura, isprva sam bio skeptičan, ali onda je vrijedila svakog centa. Od tada sam se seksao otprilike svaki dan, jedem košer sushi, gefilte Sashimi, Udon Matzah, Onigiri Babka, ovisno o tome kako moji vukovi odluče planirati moj dan, kako pripremaju obroke i što ulove u oceanu kad idu u ribolov", napisao je jedan korisnik. 

"Kupila sam je mužu kao poklon jer je oduvijek bio fasciniran imenom i stvarno ju je želio. Ispostavilo se da je naziv najbolji dio i da je to prilično prosječan roman - u redu, ali nije sjajan", napisala je jedna osoba. 

"Humoristične knjige Jacka Douglasa nebrojeno su puta oponašane. Ako čitate njegove knjige i prepoznajete neke stvari - sjetite se da je on to prvi napravio. Ovaj čovjek je znao napisati komediju", dodala je jedna osoba svoj osvrt. 

Knjige autora su uglavnom komedija

Jack Douglas je bio američki pisac, komičar i scenarist, najpoznatiji po svom radu na televizijskim emisijama i knjigama humorističkog žanra. Rođen kao Douglas Linley Crickard 1908. godine, stekao je slavu 1950-ih i 1960-ih godina zahvaljujući svom doprinosu u emisijama kao što su The Jack Paar Show i Laugh-In.

Douglas je bio poznat po svom oštrom umu i sposobnosti da na humorističan način komentira društvene i političke teme. Njegove knjige, koje često sadrže elemente autobiografije i satiru, uključuju naslove poput My Brother Was an Only Child i Never Trust a Naked Bus Driver.

Ove knjige odražavaju njegov jedinstveni smisao za humor i pogled na život, često kroz priče o njegovim iskustvima u šoubiznisu i interakcijama s poznatim ličnostima. Zanimljivo je da se Woody Allen, u svom filmu Anything Else iz 2003., referirao na jednu od gorespomenutih Douglasovih knjiga - Never Trust A Naked Bus Driver.

Osim pisanja, Douglas je bio aktivan i kao scenarist, pridonoseći humoru i satiri u raznim televizijskim produkcijama. Njegov rad na televiziji pomogao je u oblikovanju modernog humorističkog pripovijedanja, a njegov utjecaj osjeća se i danas.

Jack Douglas je preminuo 1989. godine, ostavivši za sobom bogato nasljeđe u svijetu komedije i pisanja. Njegove knjige i televizijski rad i dalje su popularni među ljubiteljima humora, a njegova sposobnost da kombinira humor s dubokim promišljanjima o ljudskoj prirodi i društvenim normama ostaje primjer mnogim piscima i komičarima.

Pročitajte više