Ova ptičica će se praviti mrtva ako je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru loša

Foto: birdie.design

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UPOZNAJTE Birdie - razigranog kućnog prijatelja s ozbiljnom stranom i misijom. Danska tvrtka koju su pokrenuli prijatelji iz djetinjstva Andreas Kofoed Sørensen i Hans Høite Augustenborg izrasla je iz njihovog iskustva u oglašavanju i vizualnoj komunikaciji.

"Mi to volimo zvati tehnološkim proizvodom koji ne izgleda kao tehnološki proizvod", kaže Augustenborg za Birdie, prenosi Wallpaper. 

Uređaj koji izgleda poput žute ptičice je zapravo monitor zraka namijenjen onima koji slijede živahnu sjevernoeuropsku tradiciju otvaranja prozora kako bi prozračili svoju kuću nekoliko puta dnevno, bez obzira na doba godine (kao što osnivači navode, u Danskoj, zdravstvene vlasti preporučuju da provjetravate svoj životni prostor pet do deset minuta dva do tri puta dnevno).

Najslađi monitor kvalitete zraka u zatvorenom prostoru

"Naš proizvod je jedini monitor za zrak koji ne koristi svjetlo, zvuk, digitalne zaslone ili aplikacije", nastavlja Augustenborg. "On je više dio komunikacije, a manje klasičan alat za praćenje. Sve je u tome da korisniku ispričate priču i zapravo mu dopustite da bude dio ove priče."

Ta priča seže u prastaru tradiciju posjedovanja živog pernatog monitora kvalitete zraka, kanarinca, koja je služila da bi upozorila rudare na opasne plinove u rudniku ugljena.

Ova mala ptičica će se okretati na svom sjedištu i praviti se mrtva kada razina CO2 u prostoriji postane viša od 1000 ppm na više od deset minuta. Čim razina CO2 padne ispod 800 ppm, Birdie će se čudesno vratiti u život.

"Mnogi nam ljudi govore da je to simpatična naprava namijenjena za privlačenje pažnje, ali naše pravo uvjerenje i istraživanja pokazuju da je zapravo učinkovitiji od običnih monitora jer vas tjera da više provjetravate", kaže Augustenborg. "To je jednostavno zato što izgleda privlačno i jednostavno ju je razumjeti i sudjelovati u tome."

Dostupna je u žutoj i ograničenoj Barbie ružičastoj boji

Neće se emitirati buka, tvitovi ili nešto drugo, samo jednostavan vizualni znak. Interna baterija trebala bi trajati osam mjeseci, a puni se preko USB-C.

Ideja je očito pogodila žicu, a nakon uspješne Kickstarter kampanje - koja ne samo da je prikupila novac nego je i ispunila narudžbe svakog podupiratelja - Birdie se sada prodaje kao samostalan proizvod, dostupan putem njihove web stranice i nekoliko odabranih prodavača. Također je postojao interes Microsofta i Googlea za razigrano sučelje i njegov utjecaj na budući dizajn hardvera.

To nije prvi uređaj za rano upozoravanje u obliku ptice - danski studio Leapcraft stvorio je Airbird, s razigranim oblikom koji je oblikovao GXN. Međutim, Birdie je najteatralniji, kao i pokušaj da nam se odvuče pozornost od ekrana i natjera nas da brinemo o kvaliteti zraka u prostoru.  

Birdie košta 195 eura, a možete je vidjeti ovdje. No osim u žutoj, dostupna je i u ograničenoj Barbie ružičastoj koju možete vidjeti ovdje

Pročitajte više