Ovaj francuski grad poznat je kao Venecija Alpa

Foto: Shutterstock/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VIJUGAVI kanali učinili su Veneciju jednim od najpoznatijih talijanskih turističkih odredišta. Međutim, mnoga druga odredišta diljem Europe također imaju slikovite vodene putove. Vjerojatno ste čuli za Giethoorn, od milja poznat kao Nizozemska Venecija. Ali jeste li čuli za Annecy?

Ovaj planinski gradić smješten na vrhu jezera Annecy u jugoistočnoj Francuskoj mami putnike svojim šarmantnim starim gradom koji je presijecan kanalima i mostovima - otuda i njegov nadimak Venecija Alpa - plus znamenitostima bogatih naslijeđem kao što su Château d'Annecy i Palais de I'Île, crkve, muzeji, kafići, ugodni bistroi i restorani s Michelinovom zvjezdicom.

Također je cijenjen zbog zapanjujućeg krajolika - pjenušavog jezera s pješčanim plažama, rijekama, slapovima i vrhovima prekrivenim snijegom - i rekreacije na otvorenom orijentirane na prirodu koja ide uz sve to, piše Travel and Leisure.

Jezero Annecy, stari grad, obnovljeni dvorac neke su od lokacija za posjetiti

Ako se odlučite uputiti u Annecy, obavezne postaje su jezero Annecy, Vieille Ville (stari grad), povijesni spomenik Palais de I'Île, obnovljeni dvorac Château d'Annecy i park Jardins de l'Europe (Vrtovi Europe).

Jezero Annecy jedno je od najvećih i najnetaknutijih jezera u Francuskoj, a napajaju ga čisti planinski izvori koji cure sa snježnih vrhova. Nudi pješčane plaže za sunčanje u toplijim mjesecima. Vodeni sportovi privlače njihove ljubitelje koji imaju mogućnost veslanja na dasci, wakeboarda, ronjenja i najma katamarana.

Vieille Ville odiše bajkovitim šarmom s kamenim ulicama, kanalima i pastelnim kućama ukrašenim kutijama s cvijećem. To je mjesto na kojem se slobodno možete izgubiti. Zapravo, lutanje uokolo dio je opuštene privlačnosti starog grada.

Izgrađena na stjenovitom otoku još u 12. stoljeću, Palais de I'Île godinama je služila mnogim funkcijama: bila je zatvor, sudnica, kovnica, upravna zgrada, gimnazija i škola za rezbare kamena. Zasluženo uvrštena na popis povijesnih spomenika 1900. godine, izvorna srednjovjekovna građevina sada je domaćin muzeju.

Izgrađen na vrhu brda iznad grada, Château d’Annecy bio je dom ženevskih grofova u 13. stoljeću. Danas se u njemu nalazi muzej s različitim dijelovima koji prikazuju lokalni namještaj, skulpture i umjetnost, kao i prirodoslovne izložbe.

Vrtovi Europe nalaze se na obali jezera Annecy, a ovaj park s drvoredima odredište je za sebe. Dizajnirao ga je Henri Porreaux 1863., a lijepi zeleni prostor idealno je mjesto za opuštanje, bilo da je riječ o popodnevnom pikniku ili laganoj šetnji.

Destinacije za šoping

Ako pak želite šopingirati, ovdje ima nekoliko idealnih lokacija za to, poput Annecy tržnice, robne kuće Galeries Lafayette, slastičarnice Philippe Rigollot, trgovine šešira Pochat i trgovine sirom Fromagerie Pierre Gay.

Farmers market u Annecyju radi svakog utorka, petka i nedjelje tijekom cijele godine. To znači da bez obzira na godišnje doba kada ga odlučite posjetiti, bit će obilje svježih i regionalnih proizvoda poput salama i sireva.

Poznata francuska robna kuća Galeries Lafayette ima ispostavu u Annecyju. To je mjesto za suvremene i luksuzne dizajnere, cipele, modne dodatke, predmete za djecu i muškarce, kozmetičke proizvode i potrepštine za dom.

Slastičarnica Philippe Rigollot prva je postaja za mnoge putnike željne slastica dok su na odmoru u Annecyju, a ova je poznata po neobičnim slasticama. Uz dekadentne kolače, izvrsne voćne torte i delikatne macaronse, teško je odabrati omiljene.

Najbolji suveniri nisu drangulije, već predmeti koji pričaju priču i imaju poseban osjećaj mjesta. Jedna od najstarijih radnji u Annecyju, trgovina Pochat nastavlja stoljetnu tradiciju izrade šešira. Police su opskrbljene besprijekorno ručno izrađenim šeširima koje ćete nositi zauvijek.

Francuzi znaju ponešto o siru, a trgovina Pierre Gay to svakako potvrđuje. Osnovan 1935. godine, ovaj mali dućan prepun je najkremastijih, najukusnijih reblochona, chevrotina i odležanog kozjeg sira.

Isplati ga se posjetiti tijekom cijele godine

Mnogi ljudi misle o francuskim Alpama kao o zimskom odredištu, ali Annecy dokazuje da se isplati putovati u bilo koje doba godine. Hladnija sezona znači pristup skijaškim terenima. Kad temperatura poraste, rekreacija na otvorenom u obliku šetnji uz jezero i vožnje čamcem zauzima središnje mjesto. Godišnji Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju održava se u lipnju.


Preporuke smještaja

Rivage Hôtel & Spa Annecy

Rivage Hôtel & Spa Annecy zauzima vrhunski položaj na jezeru u blizini nekoliko značajnih atrakcija. Nudi smještaj s 4 zvjezdice i nalazi se 2.1 km od Palais de l Ile i 2.2 km od Chateau d'Annecy.

U blizini je i Most ljubavi, na 1.7 km udaljenosti. Ima ocjenu od 8.9 na Bookingu, a cijena noćenja u rujnu je od 318 eura za dvije osobe. Smještaj možete vidjeti ovdje.


Campanile Annecy Centre - Gare

Campanile Annecy Centre - Gare nudi smještaj u kojem je dopušten boravak kućnim ljubimcima, a na Bookingu ima ocjenu 8.1. Objekt je udaljen 300 metara od željezničke stanice Annecy i 5 minuta hoda od starog grada i jezera.

Palais de l’île nalazi se na 500 metara od smještaja, dok je Chateau d'Annecy udaljen 600 metara. Cijena noćenja u rujnu za dvije osobe je od 141 eura, a smještaj možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više