Ovaj IKEA-in stolac kod nas košta 218 eura, u Njemačkoj 99. Pitali smo za pojašnjenje

Foto: ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DA CIJENE u Hrvatskoj i drugim državama nisu iste, nije tajna, kao ni to da cijene baš u Hrvatskoj često ispadnu više. Od hrane preko kozmetike do namještaja, sve je skuplje. Facebook stranica Halo, inspektore često se bavi potrošačkim temama, među kojima je i usporedba cijena. Ovog puta pozabavili su se cijenom IKEA-inog stolca, koji u Hrvatskoj košta 218 eura, u Italiji 129 eura, a u Njemačkoj 99 eura.

"Mala, glupa, ali bogata nacija"

"Uspoređujemo cijene jednog IKEA-inog proizvoda u različitim državama u EU i van nje. I, začudo, Hrvatska je po cijeni od 218 € (vidi slike) OPET najskuplja", napisali su u objavi. "Pitanje potrošača glasi: Jesmo li kao građani Republike Hrvatske zaista postali 'ovce za šišanje'? Po ovome izgleda da jesmo."

ZAŠTO JE HRVATSKA IKEA NAJSKUPLJA? Mali odmak od inspektora i sličnih tema. Uspoređujemo cijene jednog Ikeinog proizvoda...

Objavljuje Halo, inspektorePonedjeljak, 15. siječnja 2024.

Objava je privukla mnoštvo komentara: "Nevjerojatno je da je sve skuplje ovdje nego u zemljama u okruženju, a imamo najmanje plaće i mirovine u EU", "Znači, mi smo jedna mala, glupa, ali bogata nacija", "Najbliža njemačka IKEA je u Münchenu. Ako uzimate šest stolaca, jeftinije je otići autom gore po njih i nazad nego ih kupiti kod nas", "Preko Jupitera iz Švedske voze ovamo".

Pitali smo IKEA Hrvatsku za pojašnjenje, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Osnovna poslovna ideja tvrtke IKEA je ponuditi široki raspon dobro dizajniranih, funkcionalnih i sigurnih proizvoda za dom po niskim cijenama kako bi si ih moglo priuštiti što više ljudi.
Prilikom ulaska na neko tržište, osnove za određivanje cijena su situacija na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana, prisutnost
konkurencije, kao i nabavne cijene koje nisu jednake za sva tržišta.

Sve su to elementi koji u konačnici utječu i na finalnu cijenu proizvoda te su najčešći razlozi zbog kojih i u vrlo bliskim državama postoji odstupanje u cijenama proizvoda. U konkretnom slučaju, TOSSBERG stolica se u Njemačkoj našla na popisu proizvoda s novom nižom cijenom, zbog čega je, uz niz već navedenih razloga, njezina cijena na tom tržištu dodatno smanjena.

IKEA konstantno pokušava održati svoje cijene pristupačnima, pa je tako posljednjih mjeseci i u Hrvatskoj ponudila nove niže cijene za više od 500 svojih proizvoda, među kojima su najpopularnije
porodice proizvoda poput MALM, KALAX, PAX. Već sada su MALM okvir kreveta, komoda i toaletni stolić povoljniji nego u Njemačkoj, a isto važi i za EKTORP dvosjed, kao i brojne druge proizvode.

To nije kratkotrajna akcija, već doista nova niža cijena tih proizvoda, a tijekom godine IKEA Hrvatska uložit će još veću investiciju u nove niže cijene kako bi bila još bliža svojoj poslovnoj ideji da kupcima osigura proizvode koji jednako privlače svojim dizajnom, funkcionalnošću i pristupačnom cijenom."

Pročitajte više