Ovaj model iPhonea kolekcionari nazivaju "Svetim gralom". Pojavio se na aukciji

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKI stari predmeti vrijedni su čuvanja, a najbolji dokaz za to su izvorni iPhone pametni telefoni iz 2007. godine, koje su vlasnici sačuvali u originalnim, neotvorenim kutijama. U srpnju prošle godine rijedak model od 4 GB prodan je za rekordnih 190.000 dolara, a sada je novi primjerak stigao na stranicu aukcijske kuće. Postavlja se pitanje - hoće li srušiti rekord?

Kako navodi 9to5Google, originalni iPhone od 4 GB vrjedniji je od verzije od 8 GB jer je Apple proizvodio model manjeg kapaciteta samo dva mjeseca i vrlo je malo tih rjeđih modela ostalo neotvoreno u originalnom pakiranju.

Aukcija je otvorena iduća dva tjedna

Naime, aukcijski rekord za originalni iPhone od 8 GB u zapečaćenoj kutiji iznosi 63.000 dolara, što je trećina iznosa koji je postigao model od 4 GB. No valja napomenuti da su, nakon aukcije na kojoj je iPhone od 4 GB prodan za 190.000 dolara, LCG Aukcije prodale jedan takav za 133.000 dolara, dok su RR Aukcije prodale jedan za "samo" 87.000 dolara.

Sada LCG Aukcije ponovno nude jedan od rijetkih originalnih iPhonea od 4 GB u zapečaćenom pakiranju, s početnom cijenom postavljenom na 10.000 dolara. Aukcija je otvorena dva tjedna. Oglas možete pogledati ovdje

"Sveti gral"

Steve Jobs prvi je put predstavio iPhone 9. siječnja 2007. godine na MacWorld događaju u San Franciscu. Nešto više od pet mjeseci kasnije, 29. lipnja, uređaj je lansiran u maloprodaju s cijenama od 499 i 599 američkih dolara.

Prva generacija iPhonea nudila je 4 ili 8 GB prostora za pohranu, revolucionarni zaslon osjetljiv na dodir, 2-megapikselnu kameru i internetski preglednik. Karakteristična ambalaža prikazivala je uređaj prirodne veličine s 12 ikona na ekranu.

iPhone je ubrzo postao Appleov najuspješniji proizvod i trajno je transformirao industriju pametnih telefona. Magazin Time proglasio ga je izumom godine 2007.

Aukcijska kuća LCG ističe da se model s 4 GB smatra "Svetim gralom" među kolekcionarima iPhonea. Naime, kupci su, prilikom lansiranja, često odlučivali doplatiti 100 dolara za verziju s dvostruko većim kapacitetom za pohranu. Zbog slabije prodaje, Apple je odlučio povući 4 GB model s tržišta 5. rujna 2007., samo nešto više od dva mjeseca nakon njegovog početnog izlaska. I učinio ga iznimno rijetkim. 

 

Pročitajte više