Ove greške pri punjenju mnogi rade, a tako skraćuju vijek baterije pametnog telefona

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO želite da vaš iPhone ili Android ostane u dobrom stanju, važno je da ga punite na odgovarajuć način. Najefikasniji način za produženje trajanja baterije pametnog telefona je pravilno punjenje. Iako je preporučljivo razvijati dobre navike već od prvog punjenja, čak i za već istrošene baterije može biti korisno.

Uobičajene pogreške prilikom punjenja

Ne opterećujte bateriju ekstremno velikim ili niskim količinama punjenja

Kako navodi Kaspersky, moderne baterije testirano rade najbolje između 20-90 posto u svakodnevnoj uporabi. Dakle, idealno je isključiti telefon prije 100% i napuniti prije nego što padne na 20%. Ako imate iPhone, možete uključiti optimizirano punjenje baterije koje će to učiniti umjesto vas.

Izbjegavajte intenzivno korištenje tijekom punjenja

To dovodi do pojave poznate kao "parazitsko opterećenje". Upotreba telefona na ovaj način rezultira nefunkcionalnim ciklusima punjenja i skraćuje životni vijek baterije. Najčešći uzroci ovakvih oštećenja uključuju igranje igara ili gledanje filmova dok je telefon priključen na punjač.

Nemojte pregrijavati bateriju

Izloženost pretjeranoj toplini može smanjiti vijek baterije. Trebali biste izbjegavati ekstremnu ili dugotrajnu toplinu na telefonu, posebno dok je u fazi punjenja. Aktivnosti kao što su igranje igara ili gledanje videozapisa mogu stvoriti nepotrebnu toplinu, što ubrzava propadanje baterije.

Koristite brzo punjenje samo kada je potrebno

Brzo punjenje je praktična opcija, ali slično je kao da koristite energetska pića umjesto da se dobro naspavate. Ova značajka dodatno opterećuje bateriju, stoga je sporije punjenje mudriji izbor. 

Punjenje u malim količinama

Punjenje u manjim intervalima smanjuje napor na bateriji i održava je u optimalnom rasponu kapaciteta. Čak i ako dulje vrijeme ne koristite telefon, preporučuje se održavanje napunjenosti baterije na razini od otprilike 50%. Tijekom vremena kapacitet baterije prirodno opada, čak i kad uređaj nije u upotrebi.

Pročitajte više