Ove mogućnosti Samsung televizora preobrazit će vaše iskustvo gledanja

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SAMSUNG pametni televizori čine većinu tržišta ovih proizvoda s udjelom u vrijednosti od 32.1%.  Dominacija Samsung televizora pripisuje se premium i ultravelikim modelima koji su privukli polovicu korisnika televizora od 80 inča i većih. Upravo zato su se tijekom ovogodišnjeg CES-a fokusirali na veličinu ekrana. Veličina nije jedina prednost Samsung televizora, stoga u nastavku donosimo neke trikove i značajke za još bolji doživljaj.

Multi View

Uz pomoć ove mogućnosti možete prikazati do dva zaslona s različitih izvora. Izvor sadržaja može biti aplikacija, datoteka na USB-u, prijenosno računalo koje povezujete s HDMI kabelom ili igraćom konzolom.

Moguće je prilagoditi i veličinu zaslona, kao i podijeliti ga na dva jednaka dijela, a možete odabrati i položaj zaslona. Konačno, možete odabrati i s kojeg će zaslona dolaziti zvuk za gledanje ili ga reproducirati s oba zaslona odjednom.

Kako biste koristili Multi View, pritisnite gumb Home na daljinskom upravljaču i odaberite Multi View. Slijedite upute na ekranu kako biste prilagodili svoje iskustvo.

Tap View

Ova opcija daje vam prednosti zrcaljenja, odnosno streamanja sadržaja s mobilnog telefona. No, neki Samsung televizori imaju posebnu značajku Tap View, koja omogućava dijeljenje zaslona samo jednim kratkim dodirom na TV-u.

Kako biste aktivirali Tap View, trebate ga postaviti putem aplikacije SmartThings. Na izborniku odaberite Postavke, odaberite Tap View i uključite. Nakon toga možete lagano telefonom dodirnuti TV s gornje ili bočne strane. Na televizoru ćete potom vidjeti obavijest kojom potvrđujete želite li dijeliti zaslon.

Imajte na umu da nisu svi Samsung pametni televizori i telefoni kompatibilni s ovom mogućnošću, već isključivo uređaji novije generacije, poput Galaxy Z Flip i Fold serije, S7, Note 8, A6 i novijih mobilnih uređaja, pojedinih Samsung tableta poput Galaxy Tab S3, A 8.0, A 10.1 i noviji, navodi Slash Gear.

SmartThings integracija

Lansiran 2011. godine, Smart Hub vam omogućuje upravljanje iskustvom gledanja na Samsung TV-u pružajući vam pristup izbornicima, preuzimanje aplikacija ili igara i surfanje internetom. Može se koristiti i za upravljanje drugim kompatibilnim pametnim uređajima u svom domu, što je vrlo praktično ako imate Samsungove pametne kućanske uređaje.

Primjerice, možete grupirati više uređaja i učiniti da se istovremeno uključe ili isključe. Aplikacija SmartThings besplatno je dostupna za uređaje sa sustavom Android i iOS.

Kontrola gestama

Samsung je uveo kontrolu gestama kako bi pomogao osobama s invaliditetom. Opcija koristi kameru i AI za kontrolu uređaja. Značajke prepoznavanja gesta rade do 3.5 m udaljenosti od USB kamere u koju korisnik treba direktno gledati te joj moraju biti vidljivi lice i gornji dio tijela.

Nakon što USB kameru povežete s TV-om idite na početni zaslon. U izborniku odaberite Connected Devices, a zatim USB Camera. Vratite se na izbornik i odaberite Settings, zatim All Settings. Pod General & Privacy, odaberite Gesture, a zatim odaberite Gesture Interaction. Slijedite upute kako biste postavili Gesture Interaction.

Još jednom, nisu svi modeli kompatibilni s ovom opcijom.

Ambient i Game Mode

Nekim je korisnicima estetika važna, a za njih je odličan izbor Ambient Mode koji može prikazivati fotografije, podsjetnike, vremensku prognozu itd. Za pokretanje ove mogućnosti, na nekim daljinskim upravljačima možete jednostavno pritisnuti tipku Ambient. Na drugima, na početnom zaslonu svog TV-a odaberite ikonu Ambient. Zatim prilagodite sadržaj i to je to.

Možete koristiti i Game Mode kako biste optimizirali svoje iskustvo igranja na konzolama osiguravajući manje latencije i ugodnije iskustvo igranja. Samsung pametni televizori se automatski prebacuju u Game Mode kad su povezani s kompatibilnim konzolama, ali možete ga i ručno uključiti, s time da način ručnog uključivanja uvelike ovisi o uređaju.

Pročitajte više