Ovo je 5 najboljih kompaktnih fotoaparata koji se trenutno mogu kupiti

Foto: Promo/aviteh.hr/canosa.com.hr/sony.hr/canon.com/fujifilm-x.com/panasonic.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO želite prijeći s kamere na pametnom telefonu na namjenski fotoaparat, nabava kompaktnog fotoaparata logičan je korak. Kompaktni fotoaparati obično su mali i lagani, često džepni, ali bez složenosti izmjenjivih objektiva, tako da se možete usredotočiti na usmjeravanje i snimanje.

Unatoč svojoj maloj veličini, još uvijek nude vrhunsku kvalitetu slike u odnosu na većinu kamera pametnih telefona, kao i značajke poput optičkog zooma i stabilizacije slike, što ih čini odličnim izborom za fotografiranje na putovanju ili vloganje, piše Rtings

Većina kamera koje su odabrali na ovom popisu su u višem cjenovnom razredu. "Jeftinije opcije obično nisu vrijedne ulaganja kada se u istu svrhu može koristiti pametni telefon, koji većina ljudi već i posjeduje", obrazložili su svoj odabir. 

Rtings je kupio i testirao preko 80 kamera te su sastavili top listu od 5 najboljih kompaktnih kamera koje se trenutno mogu kupiti. Prenosimo njihov odabir u potpunosti. 

Najbolja kompaktna kamera: Fujifilm X100V

Fujifilm X100V, 1586.88 € (11.956,35 kn)

"Fujifilm X100V je gotovo zlatni standard kada su u pitanju vrhunski kompaktni fotoaparati, pa nije ni čudo što ga je ovih dana teško pronaći na stanju", napisali su i dodali da je ova visoka potražnja i dovela do skoka u cijeni, barem u Americi.

Navode da se radi o prekrasno dizajniranom fotoaparatu, "vrijednog svog mjesta na vrhu ove liste". Fotoaparat je inspiriran SLR fotoaparatima iz prošlosti, dolazi s namjenskim kotačićima za ekspoziciju i offset hibridnim viewfinderom s nevjerojatnom funkcionalnošću.

"Možete se prebacivati ​​između korištenja kao optičkog viewfindera, koje vam daje izravan pogled na subjekt i njegovu okolinu, i elektroničkog, koje vam omogućuje pregled postavki ekspozicije i profila slike u stvarnom vremenu", napisali su.

Dodali su da je objektiv ugrađen u fotoaparat oštar i brz zahvaljujući prilično širokom otvoru blende f/2, a njegova žarišna duljina ekvivalentna 35 mm dovoljno je svestrana za niz stilova fotografije. Kamera ima izvrstan APS-C senzor koji pruža nevjerojatnu ukupnu kvalitetu slike.

"Ipak, ovo nije najkompaktniji među kompaktnim fotoaparatima. Ako želite istinski džepni fotoaparat koji i dalje daje slike visoke kvalitete, pogledajte RICOH GR III", istaknuli su.


Najbolji kompaktni fotoaparat više srednje klase: Sony RX100 VII

Sony DSC-RX100 VII, 1157.50 € (8721.18kn)

"Ako vam je Fujifilm X100V malo preskup, Sony RX100 VII je fantastičan point-and-shoot po nešto nižoj cijeni", istaknuli su. Ako želite prenosivu kameru koja vam daje širok raspon zuma i mnoštvo značajki, RX100 VII ispunjava gotovo sve okvire.

"S jedne strane, teško je nadmašiti Sonyjev autofokus, a kamera ima nevjerojatnu brzinu rafalnog snimanja od 20 fps za brzu akciju. Ima čak i mali pop-up viewfinder i pop-up bljeskalicu, a sve to lako stane u džep kaputa", dodali su.

Naveli su da ova kamera koristi manji senzor od X100V, tako da kvaliteta slike nije toliko impresivna, ali je još uvijek puno bolja od većine kompaktnih kamera i pametnih telefona. Dodali su da trajanje baterije nije impresivno, "ali to je problem s kompaktnim fotoaparatima u cjelini".

S druge strane, ima svestrani zum objektiv koji daje veću fleksibilnost pri kadriranju od fiksnog objektiva na Fujiju. "Iako nije jeftin, RX100 VII jedan je od najboljih kompaktnih fotoaparata sa zumom koji možete trenutno nabaviti, zahvaljujući omjeru prenosivosti i performansama", zaključili su.


Najbolji kompaktni fotoaparat srednje klase: Canon PowerShot G5 X Mark II

Canon PowerShot G5X II, 1008.43 € (7598.02 kn)

Ako je Fujifilm X100V izvan vašeg cjenovnog ranga, možete se odlučiti za malo pristupačniju opciju kao što je Canon PowerShot G5 X Mark II koji pruža solidnu kvalitetu slike i mnoštvo značajki po nešto nižoj cijeni.

"Radi se o dobro izgrađenoj kameri s jednom od najboljih ergonomija od svih point and shoot kamera koje smo testirali, s iznenađujuće udobnim rukohvatom i osloncem za palac", istaknuli su.

Baš kao i Sony, ima mali pop-up viewfinder koji je koristan za sunčanih dana, zajedno s nagibnim zaslonom koji se može koristiti za snimke iz niskog kuta. Ugrađeni objektiv je također prilično dobar. "Može se otvoriti do prilično širokog otvora blende, a njegova mogućnost zooma od 5x je prilično svestrana, iako nema toliki domet kao objektiv na RX100 VII", naveli su.

Ipak, dobivate dodatne značajke poput stabilizacije slike i ugrađenog ND filtra koji vam pomažu pri snimanju pri nižim brzinama zatvarača pri jakom osvjetljenju. "Autofokus na ovom fotoaparatu može biti spor i nepouzdan, a kao i kod većine kompaktnih fotoaparata, trajanje baterije je ograničeno", dodali su. Istaknuli su da ako tražite nešto malo pristupačnije, G5 X je solidan izbor.


Najbolji cjenovno pristupačan kompaktni fotoaparat: Panasonic LUMIX ZS80

Panasonic Lumix ZS80 / TZ95, 437.72 € (3298 kn)

"Kada dođete do jeftinijih kamera, kvalitetnih opcija sve je manje. Ipak, niste baš bez sreće, zahvaljujući Panasonic LUMIX ZS80", napisali su. Ima manji senzor od prethodno spomenutih kamera, ali objektiv se može proširiti do maksimalne ekvivalentne žarišne duljine punog kadra od 720 mm, "što vam daje tonu raspona zuma za snimanje svega, od krajolika do krupnih planova udaljenih subjekata".

"Što se tiče kvalitete slike, dobivate ono što ste platili", istaknuli su. Kvaliteta slike je i dalje pristojna i prikladna za ležerno fotografiranje ili fotografiranje u pokretu. Također ima solidno trajanje baterije za "usmjeri i snimaj" kameru. 


Najbolji kompaktni fotoaparat za vloganje: Sony ZV-1

Sony ZV-1, 793.25 € (5976.74 kn)

"Kompaktni fotoaparati jedni su od najboljih malih digitalnih fotoaparata koje možete kupiti za vloging, zahvaljujući njihovoj jednostavnosti upotrebe i prenosivosti", napisali su. Sony ZV-1 osmišljen je baš za vlogere, "jedina kamera na ovom popisu s potpuno zglobnim zaslonom koji možete okrenuti prema sebi".

Također dolazi s uklonjivim vjetrobranom za mikrofon za smanjenje okolne pozadinske buke u videozapisima. Osim toga, ima specijalizirane načine autofokusa za vlogere, uključujući način rada Product Showcase koji daje prioritet svim objektima koji su u kadru. 

Canon PowerShot G7 X Mark III također je popularan "usmjeri i snimaj" fotoaparat za vloganje. Za razliku od Sony fotoaparata, ima ugrađenu značajku livestreaminga koja omogućuje izravni stream na YouTubeu, "iako vam je potreban određeni broj pretplatnika da biste je iskoristili".

Obje kamere muče se s performansama baterije, ali zglobni zaslon i fantastičan autofokus ZV-1 daju mu prednost za vloganje i laganiji video rad.

Pročitajte više