Ovo je pet najiritantnijih stvari vezanih uz pakiranja hrane

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PONEKAD pakiranja hrane mogu biti prilično frustrirajuća, posebno kada želite izvaditi samo žličicu ili dvije npr. kave ili nekog začina, a vaša žličica je preširoka da stane u otvor staklenke ili morate papirnatu/višeslojnu ambalažu kompletno rastvoriti da biste to učinili bez nereda. 

Kada je pakiranje hrane dobro dizajnirano, ono olakšava vađenje sastojaka potrebnih za određeni recept, ujedno ograničava količinu otpada koju je potrebno kompostirati, poslati na odlagalište otpada ili reciklirati, piše Washington Post. 

Doduše, pronalaženje rješenja za pakiranje koja će zadovoljiti sve - tvrtke i potrošače - može biti delikatan čin balansiranja u pogledu cijene, upotrebljivosti, privlačnosti robne marke, očuvanja kvalitete, praktičnosti i ekološke prihvatljivosti. Međutim, nekoliko poboljšanja moglo bi zadovoljiti većinu, ako ne i sve zainteresirane strane.

Washington Post obratio se svojim čitateljima na internetu, ali i vlastitim zaposlenicima da navedu glavne probleme koje imaju s pakiranjima hrane. Evo kojih pet se istaknulo kao najiritantniji te koja rješenja preporučuju. 

Više pakiranja trebalo bi se moći ponovno zatvoriti

Takva promjena može pomoći u sprječavanju bacanja hrane olakšavajući pravilno skladištenje namirnica. "Iako da, mogli biste jednostavno staviti hranu u zasebnu posudu za pohranu nakon što je otvorite, što je sasvim u redu za namirnice poput brašna i smeđeg šećera, ali nije idealno stalno čistiti i ponovno puniti zasebnu posudu za kvarljivije namirnice", ističe Washington Post.

Pakiranja narezanog pršuta, slanine, šunke i sl. su dobar primjer ambalaže koja bi bila bolja kada bi se mogla ponovno zatvoriti. Predmeti u vrećicama s pričvršćenom malom naljepnicom koja bi trebala držati vrećicu zatvorenom nakon otvaranja, ali nikad nije dovoljno ljepljiva, još su jedan primjer ambalaže koja se može poboljšati.

Ambalaža ne bi trebala biti preteška za otvaranje

Ambalaža mlijeka bez plastičnog zatvarača na odvrtanje je primjer ambalaže koju najčešće u praksi treba prerezati da bi se došlo do sadržaja. "Slično tome, iako cijenimo da je sadržaj vrećice čipsa ili zelene salate siguran, ponekad je možda i previše siguran", navode. 

Nerijetko se dogodi da se prilikom neopreznog, grubljeg, otvaranja sadržaj vrećice razleti na sve strane pa je nekada zgodnije i sigurnije razrezati vrećicu. Na kraju, većina artikala zapečaćenih u plastiku može imati koristi od npr. zip loca kojim se lako otvara. Iako je ambalaža koja se teže otvara mnogima samo neugodnost, ona može biti velika prepreka onima s fizičkim ograničenjima. 

Materijale za pakiranje treba svesti na minimum

Dodatni plastični čep s rupicama ili zaštita ispod aluminijskog čepa na staklenkama pojedinih začina poput lovora potpuno je nepotrebna. Plastične vrećice unutar kutija većine žitarica još su jedan primjer viška ambalaže u kojoj je primarna - a možda i jedina - svrha kutije brendiranje.

Proizvodi umotani u plastiku još su jedan od primjera koje su ljudi spomenuli Washington Postu kada su ih tražili da im navedu što ih sve iritira kod ambalaže hrane. "U slučaju čvrstih proizvoda, poput slatkog krumpira, to je potpuni otpad. Ali za osjetljivije artikle takvo pakiranje može pomoći u produljenju roka trajanja proizvoda, što može imati veći pozitivan utjecaj na okoliš od nekorištenja pakiranja", ističe Washington Post.

Studija koju je proveo Švicarski savezni laboratorij za znanost i tehnologiju materijala naziva Zamotati ili ne zamotati krastavce? zaključila je da zamatanje krastavaca dovodi do smanjenja bacanja hrane.

"Omatanje krastavaca dovodi do smanjenja bacanja hrane i rezultira čistom koristi u utjecaju klimatskih promjena u trenutnom opskrbnom lancu, čak i kada se u obzir uzmu dodatni utjecaji pakiranja. Svaki neomotani krastavac ima isti utjecaj na klimatske promjene kao i količina plastike koja se koristi za zamotavanje 93 krastavca", zaključili su.

To pokazuje da je važno sagledati cjelovitu sliku kada se razmatra utjecaj pakiranja hrane na okoliš.

Sve limenke trebale bi se moći slagati jedna na drugu

"Zašto, oh zašto uopće postoje limenke koje nisu dizajnirane za uredno slaganje jedna na drugu?" pita se Washington Post. Ističu da su idealne one limenke koje imaju dno malo manje od vrha, tako da se druge limenke mogu lako složiti jedna na drugu za pohranu kod kuće bez da se ljuljaju.

Pakiranje bi trebalo biti dizajnirano tako da je lako izvaditi hranu

Nevjerojatno tanke staklenke u koje ne možete staviti standardnu ​​žličicu za čaj ne bi trebale postojati. Squeeze ambalaža također spada u ovu kategoriju po mišljenju jednog komentatora na Twitteru. "Plastične squeeze boce za majonezu gdje se majoneza zalijepi za stranice i na kraju ih morate razrezati da dođete do sadržaja", tvitao je.

Potrošači plaćaju dobar novac za sadržaj unutar pakiranja hrane, stoga bi se proizvođači ipak trebali malo potruditi da ambalaža bude praktičnija. 

Pročitajte više