Ovo su najbolje putne torbe koje trenutno možete kupiti

Foto: amazon.de/travelpro.com/maras.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO se putuje tijekom cijele godine, proljeće i ljeto su udarni termini, kada gotovo svi požele negdje otići. No jedna od bitnih stavki putovanja je i prtljaga, koja treba biti izdržljiva, kvalitetna i uz to izgledati lijepo. 

"Bez obzira na to kamo idete ili koliko često putujete, prtljaga može popraviti ili pokvariti vaše putovanje. Pomaže pri planiranju, pakiranju i organizaciji dok ste odsutni, a ponekad određuje možete li i donijeti suvenire natrag. Na tržištu postoji širok izbor kofera, ručne prtljage, torbi za ispod sjedala i ruksaka. Osim toga, imate tvrde i mekane opcije s raznim organizacijskim značajkama", piše Travel + Leisure

Dodaju da, iako bi se veliki izbor na tržištu mogao okarakterizirati zlatnim dobom prtljage, može biti teško odabrati torbu za vlastite potrebe od tolike ponude. Kako bi otkrio koji se brendovi izdvajaju od ostalih, Travel + Leisure isprobao je i testirao iz prve ruke više od 170 komada prtljage, procjenjujući kapacitet, upravljivost, izdržljivost i dizajn kroz niz testova i simulacija.

Brend koji ističu kao najbolji je Travelpro, a navode da se radi o marki razumne cijene s raznolikim izborom koja je u njihovom testiranju dobila sveobuhvatno visoke ocjene. Prenosimo njihov odabir u potpunosti. 

Sveobuhvatno najbolji brend: Travelpro

Travelpro Platinum Elite, 55 cm, cijena na sniženju je 298.51 € (2249.13 kn)

Travel + Leisure ističe da voli kofere Travelpro brenda jer su izdržljivi, lako se kotrljaju i prostrani su s ugrađenim ekspanderima. No napominju da su neki teži za vući, a da su pojedine torbe koje su testirali same po sebi teške. 

Testirali su ukupno 11 komada Travelpro prtljage i svi su komadi dobili ocjenu 4 ili više, s prosječnom ocjenom 4.4 od 5 za svaki. Modeli marke s tvrdom i mekom stranom bili su hit u laboratoriju, a oni koje su testirali imaju prostranu unutrašnjost i proširive kapacitete.

Dodaju da je Travelpro prtljagom također lako manevrirati na tvrdim podovima, tepihu, pa čak i šljunku. Međutim, napominju da je neke malo teže voziti na dva kotača nego na četiri, pogotovo kad su puni.

Prtljagu su gurnuli sa stola i udarali bejzbolskim palicama i bili su ugodno iznenađeni njezinom izdržljivošću. "Naši su testeri primijetili samo nekoliko površinskih tragova - bez ogrebotina ili udubljenja i nečega što ne bi bilo moguće obrisati", pišu. 

Travelpro nudi izdašnu politiku povrata od 100 dana i svoju prtljagu podupire jamstvima u rasponu od 10 godina do doživotno.

Sveobuhvatno najbolji drugi brend: Samsonite

Samsonite Flux Spinner, 225 € (1695.26 kn)

Deset od 14 Samsonite torbi koje su testirali dobilo je ukupnu ocjenu 4 ili više, s prosječnom ocjenom 4.2 od 5. Koferi ove marke općenito su lagani i kompaktni izvana, s prostranim interijerima i ugrađenim ekspanderima.

Iako većina ne dolazi s vrećicama za pranje rublja, njihova je ekipa za testiranje cijenila odjeljke s patentnim zatvaračima, kompresijske trake, pregrade za odvajanje cipela i lako dostupne džepove. Koferi s tvrdom stranom izrađeni su od termoplastike visoke čvrstoće, a vanjska, mekana strana potječe od recikliranih plastičnih boca.

Nisu pretrpjeli gotovo nikakvu štetu nakon što su ih udarili palicom i gurnuli sa stola. Samsonite prtljaga također manevrira bez problema, čak i na podovima prekrivenim tepisima i šljunku.

Čvrste aluminijske ručke koje se mogu zaključati također su lijep detalj. Cijene su više nego razumne, a robna marka svoje proizvode podupire 10-godišnjim jamstvom.

Najbolji cjenovno pristupačan brend: Amazon Basics

Amazon Basics kofer, 104.84 € (789.92 kn)

Testirali su dva kofera i jedan ruksak iz Amazon Basics linije. Svaki je komad zaradio ukupnu ocjenu znatno iznad 4, s prosječnom ocjenom 4.6 od 5. U recenziji navode da bi dobro došlo više džepova, ali u modele za ručnu prtljagu i isprobane modele lako stane sve s njihovog popisa pakiranja bez ekspandera, što dodaje 15% kapacitetu.

Koferi s tvrdom stranom imaju iznimno debeli termoplastični vanjski dio koji je odlično prošao njihove testove izdržljivosti - nije bilo ogrebotina ili udubljenja. I njima je općenito bilo lako upravljati, iako kažu da je to bilo otežano na šljunku. 

Najbolji luksuzni brend ako se želite počastiti: Tumi

Tumi kofer, 894 € (6735.84 kn)

Ako želite crème de la crème prtljage, tu je Tumi. Tri od pet torbi koje su isprobali dobile su ocjenu iznad 4, s prosječnom ukupnom ocjenom 4 od 5.

Koferi i torbe za ispod sjedala prošli su bolje od sportske torbe koju su testirali, ali, sve u svemu, bili su impresionirani. Navode da je bilo dovoljno mjesta da se spakira sve s njihovog popisa, čak i bez ekspandera.

Ovaj se brend također ističe po svojim organizacijskim, pametnim i sigurnosnim značajkama. Uz to ima velike džepove, uklonjive torbe za odjeću, rukave za prijenosna računala, USB priključke, patentne zatvarače koji se mogu zaključati i brave koje je odobrio TSA.

Njihova ekipa nije primijetila praktički nikakve ogrebotine nakon što su torbe udarili palicom, osim jedne ručne prtljage koja je zadobila prilično veliko udubljenje. Prtljagom Tumi lako je upravljati zahvaljujući rotirajućim kotačima, ali je i prilično teška kada je prazna. 

Najizdržljiviji brend: Briggs & Riley

Briggs & Riley kofer, 549 € (4136.45 kn)

Najizdržljivija prtljaga koju su testirali dolazi od brenda Briggs & Riley. Od osam torbi koje su isprobali, šest ih je dobilo ocjenu iznad 4, s prosječnom ukupnom ocjenom 4.1 od 5. Marka nudi mekane kovčege s balističkom najlonskom vanjštinom otpornom na prerano habanje, kao i modele s tvrdom stranom od polikarbonata koji apsorbira udarce.

Bili su impresionirani koliko su dobro podnijeli udarce i zamahe palicom - gotovo da nije bilo udubljenja ili ogrebotina. Izdržljivost na stranu, koferi Briggs & Riley kotrljaju se bez napora po tvrdim podovima i tepihu, preko neravnina i oko uskih kutova.

Također, imaju pristojne kapacitete, mnogi s ugrađenim ekspanderima. Ovo je jedna od najskupljih marki prtljage, ali je podržana doživotnim jamstvom. Njihovi testeri rekli su da se ne bi iznenadili da kovčezi traju 10 ili više godina.

Najbolje prostrane torbe: Delsey

Delsey Chatelet Air kofer, 422.10 € (3180.32 kn)

Delsey im je izbor za prtljagu velikog kapaciteta. Četiri od pet komada koje su testirali dobila su ukupnu ocjenu najmanje 4, s prosječnom ocjenom 4.3 od 5. Ova marka ima i kovčege s tvrdom i mekom stranom, uključujući iznenađujuće prostranu ručnu prtljagu s ugrađenim ekspanderima.

Njihova ekipa za testiranje bila je oduševljena koliko u njih stane, primijetivši da su lako mogli spakirati sve stavke s popisa pakiranja s viškom prostora, čak i bez funkcija proširenja. Koferi dobro manevriraju na svoja četiri kotača, čak i preko tepiha, pukotina i neravnina.

Većina modela također je lagana. Jedina mana je što su modeli s tvrdom stranom skloni habanju.

S popisa su izostavljeni modeli koji se kod nas ne mogu kupiti ni naručiti, odnosno narudžba bi imala i dodatak carine pa je kupnja neisplativa. Listu najbolje prtljage možete vidjeti ovdje

Pročitajte više