Tvrtka koja prodaje pamuk modnim kućama poput Zare povezana s deforestacijom

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GODINU dana dugo istraživanje neprofitne organizacije Earthsight, objavljeno ovog mjeseca, otkrilo je da je pamuk uzgojen na onome što je grupa nazvala "ukradenom" i "deforestiranom" zemljom u brazilskoj regiji Cerrado. Taj se pamuk pojavio u odjeći koju je odobrio Better Cotton, tvrtka za certifikaciju pamuka, a koja certificira pamuk za odjeću koja se nalazi na policama trgovina kao što je popularna Zara. Vlasnik Zare je zatražio istragu i veću transparentnost.

>> Vlasnik Zare zatražio veću transparentnost pri certificiranju pamuka

Better Cotton još nije objavio rezultate istrage

Better Cotton certificira brazilski pamuk na temelju procjene nacionalnog udruženja proizvođača pamuka. Izvještaj Earthsighta nazvao je to ozbiljnim sukobom interesa. U svom pismu iz rujna 2023., Better Cotton je rekao da "najnoviji revizori tih dobavljača nisu identificirali nikakve neusklađenosti na tim farmama" i da oba poduzeća u pitanju odbacuju sve optužbe. Napominju i kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo rade li farme pamuka u skladu s postavljenim standardima.

No, Better Cotton još uvijek nije objavio rezultate istrage, već je rekao da je proveo neovisnu reviziju zabrinjavajućih pitanja koja se odnose na tri farme koje je tvrtka licencirala, a koje se nalaze u brazilskoj saveznoj državi Bahia.

Horita Group optuženi za deforestaciju i korupciju

Prema Earthsightu, Brazil je drugi najveći izvoznik pamuka iza Sjedinjenih Američkih Država i očekuje se da će do 2030. postati najveći. Gotovo sav taj pamuk uzgaja se u Cerradu, savani koja se proteže srednjim Brazilom, a uključuje područje Bahije.

Oko polovice izvorne vegetacije Cerrada izgubljeno je zbog agrobiznisa, a stopa deforestacije povećala se za 43% od 2022. do 2023., prema izvještaju. Taj proces generira toliko ugljika godišnje koliko i 50 milijuna automobila. Horita Group uzgaja pamuk na plantaži koju je 2018. državni tužitelj Bahije nazvao jednim od najvećih područja otimačine zemlje u brazilskoj povijesti.

Savezna agencija za provedbu zakona kaznila je Horitu ukupno s 4.5 milijuna dolara za ekološke prekršaje između 2010. i 2019., a 2019. stražari plantaže kojom upravlja Horita ustrijelili su dvoje članova lokalne zajednice. Jedan od vlasnika Horite istražuje se zbog korupcije i podmićivanja, prenosi Retail Dive.

Pročitajte više