Paprena cijena: Oakley vraća svoje kultne sunčane naočale iz 90-ih

Screenshot/Foto: YouTube/Oakley

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OAKLEY je 1998. godine lansirao kožne sunčane naočale, jedan od najrespektabilnijih dizajna marke, koje su ostavile traga u pop kulturi devedesetih. Sada, više od dvadeset i pet godina kasnije, marka ih vraća. Naočale će biti globalno dostupne, ali u ograničenim količinama, od 14.11. 

MUZM Mars X-Metal Leather, kako se službeno zovu, nastale su početkom devedesetih na zahtjev Michaela Jordana, koji je od brenda tražio da napravi naočale koje će biti upečatljive i zbog kojih će se okretati glave, prenosi Highsnobiety. 

Tada su naočale Mars bile monumentalan korak za Oakley, a proizvesti ih nije bilo lako. Kako marka piše u priopćenju, bio je potreban generator od šest tona s 425.000 vata snage da pokrene petoosnu obradu koja je održavala preciznost od 0.0005 inča za stvaranje "izvanzemaljskog" okvira X-Metal.

"Futuristički dizajn ispred svog vremena"

Sa složenim procesom i radikalnom tehnologijom dizajna, model Mars se proizvodio šest godina. "Povezivanje znanosti i umjetnosti oko jednog koncepta bilo je način na koji smo prvi put sletjeli na Mars", izjavio je Brian Takumi, potpredsjednik industrijskog dizajna Oakleyja.

"Njegov futuristički dizajn bio je ispred svog vremena, prkoseći eri u koju je došao. S neminovnim dolaskom naše 50. obljetnice 2025., vraćamo ga iz naših arhiva i naše DNA." Koristeći istu tehnologiju koja proizvodi složene metalne dijelove za raketne motore, Mars X-Metal Leather izrađene su postupkom izravnog metalnog laserskog sinteriranja, gdje laseri velike snage tope složeni prah X-Metal.

Prema pisanju stranih medija, cijena na američkom tržištu iznosit će 2300 dolara (oko 2140 eura). Moći će se kupiti u Oakleyjevim trgovinama, na službenoj stranici i kod odabranih maloprodajnih partnera. 

Pročitajte više