Pariz će postati skuplji za putnike koji ga odluče posjetiti ove godine. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POSJET gradu ljubavi uskoro će postati malo skuplji jer je Pariz početkom godine podigao poreze na hotelski i drugi smještaj. Od 1. siječnja turističke pristojbe su više nego udvostručene. Povećanje dolazi u trenutku kada se Pariz priprema za domaćinstvo Olimpijskih igara ovog ljeta, izvijestio je Skift.

Povećanje poreza ovisi o vrsti smještaja. Najveće povećanje je za putnike koji borave u palačama. Ti će turisti morati platiti porez po noćenju u iznosu od 14.95 eura, što je povećanje od 199 posto u usporedbi s poreznom stopom od 5 eura iz 2023. godine.

Putnici u smještaju s 5 zvjezdica morat će platiti porez po noćenju od 10.73 eura, što je povećanje od 186 posto u usporedbi s 3.75 eura iz 2023., a putnici u hotelima s 4 zvjezdice morat će platiti novu neto poreznu stopu od 8.13 eura, što je povećanje od 182 posto u usporedbi sa stopom iz 2023. od 2.88 eura.

Putnici koji odsjedaju u hotelima s jednom zvjezdicom, turističkim naseljima, sobama za goste ili hostelima imat će skromnije povećanje s novom stopom od 2.60 eura po osobi i po noćenju, u usporedbi sa stopom od jednog eura iz 2023. godine.

Pariz nije jedini

Kako piše Travel + Leisure, odluka o povećanju poreza dolazi nekoliko mjeseci uoči dugo očekivanih Olimpijskih igara u Parizu. Cijene hotela su bile u porastu, u prosjeku 300 posto više nego što je uobičajeno za ovo ljeto.

Općenito, Pariz očekuje više od 11 milijuna posjetitelja koji će posjetiti grad na događaju koji počinje 26. srpnja. Pariz također nije sam u povećanju poreza. Amsterdam je na sličan način odobrio povećanje gradske turističke pristojbe za ovu godinu, zahtijevajući od posjetitelja da plate 12.5 posto.

Porez će se primjenjivati ​​i na putnike koji će prenoćiti i na posjete na kruzerima. Neka odredišta dodaju nove poreze za putnike, poput Islanda, koji će putnicima početi naplaćivati ​​u nastojanju da podrži klimatske i održive ciljeve zemlje, i Venecije, koja ovog proljeća planira uvesti naknadu za jednodnevne izlete uz porez kojim već naplaćuje noćenje gostiju.

Pročitajte više