PepsiCo donosi odluku o svojim pićima nakon što je WHO izdao upozorenje o aspartamu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MEĐUNARODNA agencija za istraživanje raka (IARC) i odjel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za istraživanje raka rekli su za aspartam da je "moguće da je kancerogen za ljude", ali da ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama. Unatoč tom izvješću, glavni financijski direktor Pepsija Hugh Johnston rekao je za Reuters da PepsiCo ne namjerava mijenjati svoj portfelj proizvoda.

"Nemamo nikakvih planova za promjenu proizvodnog portfelja u odnosu na to gdje smo sada s aspartamom", rekao je Johnston.

Sastojak je jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača u svijetu, a nalazi se u raznim proizvodima - od Coca-Coline Diet Coca-Cole do Marsovih Extra žvakaćih guma bez šećera.

Aspartam, koji je 1965. otkrio američki kemičar James Schlatter, oko 200 puta je slađi od običnog šećera.

Prebacit će se na korištenje drugih vrsta zaslađivača ako se ikad ukaže potreba

Johnston je istaknuo da postoji preko 100 studija o aspartamu koje su sve zaključile da je siguran sastojak.

"Obilje znanstvenih dokaza sugerira da je aspartam siguran kao sastojak i očito ima prednost jer nema kalorija", dodao je.

Div u proizvodnji pića rekao je da bi se lako mogao prebaciti na korištenje drugih vrsta zaslađivača ako se ikad ukaže potreba.

"Jedina stvar koju treba imati na umu je da je aspartam jedan zaslađivač. Postoji mnogo zaslađivača koje koristimo i, iskreno, ako je potrebno, relativno nam je lako mijenjati zaslađivače", dodao je Johnston.

Pročitajte više