Pet manje poznatih matičnih tvrtki velikih luksuznih marki

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MODNI div Tapestry, koji stoji iza brendova Coach i Kate Spade, namjerava kupiti konkurenta Capri Holdings.

Ova akvizicija će rezultirati stvaranjem američkog modnog diva koji će, iako još uvijek nije tako velik kao njegovi europski konkurenti, biti u povoljnijem položaju za natjecanje na luksuznom tržištu. Ova integracija spaja šest uglednih modnih brendova: Coach, Kate Spade i Stuart Weitzman te Versace, Jimmy Choo i Michael Kors.

Dok se ove dvije svjetski poznate luksuzne modne kompanije udružuju, donosimo vam pet manje poznatih matičnih kompanija koje stoje iza nekih od najvećih luksuznih brendova na globalnoj sceni.

Tapestry-Capri

Tapestry, Inc., čije je sjedište u New Yorku, osnovan je 1941. godine pod nazivom Coach Inc. Godine 2000. kotiran je na Njujorškoj burzi (NYSE). Kasnije, 2018. godine, kompanija je preimenovana u Tapestry, Inc. te je u istom periodu tvrtka kupila kompanije Stuart Weitzman i Kate Spade, piše Investopedia.

Michael David Kors je osnovao Capri Holdings Limited 1981. godine, prvobitno pod imenom Michael Kors Holdings. Tvrtka je 2018. godine promijenila ime u Capri Holdings Limited. Sjedište tvrtke je smješteno u Londonu.

Tijekom prethodne fiskalne godine Tapestry i Capri su zajedno ostvarili prihod od više od 12 milijardi dolara.

Brendovi u vlasništvu Tapestry i Capri su: Coach, Kate Spade, Stuart Weitzman, Jimmy Choo, Versace i Michael Kors.


Kering

Kering (PPRUY), sa svojim sjedištem u Parizu, predstavlja dom luksuznih modnih, kožnih i nakitnih marki. U 2022. godini Kering je ostvario impresivan prihod koji je premašio 21 milijardu dolara (20 milijardi eura). Kompanija je u vlasništvu francuskog milijardera Francoisa Pinaulta, koji je istovremeno i osnivač.

Najpoznatiji brendovi u vlasništvu Keringa su: Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen i Brioni.

Kering također ima vlastitu tvrtku za luksuzne naočale, Kering Eyewear, s portfeljem brendova naočala kao što su Chloe, Lindberg, Cartier, Bottega Veneta i Balenciaga.


LVMH

LVMH (LVMUY), poznat i kao Moet Hennessy Louis Vuitton, predstavlja renomirani luksuzni konglomerat s preko 75 brendova koji se prostiru kroz različite sektore kao što su vino i alkoholna pića, modna industrija, kožna galanterija, nakit i mnogi drugi.

U travnju 2023. LVMH je postao prva europska tvrtka koja je premašila tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara. Tijekom 2022. godine tvrtka je ostvarila prihod od približno 86.5 milijardi dolara (79 milijardi eura). Bernard Arnault, predsjednik i izvršni direktor tvrtke, drži drugo mjesto na listi najbogatijih ljudi na svijetu s neto vrijednošću od 195 milijardi dolara u kolovozu 2023.

LVMH broji robne marke s bogatom poviješću koja seže sve do 18. stoljeća kada je Nicolas Ruinart osnovao prvu kuću šampanjca i to ime nosi i danas. LVMH je formiran 1987. godine spajanjem prestižnih brendova vrhunskih vina i alkoholnih pića Moet Hennessy i luksuzne modne kuće Louis Vuitton.

Među mnogim markama koje pripadaju LVMH-u su: Louis Vuitton, Tiffany & Co., Givenchy, Marc Jacobs, Bulgari, Dior, Fendi, Celine, Guerlain, Fenty Beauty by Rihanna, Tag Heuer i mnoge druge.


Richemont

Tvrtka luksuzne robe Richemont (CFRUY) sa sjedištem u Švicarskoj posjeduje kolekciju poznatih brendova vrhunske mode, nakita i satova. U fiskalnoj godini 2022., tvrtka je ostvarila prodaju od oko 21.8 milijuna dolara (19.95 milijuna eura), postavivši time novi rekord u svojoj povijesti.

Među brendovima koji su u vlasništvu Richemonta nalaze se: Cartier, Van Cleef & Arpels, Piaget, Chloe i Net-A-Porter.


Swatch Grupa

Swatch Group (SWGAY) proizvodi i prodaje satove i fini nakit kroz svoj portfelj luksuznih marki.

Kao najveća svjetska tvrtka za proizvodnju satova, Swatch Group opskrbljuje gotovo sve potrebne dijelove za satove koje nudi putem 17 različitih marki u svom portfelju. Švicarska tvrtka je u 2022. godini ostvarila ukupnu prodaju od 569 milijuna dolara.

Neki od brendova luksuznih satova i nakita u vlasništvu Swatcha uključuju: Harry Winston, Omega, Balmain i Rado te Breguet.

Pročitajte više