Pismo otkrilo da je i kraljica Elizabeta voljela jedan od najpopularnijih parfema

Foto: Epa/chanel.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

CHANEL NO. 5 nedvojbeno je jedan od najpopularnijih parfema na svijetu. Poznata je izjava Marilyn Monroe da je na svemu u čemu spava uvijek nekoliko kapi Chanela No. 5, a i za Andyja Warhola se govorilo da je obožavatelj tog mirisa. Nedavno je otkriveno da je i pokojna kraljica Elizabeta nosila upravo taj parfem dok je bila mlada.

Pismo kraljice Elizabete od 26. travnja 1955., napisano rukom na papiru dvorca Windsor, istaknuti je artefakt na rasprodanoj izložbi V&A muzeja u Londonu "Gabrielle Chanel. Modni manifest", piše Tatler

Dobila ga je na poklon

Pismo je napisano šefu kabineta njezina supruga, u kojem mu zahvaljuje na daru, a naslovljeno je vrlo jednostavno s "Dragi dečko".

Potom kraljica nastavlja: "Kao i obično, otkrio si upravo ono što sam posebno željela i želim ti doista puno zahvaliti na rođendanskom poklonu, Chanelovom mirisu. Već ga koristim i nadam se da mirišem još bolje!! Lijepo od vas što mislite o meni na ovakav način. Još jednom veliko hvala. S poštovanjem, Elizabeth R."

Chanel No. 5, 50 ml, 119 eura

"Dečko" kojem je pisala bio je Frederick Arthur Montague Browning, suprug proslavljene spisateljice Daphne du Maurier, poznate po romanima Rebecca i My Cousin Rachel. Frederick Browning dobio je nadimak Dječak tijekom svoje službe u grenadirima, u skladu s pukovnijskom tradicijom davanja imena po onome što netko zapravo nije.

Izložba u Londonu privukla je veliku pozornost

Izložba u Londonu otvorila je svoja vrata ranije ovog mjeseca, a pojavila su se mnoga poznata lica. Princeza Beatrice od Yorka prisustvovala je otvaranju, kao i grčki princ Pavlos, a ondje su bili i Hugh Grant i Kiera Knightley. 

Izložba "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" prikazuje detalje o stratosferskom usponu Coco Chanel, od njezinog prvog butika modnih proizvoda 1910. do kolekcije otkrivene samo nekoliko dana nakon njezine smrti 1971. Izložba će trajati sve do 25. veljače 2024., ali karata trenutno više nema. 

Pročitajte više