Pojedine trgovine počele su naplaćivati povrat robe. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆINA kupaca koji kupuju online navikla se na trgovine koje nude ne samo besplatnu dostavu već i besplatne povrate, no čini se da se polako odustaje od takve poslovne prakse.

Trgovcima je sve samo ne besplatno preuzeti te artikle natrag, postoji kopnena otprema koju treba platiti, kao i rad uključen u obradu, sortiranje i pripremu te robe, piše Business Insider.

Usred godine koja je financijski izazovna za mnoge trgovce pojedini su počeli kupcima naplaćivati povrat.

Kupci su u 2021. godini vratili robu u vrijednosti od 218 milijardi dolara

Pandemija je utjecala na navike ljudi te ih se sve više okrenulo online kupovini. Osim toga, često su kupovali više veličina ili boja istog artikla te potom vratili ono što ne žele ili im ne odgovara, bez naknade. Prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije, kupci su 2020. godine vratili robu u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara koju su kupili online.

U 2021. godini taj iznos je skočio na 218 milijardi dolara. Za svaku milijardu dolara prodane robe prosječni trgovac ima trošak od 166 milijuna dolara za povrate, što mu zadaje glavobolju.

 

Besplatan povrat nije uvijek bio norma, nego je Amazon postavio taj standard, ali izgleda da sada sve više trgovina polako odustaje od toga. 

Zara je u Hrvatskoj ranije ove godine uvela povratnu naknadu

Zara je već uvela povratnu naknadu te je za Hrvatsku cijena povrata 29.90 kn (3.97 €), ali ako sami odnesete kupljene artikle u trgovinu, povrat je i dalje besplatan.

No taj način povrata ujedno može biti i "zamka" za kupce. "Definitivno je najpoželjniji iz perspektive trgovca jer kupca vraća u trgovinu i to je prilika da ga ponovno pridobije", izjavila je Hannah Bravo, glavna operativna direktorica Loop Returnsa, koja radi s tvrtkama Shopify na automatizaciji postupka povrata.

Osim Zare, Next već neko vrijeme naplaćuje povrat robe, a strani mediji pišu da će i H&M testirati naknadu za povrat na nekoliko svojih tržišta, ali će i dalje nuditi kupcima opciju da besplatno vrate kupljene proizvode u trgovinu.

Pročitajte više