Poskupio je i grah. Evo kako se kreću cijene na tržnicama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

I GRAH je, očito, jedna od namirnica koje su doživjele značajan skok u cijeni. Grah ubran ove godine skuplji je i za 65 posto. 

Grah je skuplji od mesa! I ne samo to, kad je u pitanju cijena ove, nekad težačke namirnice, na tržnicama vlada potpuni kaos. Cijena se kreće od 2 do čak 12 eura po kilogramu, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje novinarke Nove TV je li osam i deset eura preskupo za grah, prodavačica na jednoj zagrebačkoj tržnici odgovara: "Pa je, sve je skupo, ne znam. Ja imam taj jedan, ako prodam, ali možda ni ne budem, skuhat ću ga."

Kobasice tek neznatno skuplje od graha

Proizvođači mesa nisu bili razgovorljivi. Rijetki otkrivaju da su kobasice tek neznatno skuplje od graha. "8.75 eura kilogram", kaže prodavač u mesnici. Pola kilograma graha i isto toliko kobasica uz malo mrkve i luka košta, tako, oko 10 eura. Za kupce - previše.

Tajni kupci udruge za zaštitu potrošača cijenu graha prate od prošlog kolovoza. "Prva cijena koju smo mi popisali bila je 3.41 euro, a zadnja od srpnja 4.19. Za kolovoz nemamo, ali, evo, tri mjeseca je cijena bila konstantna i onda je u sedmom poskupio", rekla je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Kako piše Dnevnik.hr, u osmom mjesecu grah je poduplao cijenu. No kažu da to nije iznenađujuće s obzirom na cijenu po kojoj se prodaje na veletržnicama. Naime, Ivan je posljednji prodavač graha na veletržnici, a i njemu je, kaže, ovo zadnja godina.

"Tko ga kupi od mene, plati deset eura i nosi ga na mali plac da ga prodaje, mora ga držati 12 i više eura po kilogramu. Uvozni grah vam je dva eura, a domaći morate platiti 12 eura", kaže Ivan za Dnevnik.hr.

Pročitajte više