Poznati kozmetički lanac podnio zahtjev za stečaj u Americi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je The Body Shop prošlog mjeseca najavio zatvaranje do 250 trgovina u UK-u, sada je tvrtka najavila još loših vijesti i daljnja zatvaranja poslovanja u drugim zemljama. Prema izvješću CNN-a, tvrtka je podnijela zahtjev za stečaj i najavila prekid svih poslovnih operacija u SAD-u te planira zatvoriti desetke svojih trgovina u Kanadi.

U priopćenju objavljenom ranije ovog mjeseca kompanija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu obavijestila je javnost o prestanku djelovanja svoje podružnice u SAD-u s 1. ožujkom. Također je dodano da će 33 od ukupno 105 trgovina u Kanadi odmah započeti s rasprodajom zbog likvidacije, no fizičke trgovine zasad će nastaviti s radom, dok će online trgovina biti obustavljena.

Tvrtka osnovana 1976. godine nekoliko je puta mijenjala vlasnike

The Body Shop osnovala je 1976. godine Anita Roddick u UK-u, a brend se isticao svojim proizvodima koje je reklamirao kao prirodne, održive, etičke i izrađene bez okrutnosti.

Kompanija je bila među prvima koje su zabranile testiranje na životinjama za mnoge svoje proizvode i 2019. godine stekla je certifikat B Corp, priznanje dodijeljeno tvrtkama koje ispunjavaju određene standarde u pogledu transparentnosti i ekološke osviještenosti.

Do 2023. godine The Body Shop je proširio svoje poslovanje na više od 2500 maloprodajnih lokacija u preko 80 zemalja i bio dostupan za online kupnju na više od 60 tržišta. Od svog osnutka The Body Shop je nekoliko puta mijenjao vlasnike. Kupio ga je kozmetički div L'Oréal 2006. godine za više od milijardu dolara, a 2017. godine prodan je brazilskoj tvrtki Natura, također za milijardu dolara.

Natura je u izvještaju za 2023. godinu izvijestila o padu prodaje od 13.5% na godišnjoj razini za 2022. godinu, koja je, prema njihovim riječima, bila izuzetno teška za brend. Krajem prošle godine The Body Shop je prodan grupi za upravljanje imovinom Aurelius za otprilike 266 milijuna dolara.

The Body Shop posluje i na hrvatskom tržištu, trenutno ima trgovine u Zagrebu na dvije lokacije, kao i online shop. 

Pročitajte više