Prije 40 godina predstavljen je Apple Macintosh. Kultna reklama zamalo nije emitirana

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NA današnji dan prije 40 godina prvi Appleov Macintosh krenuo je u prodaju, samo dva dana nakon što je predstavljen svijetu tijekom reklamne stanke u trećoj četvrtini Super Bowla. No legendarna reklama zamalo nije bila emitirana jer je Upravni odbor Applea bio protiv toga od samog početka. 

22. siječnja 1984. Apple je odmah postao poznato ime kada je emitirao popularnu reklamu, piše 9to5Mac. Režirao ju je Sir Ridley Scott, a kreirala Appleova bivša reklamna agencija Chiat/Day. Reklama od 60 sekundi inspirirana je romanom Georgea Orwella 1984., koji je predviđao distopijsku budućnost, kontroliranu od televizijskih figura nalik Big Brotheru.

Oglas počinje odjekujućim zvukovima alarma i marširanjem desetaka ćelavih muškaraca odjevenih u sivu odjeću koji hodaju prema velikom ekranu u industrijskoj hali. Lice čovjeka koje zlokobnim glasom govori na velikom ekranu polako se otkriva dok ljudi koji marširaju sjedaju ispred njega.

U međuvremenu, ženu u sportskoj odjeći i bijeloj majici bez rukava s crtežom Macintosha jure četiri policajca. Držeći golemi malj, ona trči prema muškarcima fiksiranima na govor Big Brothera. U trenutku kada zlokobni glas izgovara riječi: "Mi ćemo pobijediti", žena gađa maljem ekran. Uništenje Big Brothera oslobađa umove muškaraca.

S preostalih 8 sekundi u 60-sekundnom oglasu, narator završava spominjanjem Macintosha popraćenog pomičnim crnim tekstom koji glasi: "Apple Computer će 24. siječnja predstaviti Macintosh. I vidjet ćete zašto 1984. neće biti kao 1984." Zaslon tada postaje crn i pojavljuje se dugin Apple logo.

No ova reklama zamalo nije ugledala svjetlo dana

Steve Jobs je bio od prve oduševljen reklamom, kao i Steve Wozniak. No Upravni odbor Applea nije dijelio to ushićenje. Nakon što ju je prvi put vidio, član uprave Mike Markkula navodno je predložio pronalazak nove marketinške agencije i otpuštanje Chiata/Daya. Prema tadašnjem CEO-u Applea Johnu Sculleyju, i drugi članovi odbora imali su slično mišljenje. 

Nakon toga odbor je zatražio od agencije da proda zakupljeno vrijeme za oglase za vrijeme Super Bowla, no agencija ih nije poslušala. Naime, imali su zakupljena dva termina za reklame - duži od 60 sekundi i kraći od 30 sekundi. Ovaj potonji, kraći su prodali, a za drugi su iz agencije rekli da je prekasno da ga prodaju. 

Kada je Jobs rekao Wozniaku da postoji problem s reklamom, on je odmah ponudio da plati 400.000 dolara iz svog džepa - polovicu onoga što bi bila cijena emitiranja reklame, rekavši: "Pa, ja ću platiti pola ako hoćeš." Ovo se pokazalo nepotrebnim.

Izvršni tim konačno je odlučio pokrenuti 100-dnevno oglašavanje Macintosha. Budući da su već platili za produkciju 1984. i zapeli s vremenom emitiranja, reklama za vrijeme Super Bowla krenula je kako bi započela kampanju. 

Pročitajte više