Provjerili smo police osiguranja za zaštitu od štete. Pogledajte ponudu i cijene

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OSIGURANJE stana ili kuće uglavnom nije obavezno, osim u situacijama kada se za njih podiže kredit, ali može zaista dobro doći, posebno u nepredvidivim situacijama kao što su vremenske nepogode kojima u zadnje vrijeme svjedočimo, a koje su napravile značajnu štetu na pojedinim nekretninama i pokretninama. 

Upravo zato pregledali smo ponudu raznih osiguravajućih kuća na našem tržištu, javili im se te odlučili popisati što nude i po kojoj cijeni. Prvenstveno su nas zanimale police koje pokrivaju štetu nastalu uslijed oluja, tuča, potresa i drugih vremenskih nepogoda. 

Napominjemo da svakako prije ugovaranja police osiguranja za nekretninu ili pokretninu dobro proučite uvjete osiguranja te isključenja iz police osiguranja za koju ste zainteresirani te pročitate i sva sitna slova. Za detaljnije informacije proučite ponudu svake police koja vas zanima na internetskim stranicama osiguravajućih kuća. 

Adriatic osiguranje

"U ponudi imamo pakete osiguranja za fizičke osobe gdje se mogu osigurati nekretnine i pokretnine za nastanjene i nenastanjene objekte od niza rizika (20) kojemu su izložene. Pored imovinskih rizika u paketu osiguranja moguće je dodatno ugovoriti osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama kao i kućnu asistenciju", odgovoriti su nam iz Adriatic osiguranja. 

Evo i par primjera godišnjih cijena osiguranja za nekretnine:

Točan izračun cijena može se naći na web stranici, a police se mogu ugovoriti online, kao i na prodajnim mjestima. 


Merkur osiguranje

"Merkur osiguranje u svojoj ponudi klijentima nudi, između ostalog, produkt Slagalica sigurnosti doma koja podrazumijeva osiguranje imovine. Osigurati se može građevinski objekt (kuća ili stan) te stvari kućanstva (sve pokretne stvari u kućanstvu). Za osiguranje luksuznih kuća, stanova ili vila klijenti mogu odabrati Merkurov Delux paket.

Pod osiguranje građevinskog objekta spadaju kuće, stanovi, vikendice te drugi stambeni i građevinski objekti, ali i pomoćni objekti (garaže, vrtne kućice) te dodatni objekti, odnosno predmeti uz kuću poput ograda, potpornih zidova, prilaznih puteva, nadstrešnica, bazena, solarnih kolektora, ukrasnih kipova i sl.

Osiguranje osnovnog objekta podrazumijeva sve njegove građevinske dijelove, od temelja do krova, uključujući ugrađenu opremu, boje i obloge. Osnovni rizici od kojih se osigurava građevinski objekt su:

  • Osiguranje od požara i oluje (požar i udar groma, eksplozija, pad i udar letjelice i predmeta iz letjelice, udar vlastitog motornog vozila, udar vlastitog pokretnog i radnog stroja te nepoznatog vozila, manifestacije i demonstracije, oluja, tuča, pritisak snježne mase)

Osim osiguranja od osnovnih opasnosti, kuća ili stan mogu se osigurati i od dodatnih opasnosti poput izlijevanja vode, poplave, indirektnog udara groma, loma stakla, potresa, krađe i razbojstva i sl. i to jedne ili više njih ovisno o potrebi klijenta.

Dodatna posebnost Merkurove slagalice je isplata dodatne naknadne u iznosu od 500 eura koju Merkur isplaćuje u slučaju velikih šteta na građevinskom objektu, kako bi klijentima prvi teški trenutci za nabavu dokumenata ili osobnih potrepština bili nešto lakši.

U slučaju iznenadnih i neočekivanih događaja koji zahtijevaju hitno rješavanje problema osiguranicima, koji imaju Slagalicu sigurnosti, na raspolaganju je stručna pomoć 'Majstor u kući' koja nudi usluge vodoinstalatera, električara, staklara, stolara i bravara.

Premije u slučaju Slagalice sigurnosti, izračunavaju se prema rizicima i odabranim pokrićima. Na primjer, godišnja premija za osiguranje kuće prizemnice od 100 kvadratnih metara, u trajanju do otkaza, iznosila bi 55.23 eura. Vlasnik te iste kuće s uključenim osiguranjem namještaja platio bi godišnju premiju 108.93 eura", rekli su iz Merkura. 

Više o paketu Slagalica sigurnosti doma možete vidjeti ovdje

No, osim te Slagalice, iz Merkura su nam rekli da je svim pravnim osobama te vlasnicima obrta i poduzetnicima na raspolaganju i produkt Merkur Business Box koji osigurava poslovni prostor, opremu (namještaj, sredstva za rad, računala i sl.) te robu i zalihe.

"Merkur Business Box također uključuje osiguranje od požara, poplava, udara groma, oluja, tuče, izljeva vode i mnogih ostalih nepogoda, ovisno o odabranom pokriću tj. paketu. Moguće je birati između tri vrste paketa - Basic, Medium i Complete.

Na primjeru osiguranog ugostiteljskog objekta, te terase i tende, osiguranik plaća godišnju premiju 131.36 eura, u trajanju do otkaza. U ovom slučaju riječ je o Basic paketu koji uključuje požarne opasnosti, oluje, tuče, prekid rada uslijed požara, odgovornost prema trećim osobama...", dodali su.

Više informacija o ponudi i mogućnostima koje pruža Merkur Business Box možete vidjeti ovdje.

Što se tiče osiguranja pokretnina, Merkur to nema u ponudi. Gorespomenuta osiguranja moguće je ugovoriti preko Merkurovih službenih prodajnih kanala - interne prodajne mreže koja uključuje prodajna mjesta i zastupnike te kod agencija kao partnera distributera. Dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i putno osiguranje, moguće je ugovoriti i na službenoj Merkurovoj web stranici.


GRAWE Hrvatska osiguranje

"GRAWE Hrvatska u ponudi pruža široku paletu osiguranja imovine koja pruža zaštitu od različitih rizika poput požara, poplave, oluje, tuče, krađe, loma stakla, izljeva vode, osiguranje iz posjeda objekta i zemljišta i mnogih drugih nepredviđenih događaja, a koja uključuje osiguranje kuća, stanova, vikendica, poslovnih prostora, stambenih zgrada te osiguranja pokretne imovine poput automobila.

Klijenti mogu izabrati dodatne vrste osiguranja kako bi dodatno zaštitili svoju imovinu kao što su, npr. od osiguranja od potresa. GRAWE pruža mogućnost prilagodbe police osiguranja prema individualnim potrebama i zahtjevima klijenata jer za osiguranje imovine nudi nekoliko razina zaštite između kojih klijent može odabrati onu koja svojim pokrićima najbolje odgovara njegovim potrebama.

Okvirno, godišnja premija osiguranja za standardnu zaštitu osiguranja građevinskog dijela stana od 56 kvadrata već od 47.25 eura, a za kuću od 100 kvadrata već od 89.77 eura. Polica osiguranja imovine može se ugovoriti i na više od jedne godine i u tom slučaju se premija umanjuje za 5% ili 10% ovisno o broju godina na koje je osiguranje ugovoreno.

Osim popusta na trajanje osiguranja tu su još i popusti za ugovaranje osiguranja u paketu (građevinski dio i stvari kućanstva), popust za ugrađena protuprovalna vrata itd", rekli su nam iz GRAWE osiguranja.

Što se tiče osiguranja motornih vozila, nude opciju Kasko osiguranja koje uključuje zaštitu od šteta nastalih uslijed oluje, tuče, poplave, direktnog udara groma, potresa, požara, prometne nezgode, krađe vozila i drugih nepredviđenih rizika.

"Kada se šteta dogodi GRAWE Hrvatska svojim klijentima pruža brzu i profesionalnu podršku u procesu prijave i obrade šteta, uključujući mogućnost izvida štete na daljinu slanjem fotografija od strane klijenta ili putem video poziva što dodatno ubrzava postupak obrade štete", dodali su. 

Polica osiguranja  za imovinu ili auto može se ugovoriti direktno kod njihovih zastupnika, u GRAWE uredu ili slanjem zahtjeva preko GRAWE web stranice.


Sava osiguranje

"Navedene police osiguranja za nekretnine i pokretnine koje pokrivaju štetu nastalu uslijed oluja, tuča, potresa i drugih vremenskih nepogoda imamo u svojoj ponudi osiguranja.

Police Sava osiguranja se mogu ugovoriti putem različitih prodajnih kanala:

  • preko prodajnih zastupnika u prodajnim uredima Sava osiguranja diljem Hrvatske ili naši prodajni zastupnici mogu doći na lokaciju na kojoj se nekretnine i pokretnine nalaze,
  • putem web prodajnog kanala te također
  • putem vanjskih suradnika i agencija za zastupanje u osiguranju.  

Cijena polica osiguranja ovisi o vrijednosti nekretnina i pokretnina, opsegu rizika koji se žele osigurati, lokaciji na kojoj se nalaze, godini izgradnje i načinu izgradnje", odgovorili su iz Sava osiguranja. 


Wiener osiguranje

Wiener osiguranje također je odgovorilo na naš upit da u ponudi imaju osiguranje privatnih objekata i stvari u njima za slučaj šteta nastalih od vremenskih nepogoda koje se može sklopiti kroz paket osiguranja imovine Moj (O)siguran dom Wiener osiguranja.

"Ovaj paket obuhvaća osiguranje na novu vrijednost, što znači da u slučaju naknade totalne ili djelomične štete nema odbitka amortizacije. Nudimo široku lepezu pokrića koju možete prilagoditi svojim potrebama i željama, uz atraktivnu premiju. Opseg osiguranih opasnosti definiran je odabirom paketa osiguranja: Basic, Medium ili Optimum.

Unutar svakog paketa automatski se ugovaraju osnovna pokrića, dok se dodatna dopunska pokrića primjenjuju ukoliko su posebno ugovorena. Osiguranje uslijed oluja, tuča i drugih vremenskih nepogoda spada pod osnovna pokrića, dok se osiguranje od potresa ugovara kao dodatno pokriće.

Pokriveni su i dodatni troškovi nastali uslijed osiguranih opasnosti kao što su troškovi raščišćavanja i rušenja, troškovi uz puknuće cijevi, gubitak najamnine, trošak skladištenja i trošak povratka s godišnjeg odmora itd.

Cilj ugovora o osiguranju je kvalitetno pokriće za sve osigurane rizike, što prvenstveno znači da limiti po polici osiguranja budu adekvatni vrijednosti moguće štete. Drugim riječima osiguranik će dobiti iznos koji odgovara šteti, ako je u pokriću, ali maksimalno do visine ugovorene svote.

Za prosječan stan od 60-ak kvadrata u Zagrebu, polica osiguranja građevinskog dijela s osiguranom svotom od 50.170 eura i stvari kućanstva s osiguranom svotom 23.900 eura te uključenim pokrićem od potresa bez franšize iznosi se oko 100.00 eura godišnje. Policu je moguće ugovoriti na svim prodajnim mjestima Wiener osiguranja, a više detalja moguće je saznati i na web stranici te na info telefonu 072 100 200", odgovorili su iz Wiener osiguranja.


Croatia osiguranje

"Croatia osiguranje u svojoj ponudi za građane RH ima osiguranje nekretnina i pokretnina, što se odnosi na stvari u kućanstvu, od požara i osnovnih požarnih rizika te osiguranje od rizika potresa. Osnovnim požarnim rizicima, uz rizik požara smatraju se upravo tuča i oluja koji uslijed klimatskih promjena postaju sve češći događaji. Osiguranje od rizika potresa potrebno je dodatno ugovoriti ako je klijent za isti zainteresiran.

Policu osiguranja Croatia imovina (Osiguranje doma) klijenti mogu ugovoriti osobno, dolaskom na jedno od mnogobrojnih prodajnih mjesta Croatia osiguranja diljem Hrvatske ili online na Croatijinoj web stranici.

Prosječna godišnja premija osiguranja za policu Croatia imovine (Osiguranje doma) iznosi oko 180.00 eura za prosječnu nekretninu, odnosno kuću ili stan", rekli su iz Croatia osiguranja.


Allianz osiguranje

"Prirodne nepogode kao što su poplave, požari, oluje i tuče, pijavice ili potresi mogu prouzročiti značajne štete na privatnoj imovini te na taj način znatno opteretiti kućni budžet, a potencijalno i ugroziti egzistenciju vlasnika nekretnine. Upravo zbog nepredvidivosti ovakvih pojava najsigurniji način zaštite je ugovaranje adekvatne police osiguranja. Kada govorimo o osiguranju nekretnina, u Allianzu je moguće ugovoriti osiguranje za građevinski dio objekta i stvari kućanstva.

Allianz u ponudi ima tri paketa osiguranja privatne imovine (Comfort, Extra, Max) s različitim opsegom pokrića tako da svaki klijent može odabrati opciju koja najbolje odgovara njegovim potrebama i preferencijama. Ovdje su detaljnije informacije o pokrićima za sva tri paketa osiguranja privatne imovine.

Sama cijena polica osiguranja privatne imovine ovisi o nizu parametara od samog paketa osiguranja privatne imovine do vrste nekretnina, godine izgradnje nekretnine, namjene iste i lokacije.

Za osiguranje pokretnina (vozila) Allianz svojim klijentima pruža mogućnost odabira četiri paketa različitih opsega pokrića, od kojih tri paketa (Extra, Plus i Max) uz automobilsku odgovornost, nezgodu i asistenciju uključuju i kasko osiguranje. Napominjemo kako opseg kasko pokrića ovisi o paketu koji klijent ima ugovoren.

Paket Plus pruža u dijelu kasko pokrića zaštitu od vanjskih utjecaja koji su izvan čovjekove kontrole, poput prirodnih nepogoda (oluja, tuča, klizanje tla, poplave, potresa), požara i eksplozija te naleta na životinje.

U sklopu Extra paketa, Allianz će dodatno pružiti pokriće i od šteta nastalih vandalizmom kao što je npr. natpis na vozilu, grebanje oštrim predmetom, bacanje boje na vozilo, te krađa vozila, dijelova vozila ili stvari unutar vozila.

Max paket obuhvaća najširi opseg kasko pokrića te uz pokrića iz Plus i Extra paketa pokriva i štete na osiguranom vozilu koje su nastale kao posljedica nepredviđenih i iznenadnih događaja kao što su primjerice sudar, izlijetanje s ceste, pad predmeta na vozilo i štete na parkingu.

Police osiguranja privatne imovine je moguće ugovoriti:

  • Putem Allianzove web stranice,
  • Kod Allianzovih prodajnih zastupnika koje možete pronaći na sljedećoj poveznici Pronađi
  • zastupnika (allianz.hr) i,
  • u Zagrebačkoj banci.

Nastavno na snažno nevrijeme koje je zahvatilo mnoge dijelove Hrvatske, ovim putem pozivamo sve naše  klijente koji imaju osiguranu imovinu u Allianzu da putem sljedećeg linka Privatni korisnici (allianz.hr) u svega par koraka prijave štetu.

Potrebno je pripremiti fotografije oštećenja te broj svog tekućeg računa. Nakon prijave štete, status svog zahtjeva moguće je pratiti putem online poveznice poslane klijentu. Ukoliko bude potrebno, klijenta će kontaktirati procjenitelj za daljnju obradu. Poziv za prijavu štete uputili smo putem svih naših kanala komunikacije", odgovorili su nam iz Allianza. 


UNIQA osiguranje

"UNIQA ima u ponudi osiguranje nekretnina i pokretnina koja pokrivaju štetu uslijed oluje i drugih vremenskih nepogoda. Premija osiguranja nekretnine ovisi o vrsti objekta, godini izgradnje, kvadraturi, iznosu osiguranja te opsegu pokrića, odnosno ugovorenom paketu osiguranja.

U UNIQA osiguranju mogu se ugovoriti tri paketa osiguranja građevinskog dijela objekta i/ili kućanstva, ovisno o tome od čega se sve želimo zaštititi, a prirodne nepogode poput oluje i tuče u pokrivene su u svim paketima.

Policom osiguranja nekretnine mogu se osigurati rizici od požara, eksplozije, direktnog i indirektnog udara groma, pada letjelice, oluje, tuče, klizanja tla, odgovornosti prema trećima, pomoć u katastrofama, lom stakla, provalna krađa i razbojstvo za stvari kućanstva, kućna asistenciju, osiguranje električnih uređaja od loma i druga pokrića. Osiguranje od potresa ugovara se dodatno.

Za stan od 50-ak četvornih metara premija osiguranja u paketu Standard bez osiguranja od potresa iznosi oko 37 eura godišnje. Informativni izračun cijene premije dostupan je na stranici ovdje. Polica osiguranja nekretnine može se ugovoriti online, u poslovnici UNIQA osiguranja, putem e-maila i sl. 

Automobili se od posljedica ovakvih olujnih nevremena mogu osigurati kasko osiguranjem kojim se pruža osigurateljno pokrića za razne rizike, od prirodnih nepogoda (oluja, tuča, direktan udar groma, snježne lavine, odron stijene/udar kamena, klizanje tla, poplave, bujice i visoke vode) pa sve do prometne nezgode, požara, krađe vozila i vandalizma. Osiguranici UNIQA osiguranja štetu na nekretnini ili vozilu najbrže i najjednostavnije mogu prijaviti online", odgovorili su iz UNIQA-e.

Pročitajte više