Prvi hrvatski brend proizvoda domaće divljači uskoro otvara trgovinu u Zagrebu

Foto: Luka Šangulin/INDEX

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GROF LOVSKI hrvatski je brend posvećen proizvodnji trajnih i polutrajnih mesnih i suhomesnatih proizvoda od domaće divljači. Razgovarali smo s Markom Lušićem, osnivačem brenda, o poslovnim počecima, poteškoćama na koje su nailazili, ponudi proizvoda, ali i o novoj trgovini koju uskoro planiraju otvoriti u širem centru Zagreba. 

Domaći brend posluje od 2018. godine, a proizvodi se mogu naći na policama većih trgovačkih lanaca i manjih trgovina. U planu im je dodatno razvijanje poslovanja, širenje partnerske mreže i ulaganje u nove inovativne proizvode.

Grof Lovski proizvodi imaju IFS (International Featured Standard) certifikat koji je globalno priznat standard za sigurnost i kvalitetu hrane. Taj certifikat osigurava da se hrana proizvodi u skladu sa strogo definiranim smjernicama i propisima kako bi se osigurala sigurnost hrane za konzumaciju i visoki standard kvalitete proizvoda. 

Kako je počela vaša poslovna priča i kako ste došli na ideju za proizvode s mesom hrvatske divljači?

Ideja za proizvode s mesom divljači rodila se prije desetak godina i to na dvije lokacije. Prva lokacija bila je kuhinja, u kojoj sam okupio par kulinarskih entuzijasta, s namjerom da napravimo domaće kobasice s mesom divljači - za grill stvorene.

Nakon pokojeg pivca (ili dva) više, odlučili smo napraviti i salame koje sam smjestio na drugu lokaciju - zrionu (čitaj: podrum), gdje su visjele sljedeća dva mjeseca (skoro da smo i zaboravili na njih). Tu su se spojile savršena vlažnost, provjetrenost i temperatura koje su bile potrebne da bi se dobila prava, domaća salama s originalnim okusom sušenog mesa.

Naravno, kada dobiješ na prvu savršen proizvod (a da ni sam ne znaš kako), zaključiš da ta proizvodnja i nije tako teška. I bome sam se prevario. Sljedećih par puta sam proizveo blage katastrofe i u nastojanju da shvatim gdje je pošlo ukrivo, počeo sam učiti o proizvodnji.

Tek sam tada shvatio važnost ispravnog tehnološkog procesa pa sam uz prave majstore (i ponešto teorije) znatno podigao razinu uspješnosti u domaćoj proizvodnji salama za vlastite potrebe. I, eto ideje. Tako je nastao Grof Lovski - prvi hrvatski brend posvećen mesnim oblizekima od domaće divljači.

Koliko dugo već poslujete?

Grof Lovski proizvode može se naći na policama trgovačkih lanaca i manjih prodavaonica od 2018. i od tada, korak po korak, širimo se domaćim maloprodajnim tržištem zahvaljujući jedinstvenim proizvodima u koje su utkane tri ključne odrednice: vrhunska sirovina s domaćih poljana i šuma prema kojoj se ophodimo s poštovanjem koje zaslužuje, ispravan tehnološki proces, i dovoljno vremena koje omogućava proizvodima da, u idealnim uvjetima, razviju originalan okus sušenog mesa. 

Jeste li imali kakvih poteškoća u poslovanju i kako ste ih rješavali?

Od 2018. pa do danas tržišne okolnosti toliko su nepredvidivo promjenjive da ciljeve, planove i strategiju moramo prilagođavati na tjednoj bazi. Taman kad smo izašli s prvim proizvodima na police trgovačkih lanaca, počela je pandemija koja je našu cijelu proizvodnu aktivnost usporila.

Zatim potresi, rat, poskupljenje energenata i sirovine, ekonomska nestabilnost, sveopća zabrinutost i inflacija. I taman kad smo pomislili da od sad može biti samo bolje - pogodi nas tornado. U Čazmi. Onaj iz filmova. Prođe preko nas i kao lego kockice razbaca naš krov po cijelom kraju.

Onda tri dana monsunske kiše koje su nas dobro poplavile i taman kad sam pomislio - gotovo je, sve je sivo i ovo više nema smisla, ukazali su se dobri ljudi: zaposlenici, susjedi, obitelj, prijatelji, partneri, poznanici, ali i potpuni stranci, koji su nam svi redom prišli i pomogli da prebrodimo teške trenutke kada nas je samo nijansa dijelila od odustajanja.

Nema riječi kojima bi se mogla opisati zahvalnost i ponos koji osjećam svaki put kada se sjetim akcija svih onih koji su pomogli vratiti naš mali vlak nazad na tračnice. I zato sada možemo i dalje s veseljem proizvoditi fine salame, salamine, bresaole i kobasice uz koje bi se prijatelji i prijateljice, kumovi i kumice, ali i svi ostali, mogli opustiti te uz smiješak prisjetiti pozitivnih doživljaja prijašnjeg dijela dana.

Jesu li korona, ali i poskupljenje, kojem svjedočimo zadnjih godinu dana, utjecali i na vaše poslovanje?

Trenutni tržišni uvjeti su utjecali na poslovanje svake firme na tržištu. Razlika je samo u stupnju ovisnosti o drugim poslovnim subjektima. Lovski je, kao nova i mala firma, jako ovisan o vanjskim faktorima poput cijene sirovine, energenata ili financiranja. Želiš li raditi, moraš prihvatiti uvjete.

Možda će doći dan kada ćemo imati potpunu vertikalnu integraciju od polja do stola gdje ćemo imati puno bolju kontrolu nad cjelokupnim procesom što će nam omogućiti manju ovisnost. Tada ćemo moći planirati i braniti zadane cijene. No, u sadašnjoj situaciji, naša je želja da teret poskupljenja ne prebacujemo na naše partnere i kupce, nego da kroz optimizaciju poslovanja i dodatna ulaganja povećamo produktivnost i smanjimo trošak proizvodnje.

No, itekako smo svjesni da se ipak može dogoditi i da, uz sva svoja nastojanja i dobru volju, budemo prisiljeni i malo prilagoditi svoje cijene jer povećanje cijena ulaznih sirovina od preko 30% jako teško može anulirati (u potpunosti) bilo kakva optimizacija troškova.

Što sve trenutno imate u ponudi?

S obzirom na to da je Grof Lovski prilično mlad brend, usudio bih se reći da imamo čak i široku ponudu jedinstvenih proizvoda s domaćom divljači. Naši najprodavaniji proizvodi su Salama s jelenom, Salama s divljom svinjom te Kobasice i Roštiljke s divljači.

Kupcima nudimo i premium proizvode poput bresaole od probranih pozicija buta jelena ili divlje svinje koje salamurimo te ih sušimo i do 5 mjeseci u strogo kontroliranim uvjetima. Odnedavno smo razvili i kolekciju "Fin Salamin" koja broji četiri salamina - Tartufinu, Vinček Salaminček, Kulenovu Sekicu i Čazmanku - salamin s okusom plemenite plijesni. 

Planirate li širiti ponudu proizvoda?

Naravno! Kod nas su ideje za nove proizvode svakodnevica. Inspiraciju prikupljamo u različitim situacijama poput razgovora s kupcima, prijateljima ili kolegama, praćenjem novih trendova na tržištu, ili prilikom samog eksperimentiranja s namirnicama.

Kad se prikupi dovoljno zanimljivih ideja, tada raspravljamo međusobno o istima tijekom pauze za kavu. U takvim trenucima dobar dio ideja otpadne, ali one koje su preostale, rafiniraju se i kreću u realizaciju.

Svi živimo našu mesnu priču i zato volimo eksperimentirati s recepturama kako bismo najbolje odgovorili na potrebe i želje naših kupaca koji su, barem do sada, uvijek spremno isprobali (i prihvatili) inovacije iz naše male grofovije.

Gdje se sve mogu vaši proizvodi kupiti i kako se kreću cijene ako nam možete reći?

Grof Lovski proizvodi mogu se naći na policama Kauflanda, Lidla, većih Sparova i Konzuma, Veronike te drugih manjih, ali jednako vrijednih partnera. Finalna cijena naših proizvoda razlikuje se od kupca do kupca budući da svaki ima svoju cjenovnu politiku, ugovore, ali i planove s nama kao proizvođačem.  

No svakako bih napomenuo da smo ponosni na našu cjenovnu politiku prema kojoj našim kupcima nastojimo uvijek ponuditi vrhunski domaći proizvod po optimalnoj, tržišnoj cijeni.

Koji su vam planovi za bližu, ali i za daljnju budućnost?

Sljedeći veliki koraci za Grofa Lovskog su: kupnja novih strojeva (poboljšanje produktivnosti), instaliranje solarnih panela na pogon i otvaranje vlastite trgovine u Zagrebu u kojoj će naši kupci moći nabaviti sve proizvode Grofa Lovskog na koje su navikli, ali i puno više.

Pri tome mislimo na raznovrsne mesne specijalitete od divljih, ali i domaćih životinja, i to u manjim serijama (a za optimalnu cijenu). S obzirom na vrlo turbulentnu situaciju na tržištu u posljednjih nekoliko godina, vrlo je nezahvalno predviđati točan datum za sve prethodno nabrojano, ali svakako se veselimo širenju naše partnerske mreže i ulaganjima u nove inovativne proizvode koji će razveseliti naše kupce.

Gdje će se nalaziti nova trgovina u Zagrebu i kada se otprilike može očekivati otvorenje?

Prva trgovina Grofa Lovskog trebala bi se nalaziti u širem centru Zagreba, a otvorenju se nadamo polovinom ove godine.

Koji proizvod bi po vama baš svatko trebao isprobati iz vašeg asortimana?

Vjerujemo da baš svaki proizvod Grofa Lovskog priča svoju priču i da ga vrijedi kušati, ali ako bismo morali dati preporuku za samo jedan proizvod, to bi svakako bila Salama s jelenom.. Ili Roštiljka s divljači... Ili Bresaola od jelena.. Ma u biti Salama s divljom svinjom. Kao da pitate oca koje mu je dijete draže... :)

Više o proizvodima i popis prodajnih mjesta možete vidjeti ovdje

Pročitajte više