Retro kuhinje su totalni hit. Evo kako da stvorite vlastitu

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PLANIRATE li uskoro preurediti svoju kuhinju? Što kažete na retro stil? Šarenilo naspram bijelog i bež, okrugli oblici naspram četvrtastih, sve se više bježi od minimalizma koji je toliko popularan već godinama. U trgovinama viđamo sve više kućanskih aparata u retro stilu, ali suvremenih mogućnosti, a entuzijasti za uređenje interijera sve češće pokazuju svoje retro kuhinje, pune boja, oblika i veselog raspoloženja.

Retro kuhinje veselih boja

Tiktokerica Meg svoju je kuhinju preuredila u stilu 1930-ih, a rado pokazuje detalje svojeg retro doma. Njezinom kuhinjom dominira zelena boja, a tapete s cvjetićima sve nas odvode u neka starija vremena. 

@thisoldfashionedlife I'll save a cookie or two for you! #1930s #retrokitchen #vintagecore ♬ Classic Jazz Piano - Relaxed and bright (loop)(1021448) - Ponetto

Tiktokerica Katie Mack pokazala je kako je njezina kuhinja izgledala prije, a kako sad. Šareni zidovi, plavi kućanski aparati, oslikani tanjuri, pa i sat u obliku mačke na zidu detalji su koji pobuđuju nostalgiju.

"Život nije crno-bijel, pa neće biti ni moja kuhinja", rekla je. "Želim vas potaknuti da riskirate i unesete malo boje u svoj život."

@candycoloredhome Here to encourage you to take risks and add color into your life. 🌈 #diykitchen #kitchendiy #retrokitchen #cluttercore #maximalism #maximalist #maximaliststyle #maximalistdecor #colorfulhome #colorfuldecor #eclecticdecor #eclectichome #eclecticroom #kitchenmakeover #kitchentransformation #kitchendesign #kitchenbeforeandafter ♬ I Am Woman (Rework) - Anna Straker

>> Bijele kuhinje nikada neće izaći iz mode. Evo i zašto

Zašto toliko volimo retro?

Za početak, ako ne volite minimalizam i njegov jednostavan dizajn i boje, retro uređenje doma će vam sigurno biti zanimljivije. No, šarenilo ne mora biti retro, stoga se postavlja pitanje zašto često jest, barem ako je vjerovati društvenim mrežama.

Danas se trendovi izmjenjuju brže nego ikad. Neki će se ponoviti, a neki ne te je pitanje koji će trendovi izdržati test vremena. Ono što je uvijek klasik su stvari koje traju. Kad govorimo o retro odjeći i obući, govorimo o njihovoj trajnosti. Retro komadi često su povoljniji i trajniji, naročito ako kupujete u second hand trgovinama.

Isto vrijedi i za kućanske aparate. Prisjećamo se kako su prije bili kvalitetniji, trajali godinama, dok se danas sve brže kvari. Jedno objašnjenje za odabir retro uređaja je očekivanje trajnosti, piše Lux Review. Ako imate očuvanu pećnicu iz 80-ih, eto vam pravog retro komada.

Ljudi se vole i istaknuti, makar to bilo i samo u svom domu. Retro hladnjak izgleda puno drugačije od suvremenog, pametnog hladnjaka. Obično su u simpatičnim bojama, zahvaljujući čemu se dodatno ističu. Retro je odličan izbor za ekscentrike koji vole da se o njima priča.

Konačno, nostalgija je još jedan nezanemariv faktor. Gramofonske ploče, retro videoigre, pa tako i retro kućanski uređaji bude u nama nostalgiju za vremenom koje je bilo bolje ili barem tako mislimo, bez obzira na to jesmo li rođeni u vrijeme koje evociramo svojim izborom ili ne.

Skrojite svoju retro kuhinju

Ako se i vi spremate obnoviti svoju kuhinju retro komadima, olakšali smo vam izbor. Pronašli smo hladnjake, pećnice, posuđe i druge kućanske aparate u retro stilu i zanimljivih boja, koje će osvježiti vaš dom.

Retro pećnica, sve.hr, 344.95 eura (2599.08 kn)
Pećnica, sve.hr, 411.31 eura (3099.08 kn)
Kaminska napa, sve.hr, 225.50 (1699.07 kn)

Mikrovalna pećnica vjerojatno je najjednostavniji način da osvježite svoju kuhinju, kao i šareno posuđe.

Mikrovalna pećnica, sve.hr, 132.59 eura (999.02 kn)
Set posuđa, sve.hr, 34.90 eura (262.96 kn)

Retro hladnjaci su bez sumnje postali simbol retro kuhinje, a prepoznatljivi su po zaobljenim rubovima, glatkim i sjajnim površinama, malenim zamrzivačem na vrhu i prljavo bijeloj ili pak živahnim bojama.

Hladnjak, sve.hr, 597.12 eura (4499.10 kn)
Hladnjak, sve.hr, 597.12 eura (4499.10 kn)

Pročitajte više