Riješite se nepotrebnog nereda u domu uz ovih 8 koraka

Foto: ikea.com/emmezeta.hr/dm.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEZ OBZIRA na svoju veličinu, svaki dom može biti pretrpan ako ne kontrolirate koliko stvari kupujete a da pri tome ništa ne bacate. Neorganizirani prostor mnogima unosi nervozu, a malo što je bolje od pogleda na uredan, organiziran prostor. Evo koje stvari zagušuju vaš dom, a da to možda niste ni primijetili.

Prazne čaše od svijeća

Dok su svijeće sjajan način da dom miriše lijepo, one brzo mogu postati skupljači prašine, pogotovo kada su pri kraju i više se ne mogu pravilno paliti, piše Homes&Gardens. Rješenje je jednostavno: bacite ih ili prenamijenite. Lako ćete ih iskoristiti za pohranu, pogotovo ako imaju poklopac.

Kako biste izbjegli buduće nakupljanje ambalaže od svijeća, najbolje je kupiti one koje dolaze bez posebne čaše. To je najlakši način da smanjite nered.

Mirisna svijeća, IKEA, 7.99 eura
Svijeća s mirisom vanilije, IKEA, 7.99 eura

Kante stare boje

Ovo je velik problem za one koji povremeno vole sami osvježiti svoj dom. Mnogi će u domu držati kante boje za popravak ogrebotina i udubljenja na zidovima. No, ne samo što vam velika kanta za to nije potrebna već i boja ima svoj vijek trajanja.

Pregledajte kantice s bojom i pomirišite ih da utvrdite je li boja pokvarena. Promiješajte boju u kantici da provjerite konzistenciju. Ako se odvaja, vrijeme je za novu. Ovaj put kupite je u manjoj kantici.

Stari kozmetički proizvodi

Šminka i proizvodi za njegu imaju svoj vijek trajanja. Posebno se to odnosi na kremaste proizvode koji imaju kraći vijek trajanja od praškastih. Provjerite miris i teksturu, ako je došlo do promjena, vrijeme je da ih bacite. Ako niste sigurni, bacite, proizvod vjerojatno nije u redu.

Provjerite i rok trajanja proizvoda nakon otvaranja kako biste razriješili bilo kakvu dilemu i riješite se onoga što stoji u vašim ladicama duže od preporučenog roka trajanja. Ako vam neki proizvod ne odgovara, darujte ga nekome ili donirajte.

Ovu priliku iskoristite i da se riješite starih kistova i spužvica za šminku, starih četkica za zube, britvica, rukavica za piling i bilo kojih drugih higijenskih potrepština koje imaju potencijal na sebi nakupljati bakterije.

Djelomično korištene tegle

Nije problem što su proizvodi u teglama napola iskorišteni, već u tome što su to proizvodi koji često završe na stražnjem dijelu ostave, zaboravljeni. Provjerite rok trajanja i miris, ako imate dvije tegle istog proizvoda, presipajte u jednu teglu. Oslobodit ćete puno prostora, a usput pronaći ono što možda niste ni znali da imate.

Stari ručnici

Kad ručnici postanu grubi i prestanu upijati, vrijeme je da ih zamijenite. Tako ćete osigurati da uvijek koristite ručnike koji su mekani i bez nakupljenih bakterija i mirisa. Imajte na umu da ih ne morate baciti. Bolje ih je prenamijeniti.

Stare ručnike operite i izrežite. Koristite ih za pranje poda, kao krpice za čišćenje površina u dnevnom boravku ili kuhinji i za druge namjene. Bacite ih tek kad se u potpunosti istroše. Ova je opcija ne samo jeftinija već i ekološki prihvatljivija od kupnje novih krpica.

Žuti ručnik, 70x140cm, Emmezeta, 5.31 euro
Sivi ručnik, 50x90cm, Emmezeta, 5.33 eura

Višak sredstava za čišćenje

Iako je uvijek dobra ideja imati pri ruci sredstva za čišćenje, to ne znači da ih trebate gomilati. Ne samo da zauzimaju prostor i izgledaju neuredno već bi također mogli biti opasni ako su dostupni djeci i ljubimcima.

Provjerite rokove trajanja i riješite se sredstava koja vam nisu potrebna. Kad možete, zamijenite specijalizirana sredstva za čišćenje univerzalnima. Nema potrebe da gomilate različite proizvode kad univerzalna sredstva mogu zamijeniti više njih.

Frosch univerzalno sredstvo za čišćenje s octom, dm, 2.95 eura
Denk mit univerzalno sredstvo za čišćenje, dm, 1.60 eura

Umjetnička djela i ukrasi koje niste izložili

Mnogi vole kupiti ukrase i umjetnička djela koja vjeruju da će u nekom trenutku negdje izložiti, no na kraju to nikad ne naprave. Ako imate takvih komada, najbolje ih je donirati ili pokloniti. Ako nešto niste izložili preko godinu dana, vjerojatno ni nećete, a nekome će se možda baš jako svidjeti.

Predmeti u ladici sa "svačime"

Mnogi u svojem domu imaju ladice koje koriste za stvari koje ne koriste i ne znaju hoće li koristiti. Ovakve je ladice najbolje razvrstati svaki tjedan jer su magnet za nered. Stari računi, vijci nepoznate svrhe, komadići potrganog papira... U takvim se ladicama zaista nalazi svašta, stoga je počistite i dajte ladici svrhu.

Pročitajte više