"Smeće od proizvoda": Korisnici zabrinuti zbog olova u Stanley čašama

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POMPA koja okružuje Stanley Cups potencijalno se bliži kraju. Naime, mnogi kupci popularnih čaša zabrinuti su jer su na svojim čašama pronašli olovo. Zabrinuti su zbog toga što ove čaše potencijalno rade njihovom zdravlju, a zbog raširenosti žalbi, oglasili su se i iz same tvrtke.

Sadrže male količine olova

"Ključna značajka naših proizvoda je naša tehnologija vakuumskog izoliranja, koja potrošačima pruža čaše koje održavaju pića na idealnoj temperaturi", naveli su na svojoj web-stranici. "Jednom zatvoreno, to područje je prekriveno izdržljivim slojem nehrđajućeg čelika, čineći ga nedostupnim korisnicima. Olovo nije prisutno na površini nijednog Stanley proizvoda koji dolazi u kontakt s potrošačem."

Prema njima, iako se olovo koristi prilikom proizvodnje čaša, ono se koristi u malim količinama i na siguran način te ne bi smjelo imati negativne posljedice na zdravlje korisnika.

@beccagtv Stanley confirmed that their cups DO have lead but not in the way you might think #stanleycup #stanley #lead #foryou ♬ original sound - BeccaG
@dailymail Stanley is ADDRESSING concerns that their products contain lead #fyp #stanleycup #stanley #lead #tiktok #tiktoknews #news ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

"Kad bi barem pojasnili na što misle kad pričaju o šteti. Moja čaša ima ogrebotine na dnu", "Imam tri čaše i ne bojim se", "Sve čelične čaše imaju toksične metale, budite oprezni", "To je tako kod svih metalnih čaša", "Smeće od proizvoda", "Samo nemojte lizati lem", "Duplići sigurno nemaju", "Ako se otrujem olovom, barem sam dobro hidrirana", neki su od komentara na TikToku.

Nisu svi korisnici uvjereni da su njihove čaše doista sigurne za korištenje. Jedna je osoba u komentaru napomenula: "U uputama za čišćenje stoji da se u njih ne stavljaju gazirana pića jer mogu oštetiti čelik."

Trebaju li ljudi biti zabrinuti?

Izloženost olovu ima dobro dokumentirane posljedice po zdravlje, naročito za djecu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nije utvrđena sigurna koncentracija olova u krvi, no zna se da čak i minimalne količine mogu biti povezane sa smanjenom inteligencijom kod djece, poteškoćama u ponašanju i u učenju. Može dovesti do problema u rastu, sluhu i govoru.

Kod odraslih osoba izloženost olovu može dovesti do visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema. Posebno je to opasno kod trudnica koje olovo mogu prenijeti na fetus, zbog čega raste rizik od spontanog pobačaja. Konačno, trovanje olovom može biti smrtonosno.

Što se tiče Stanley čaša, stručnjaci nisu osobito zabrinuti. Dr. Jack Caravanos, specijalist za javno zdravlje sa Sveučilišta u New Yorku, testirao je tri Stanley čaše i nije pronašao olovo. Pokušao je otvoriti čašu kako bi testirao unutrašnjost, no nije uspio.

"Izvještaj pokazuje da postoji olovo", izjavio je za BBC. "Ali imao sam problema s otkrivanjem olova i nisam ga mogao otkriti uz pomoć najsuvremenije opreme."

Vjeruje kako je to zato što je olovo toliko duboko u čaši da je do njega izuzetno teško doći. Dodao je i da nije zabrinut oko korištenja vlastite Stanley čaše, ali da ga ipak zabrinjava što tvrtke i dalje koriste olovo u proizvodnji. Napomenuo je kako u Kaliforniji na svim proizvodima mora biti naznačeno ako sadrže makar i tragove olova, što na Stanley čašama ne piše.

Pročitajte više