Samsungov novitet zaintrigirao zaljubljenike u tehnologiju

Screenshot/Foto: TikTok/Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOGAĐANJE CES je uvijek prepuno iznenađenja, a na aktualnom je Samsung zaintrigirao svojim prvim transparentnim MicroLED zaslonom. Točnije, predstavljena su ukupno tri različita transparentna mikro LED zaslona s različitim dizajnima. Još nije poznato kad će se ovi uređaji naći u maloprodaji niti po kojoj cijeni.

Prvi put predstavljeni

Dva izložena uređaja imala su blago obojeno staklo kako bi se maknuo fokus s događanja iza samih panela, dok je jedan imao posve transparentno staklo te nije imao okvir. Uređaji su izgledali poput lebdećih holograma, piše Engadget.

Sva tri uređaja bila su debela oko 1 cm, a slike su bile vrlo oštre zbog visoke gustoće piksela na uređajima.

@cnetdotcom More transparent tech is here. #Samsung shows the World’s First Transparent MicroLED technology at #CES2024 😱 #microled #transparent #transparenttech #technology #techtok #seethrough #seethroughtech ♬ original sound - CNET
@thetechswede Just announces. Exclusive first look at Samsung's new transparent micro led #samsung #firstlook2024 #CES #microled ♬ originalljud - thetechswede

"S vremenom će biti na touch i imat ćemo prozirne tablete u prozorima i na zrcalima", "Poput holograma, bilo bi fora za menije", "TV koji nitko nije tražio", "Koja je svrha?" neki su od komentara. Dok su neki oduševljeni, drugi se pitaju kakve koristi prosječan čovjek ima od ovakvog uređaja.

Što je MicroLED?

Iz Samsunga kažu da su MicroLED zasloni manje osjetljivi na ambijentalno svjetlo u odnosu na transparentne OLED panele.

MicroLED je relativno nova vrsta zaslona, za razliku od LCD-a koji ima zasebno LED pozadinsko osvjetljenje, a MicroLED ih kombinira. Preciznije, MicroLED se sastoji od LED svjetala veličine mikrometra, tako da kad gledate piksel, zapravo gledate skupinu od tri LED svjetla, piše Trusted Reviews.

Kako svjetlost proizvode sami pikseli, oni se mogu u potpunosti isključiti kako bi stvorili gotovo savršenu crnu boju, što znači da konačna slika ima veći osjećaj živosti i dubine nego što je to slučaj kod drugih LED zaslona.

Pročitajte više