Sedam pogrešaka koje trebate izbjegavati pri pranju posteljine

Foto: Shutterstock/pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRANJE rublja svakodnevna je radnja, no čak i ako smo već dobro upućeni u ovaj proces, često se dogode sitne greške - posebno kada je riječ o pranju posteljine.

Ove vrste grešaka mogu ozbiljno narušiti učinkovitost pranja, uzrokovati štetu na plahtama ili čak utjecati na oštećenje perilice rublja. Kako biste izbjegli nepotrebne troškove, donosimo vam sedam najčešćih grešaka, njihove posljedice i savjete kako ispravno postupiti. Tako ćete osigurati da vaše plahte dulje traju, a perilica rublja ostane u dobrom stanju.

1. Ne perete svoju posteljinu dovoljno često 

Prva značajna pogreška je nedovoljno frekventno pranje posteljine. Iako to možda neće uzrokovati štetu na plahtama ili perilici rublja, nije osobito higijenski. Svake noći provedene u krevetu otpuštamo znoj i lučimo tjelesne tekućine ostavljajući mrlje od šminke i krema. Također, privlačimo nevidljive grinje i stvaramo idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Zbog toga je ključno održavati posteljinu čistom i svježom.

Ne zaboravite povremeno oprati jastuke i poplun. Žute mrlje na njima ukazuju na znoj i nakupljenu vlagu, što može poslužiti kao idealno stanište za bakterije. Općenito, preporučuje se pranje jastuka i pokrivača svaka četiri mjeseca, piše Tom's Guide

2. Zatvarajte gumbe 

Ne postoji ništa gore od pronalaženja skrivene čarape u plahtama. Predmeti će se prirodno skupljati u otvorenoj plahti tijekom ciklusa pranja. Ako objesite rublje da se suši dok još uvijek sadrži neki skriveni predmet, to često rezultira pljesnivim rubljem koje treba proći još jedan ciklus pranja.

No za to postoji rješenje. Jednostavno zakopčajte jorgane i jastučnice prije nego što ih stavite u perilicu rublja. Tako drugi predmeti ne mogu pronaći svoj put unutra.

3. Pranje jastuka pojedinačno

Kad dođe vrijeme za pranje jastuka, često posvetimo cijeli bubanj svakom predmetu, što je sasvim prirodno s obzirom na njihovu veličinu, ali to je velika pogreška. Kako upijaju vodu i deterdžent, prirodno će se smanjiti i njihova težina će se povećati. Pred kraj ciklusa perilica rublja neće moći dobiti dovoljno zamaha za centrifugu. 

Morate uravnotežiti količinu rublja kako bi perilica mogla sigurno centrifugirati. Zbog toga je bolje prati dva jastuka odjednom nego svaki pojedinačno. Učinite to i vaša bi mašina trebala moći učinkovito oprati i centrifugirati jastuke. Uvijek provjerite oznaku za održavanje posteljine i priručnik za perilicu kako biste bili sigurni da su oboje prikladni za ovu metodu pranja. 

4. Preopterećenje perilice 

Iako je primamljivo ubaciti svoju tjednu količinu rublja zajedno s posteljinom, to i nije najbolja ideja. Iako puni kapacitet tehnički štedi vodu i energiju, to ne znači nužno bolji rezultat. Prvo, pretrpana perilica rublja neće efikasno oprati odjeću. To se događa jer se deterdžent ne može ravnomjerno rasporediti. Preopterećeni stroj također može imati poteškoće s okretanjem - slično kao i s pojedinačnim jastucima, postaje neuravnotežen pod viškom težine.

Isključivo napunite perilicu rublja do preporučenog kapaciteta. Grupirajte slične materijale kako biste mogli koristiti najprikladnije postavke za pranje. 

5. Korištenje netočnih postavki 

Većina nas često koristi iste postavke bez obzira na vrstu rublja koje peremo. No postoji dobar razlog zbog kojeg perilica rublja nudi raznolike programe. Svaki program prilagođava svoju snagu i trajanje prema specifičnom opterećenju pomažući da odjeća dulje traje jer se pere na najprikladniji način. Na primjer, brzo pranje je često omiljena opcija zbog svoje efikasnosti i brzine. Međutim, s obzirom na bakterije koje se mogu nalaziti na posteljini, brzo pranje vjerojatno nije dovoljno duboko. 

Obavezno provjerite etiketu za održavanje kako biste vidjeli preporučene postavke.

6. Pretjerivanje s deterdžentom

Kada peremo posteljinu, često smo skloni pretjerati s količinom deterdženta. To je razumljivo jer razmišljamo o obujmu rublja koje se pere. Međutim, važno je izbjegavati ovu pogrešku. Ne samo da se time rasipa deterdžent već se i postiže kontraproduktivan rezultat. Višak deterdženta zapravo smanjuje njegovu učinkovitost. Previše deterdženta sprječava odjeću da se učinkovito tretira tijekom pranja jer postaje previše skliska s ostacima proizvoda. To znači da se učinak pranja smanjuje.

Također, ako vaša perilica rublja ne uspije potpuno isprati sve tragove deterdženta, odjeća može postati neugodna za nošenje i potencijalno izazvati alergijske reakcije. Ostaci sapunice koji ostanu unutar perilice potiču razvoj plijesni. Važno je uvijek pratiti upute za doziranje deterdženta za rublje - ne koristiti previše ni premalo.

7. Ne sušite posteljinu kako treba 

Važno je izbjegavati skupljanje posteljine u hrpe ili omotavanje oko drugih predmeta koji se suše jer to značajno usporava proces sušenja. Bez obzira gdje je objesite, osigurajte dobru cirkulaciju zraka kako bi se vlaga oslobodila. Ako je vrijeme povoljno, uvijek je opcija i sušenje na otvorenom.

Kada koristite sušilicu za rublje, važno je sušiti posteljinu sa sličnim materijalima. Posteljina će se brže osušiti u usporedbi s debljim predmetima kao što su ručnici, koji zadržavaju više vlage. Ako ih zajedno sušite, senzor u sušilici rublja vjerojatno neće pravilno funkcionirati i postoji mogućnost da se posteljina presuši.

Pročitajte više