Staklena koža, flooding i minimalizam? Zaboravite što znate, ovo su trendovi u 2024.

Foto: Pexels

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

KRENULI smo s njih nekoliko, no onda smo došli do deset, pa i 12. Krema za oči, maska za lice, maslaci za tijelo, kiseline, retinoli, retinoidi, balzami…U jednom trenutku počeli smo se zatrpavati kompleksnim skincare rutinama. 

U tom vrtlogu društvene mreže postale su naši suptilni vodiči kroz labirint složenih postupaka, uvlačeći nas sve dublje u svijet u kojemu je što više sastojaka postala norma, a koža sve osjetljivija pod njihovim teretom. Baš kao moderni čarobnjaci, stajali smo pred ogledalom, miješajući svoje čarobne napitke za kožu, ne shvaćajući da ipak više sastojaka nije uvijek nužno da bi njega bila efektivna.

Dermatolozi su na društvenim mrežama najavili koja će tri trenda u njezi kože dominirati ove godine, a za njih postoje dobri razlozi.

Ako ste jedni od onih kojima se ladice pretrpavaju šminkom i proizvodima za njegu, skin minimalizam kao prvi trend ima uporište u nešto jednostavnijoj praksi. 

Potiče nas da se preispitamo koliko trošimo i da postanemo svjesniji kako koristimo proizvode. Na kraju, stavlja pred nas ključno pitanje - trebaju li nam doista svi koraci i baš svi proizvodi da bi njega kože bila uspješna.

Preispitivanje navika - manje je više

U realnosti malotko može izdvojiti nekoliko sati dnevno nanoseći sve proizvode, a bitno je i raditi pauze kako bi se sastojci upili. Skin minimalizam zato potiče da se iz njega izvuče maksimalna korist sa što manje sastojaka. 

Dermatolozi i beauty influenceri s društvenih mreža ovdje sugeriraju da je potrebno ciljati na više problema s jednim sastojkom. Na primjer, ako imate male bore, oštećenje kože od sunca, tragove akni, možete koristiti samo retinol umjesto više seruma u kompleksnijim rutinama.

Ovaj trend potiče da se izgradi beauty rutina u najviše 4 koraka, ujutro i navečer, a da fokus bude uvijek na samo jednom sastojku koji treba ciljati na primarni problem kože. 

Foto: Pexels

Vaša rutina može biti efektivna ako se sastoji od jednostavnijih koraka - čišćenja, toniranja i hidratacije ili seruma s bogatim antioksidansima. Posljednji, četvrti korak je krema s visokim SPF-om za zaštitu od sunca u jutarnjoj rutini. 

Za čišćenje lica možete odabrati sredstvo koje sadrži vitamin C zajedno sa sastojcima za čišćenje kako biste smanjili broj koraka i istovremeno uključili sve korisne sastojke. 

Tonik učvršćuje kožu i pomaže sljedećem proizvodu za njegu da bolje penetrira u nju. Ako imate oštećenu kožu, možete odabrati tonik s AHA - BHA kiselinama za toniranje i obnavljanje kože. 

Međutim, ako imate suhu kožu i minimalno oštećenje, odaberite tonik koji ima umirujuća svojstva kako biste ga koristili tijekom dana za osvježenje i hidrataciju kože.

Kao treći korak sugerira se lagana hidratantna krema za dan, primjerice ona koja ima obnavljajuće sastojke poput vitamina C, ulja šipka, aloe vere ili peptida. 

U večernjoj rutini zamijenite hidratantnu kremu serumom na bazi retinola. Retinol je derivat vitamina A i pomaže koži s problemima, od bora do pigmentacije, pa čak i akni. Djeluje tako da potiče proizvodnju kolagena i elastina te smanjuje stanično starenje, vidljivost pora i regulira proizvodnju sebuma, stoga ne iznenađuje zašto ga koriste mnogi.

Hidratacija kože u četiri koraka

Dobra vijest je da možda imate prave proizvode, ali zastanite i zapitajte se koristite li ih na pravi način. Drugi trend koji se pojavljuje na TikToku daje novi zanimljiv koncept kako hidrirati kožu. Skin flooding je koncept koji je u suštini jednostavan. Uključuje nanošenje slojeva hidratantnih proizvoda u određenom redoslijedu kako bi se održala dugotrajnija hidratacija.

Sastoji se od čišćenja kože, raspršivanja vodice, nanošenja seruma i hidratacije. Ipak, ovdje je glavna baza hijaluronska kiselina jer ona zadržava molekule vode na koži. Ova kiselina je polisaharid, dugačak lanac šećera koji se prirodno nalazi u našoj koži te unutar sebe može navući i do tisuću puta veću težinu molekula vode. 

Slaganjem proizvoda u slojeve te poštivanjem redoslijeda koža se učinkovito hidratizira. 

Foto: Pexels

Prozirni ten bez mane

Poput skin floodinga, i efekt staklene kože (eng. glass skin) je došao iz Južne Koreje do zapadnih dijelova svijeta. Poput njegova imena, pozadina ovog trenda je kristalno čist, svijetli ten koji kožu čini sjajnom, gotovo prozirnom. Njega su, prije svega, popularizirale korejske pop zvijezde i glumci te je jedan od najvećih globalnih trendova u posljednjih nekoliko godina.

Sastojci korejske kozmetike, poput puževa mucina, fermentirane riže ili magarećeg mlijeka izazvali su velik interes diljem svjetske skincare zajednice, a kvalitetne formule korejskih brendova pokazale su da djeluju.

I u ovom trendu redoslijed nanošenja proizvoda je važan. Ne postoji, nažalost, samo jedan serum ili krema koji će sami stvoriti efekt staklene kože. Umjesto toga trebate slagati različite proizvode jedan za drugim. Sugerira se da se krene s uljem za čišćenje i pjenom za čišćenje lica. Nakon toga slijedi piling s kojim se uklanjaju mrtve stanice kože te hidratantni tonik. 

Serum ili ulje za lice koji imaju antioksidanse za povećanje učinkovitosti protiv starenja te serumi poput hijaluronske kiseline sljedeći su korak. I posljednje, sugerira se hidratantna krema koja će zapečatiti djelovanje svih aktivnih sastojaka otprije. Dodatan bonus je da ima zaštitni faktor protiv sunca.

Stručnjaci također predlažu hidratantne maske za lice barem jednom tjedno kako biste dodatno hidratizirali svoje lice. 

Gdje pronaći dobre proizvode?

Svi proizvodi za jednu od ove tri popularne beauty prakse mogu se pronaći u dm-u. Kompanija dm iznova pokazuje da nije samo mjesto za kupovinu kvalitetne kozmetike već nudi i dodatne pogodnosti poput savjetovanja. Kupci mogu pronaći inspiraciju i najnovije trendove u prodavaonicama dm-a, dm online shopu te kroz dm katalog

Od 1. do 30. travnja 2024. dm ima aktualnu promociju: kupnjom dva ili više proizvoda iz odabrane dekorativne kozmetike u prodavaonicama dm-a ili dm online shopu, kupci uz predočenje svoje dm active beauty kartice dobivaju 15x više bodova, dok za kupovinu iznad 25 € u prodavaonicama dm-a, dm poklanja kupcima kozmetičku torbicu na dar. 

Foto: Pexels

Krajem ožujka je hrvatske skincare ljubitelje razveselio i tradicionalni dm beauty break. Tradicionalni je to beauty događaj na kojemu su predstavljeni noviteti i trendovi iz svijeta ljepote. Gosti su imali priliku isprobati prije svega nove proizvode. 

Kako je skincare svijet pun inovacija, ali i neiscrpna inspiracija iz prirode, na dm beauty breaku uklopili su se proizvodi iz korejske kozmetike brenda beauty of Joseon, odnedavno dostupni u prodavaonicama dm-a i dm online shopu. Ovaj brend kombinira tradicionalnu holističku medicinu s biljnim sastojcima koji se mogu vidjeti u korejskoj kozmetici, od puževa mucina, ginsenga do fermentirane riže.

Predstavio se hrvatski brend Hvaroma čiji su proizvodi temeljeni na mediteranskom bilju, poput smilja koji je zaštitni znak otoka Hvara. Vlastita dm marka Alverde je već 35 godina sinonim za prirodnu kozmetiku, dok je Balea čest odabir dm-ovih kupaca. 

To je potvrdila i Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

"Raduje nas što nam je dugogodišnja suradnja s partnerima omogućila da na četvrtom dm beauty breaku predstavimo nove proizvode i vrhunske brendove koji će obilježiti razdoblje pred nama. Još jednom smo potvrdili da, bez obzira na to govorimo li o skincareu, make-upu ili proizvodima za njegu i oblikovanje kose, uz dm kupci uvijek mogu računati na kvalitetu dostupnu svima", kazala je Gordana Picek.

Mlade su zainteresirali Olival Routeen proizvodi, namijenjeni tinejdžerskoj i mladoj koži, te su isprobali proizvode za njegu kože brendova Byphasse, Equilibra, Melem, i SKIN1004. Obožavatelji dekorativne kozmetike inspirirali su se novim tekućim konturama i rumenilima brenda Aura, dok su svi gosti isprobrali dodatke prehrani gaia naturelle, sokove Pulse Shake, proizvode BlanX za oralnu higijenu i Remington proizvode za stiliziranje kose.

Bilo je tu i pokoje dodatno iznenađenje koje su za pripremili dm i partneri - koncert Vesne Pisarović, zvučna kupka s gongovima, umjetnička praksa točkanja mandale koja nosi sa sobom simboliku harmonije. A osim kupaca i ljubitelja kozmetike, na događaju su se našli i domaće zvijezde i influenceri, Dora Martinović (ex. Predojević) Renata Sopek, Marco Cuccurin, Martina Vuletić i Damir Kedžo. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više