Što je to dopaminski dekor i zašto je sve popularniji?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste na društvenim mrežama nedavno primijetili šarene i živopisne interijere, vjerojatno ste osjetili učinak dopamina, poznatog i kao hormona sreće. U skladu s tim pojavio se i novi trend u uređenju interijera pod nazivom dopaminski dekor. Taj trend podrazumijeva uređenje prostora s više komplementarnih boja i uzoraka kao i s dodatkom veselih te nostalgičnih detalja koji potiču dobro raspoloženje.

@rainbowsandretro Dopamine Decor ✨ #dopamine #mcm #vintage #retro #bungalow #decor #homedecor #dopaminedecor #home #dopaminedecorating #floral #plants #hamilton #colourful #interioreccentric #maximalist ♬ original sound - Olive Branch Cottage (Morgan)
@kate_rose_morgan I’m here for the dopamine decor 🌸🪩🌷💜🍓🍭🍒 #dopaminedecor #homedecor #interiordecor #colourfulinteriors #cutedecor #girlyhomedecor #homeaccessories #pinkhomedecor ♬ original sound - Kate Rose Morgan

Iako se na prvi pogled može učiniti da je ovakvo uređenje prostora jednostavno, zapravo zahtijeva promišljeno kombiniranje hrabrih boja, uzoraka i tekstura, uz održavanje skladne cjeline. Časopis Martha Stewart razgovarao je s dizajnerima interijera kako bi otkrio najbolje načine za unošenje ove vesele estetike u dom.

Odaberite glavnu boju prostorije

Leila Toulan, suosnivačica britanskog dizajnerskog studija Pluck, savjetuje da započnete s jednom dominantnom bojom. Kao primjer, spomenula je kuhinju u kojoj je kombinirala svijetlu ružičastu s crno-bijelim pločicama i cvjetnom tapetom. Pogledajte tu kuhinju ovdje


Maksimizirajte monokromatski stil

Dizajnerica interijera Zoe Murphy iz Stealth Designa opisala je projekt u kojem su klijenti izabrali žute elemente za kuhinju, koji su postali glavni dio uređenja prostora. Cijela kuhinja, od podnih ormarića do visokih, obojena je u jarko žuto. Zoe je naglasila da je za uspješno uređenje važno koristiti boje sličnog intenziteta te pažljivo rasporediti elemente kako ništa ne bi ostalo zanemareno.


Dodajte efektnu tapetu

Tapete mogu bitno promijeniti izgled prostora i dizajneri ih preporučuju za postizanje dopaminskog efekta. Međutim, važno je pažljivo birati boje i kontraste kako bi prostor ostao skladan i ugodan za boravak.


Ili odaberite upečatljive pločice

Kod uređenja, primjerice, kuhinje u skladu s dopaminskim trendom, tapete nisu jedini način kojim se može unijeti veselje u prostor. To mogu biti i hrabre geometrijske pločice u bojama koje se međusobno dopunjuju.


Poigrajte se s odvažnim uzorcima

Da bi različiti uzorci u prostoru dobro funkcionirali zajedno, važno je naći element koji ih povezuje, a to je često boja.

"Započnite s uzorcima koji dijele neke zajedničke boje", savjetuju Sabrina Panizza i Aude Lerin, suosnivačice tvrtke za dizajn interijera PL Studio u Londonu. "Za uspješno kombiniranje hrabrih uzoraka ključno je odabrati boje iz iste skupine, poput toplih i svijetlih tonova ili hladnih i tamnijih nijansi. To osigurava sklad čak i kada koristite različite uzorke."


Prigrlite retro komade

Retro namještaj je ključni dio dopaminske estetike jer vintage dekor često budi osjećaje nostalgije, sreće i veselja. "Upotrijebite vintage komade kao centralne točke ili naglaske za stvaranje skladnog i eklektičnog ambijenta", savjetuju Panizza i Lerin.


Zabavite se uz neobičan namještaj

U prostor dodajte i zabavne komade namještaja. "Birajte predmete koji vam puno znače, one koje volite i koji bude nostalgiju ili uzbuđenje", preporučuju Panizza i Lerin.


Dodajte slike i postere

"Moj stan je pun boja, tekstura i umjetničkih djela", kaže Kara Harms, osnivačica lifestyle web stranice Whimsy Soul. Iznad svoje sofe uredila je zid s uokvirenim pop-art posterima. Bez obzira na to birate li više manjih ili nekoliko velikih printova kao glavne ukrase, umjetnost je ono što prostoru daje poseban šarm.

Pročitajte više