Što se događa s Asosom?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ASOS je izvijestio o svojim financijskim rezultatima ovoga tjedna, a prema njima ova popularna online trgovina suočava se s gubicima koji su prije oporezivanja narasli na gotovo 300 milijuna funti u ovoj godini zaključno s 3. rujna. To je značajna razlika u usporedbi s prošlogodišnjim gubicima koji su bili 31 milijun funti. 

Prihodi tvrtke su pali na 3.5 milijardi funta s 3.9 milijardi funta, prenosi Financial Times. Asos je dodao da očekuje da će prodaja pasti između pet i 15 posto u sljedećoj financijskoj godini, ali da očekuje rast 2025. Također očekuje "pozitivnu" temeljnu dobit u 2024. - smjernice koje su analitičari Investeca opisali kao "nejasne".

No sve do nedavno ova internetska trgovina bila je u usponu. Kako piše The Guardian, početkom 2021. prodaja je cvjetala, tvrtka je tada više nego utrostručila svoju dobit jer su ljudi pohrlili u online kupnju u pandemijskim godinama. 

Kriza identiteta?

Iste godine Asos je kupio legendarne robne marke grupe Arcadia - Topshop, Topman, Miss Selfridge i HIIT - i činilo se da postaje sve jači. Za brzo propadanje Asosa okrivljeno je sve, od zaliha neprofitabilnih marki do neuobičajeno hladnog proljeća.

No čini se zapravo da se Asos našao u stisku krize identiteta. Danas je teško točno reći što je Asos i kome se točno sviđa. Početkom i sredinom 2010-ih, Asos je bio kul, pionir na londonskoj modnoj sceni. 

@tom_matthews_finance Would you invest in ASOS? #asos #stocks #stockmarket #investing #fashion #clothing ♬ 夜店Paris巴黎 - 奶盖

Asos više nije tako jeftin

Asosova moda je tada imala jednu zabavnu, indie vibru koju konkurenti tada nisu imali, a danas njegova ponuda sliči na sve druge marke poput Boohooa, Missguided ili Pretty Little Thinga. No možda najvažnije, Asos je bio pristupačan. U današnjem krajoliku brze mode, Asos naprosto više nije tako jeftin. 

Rastući troškovi skladištenja, rada i sirovina značili su da je trgovac na malo morao povisiti cijene kada su potrošači stezali remen i unatoč vrtoglavim povratima koji su prisilili konkurente, uključujući Boohoo, Next, Uniqlo i Zaru, da ih počnu naplaćivati kupcima, Asos je zadržao besplatan povrat za svoje premium kupce.

I tu je sada Shein i novopridošli Temu, koji prodaju odjeću po puno nižim cijenama nego Asos. Unatoč sve većem fokusu potrošača na održivost, i dalje većina ipak daje prednost cijeni i praktičnosti pa svjedočimo rastu gorespomenutih tvrtki.

@alexogray

Quality on par with Boohoo lol 🥲 (tbf to Asos they did issue me a refund as soon as i complained - but thats not the point, i wanted to be able to wear those shoes ☹️) RIP x

♬ original sound - Alex Gray

No postoji i ta druga struja kupaca, koji daju prednost održivoj modi te kupuju rabljenu odjeću. Kako navodi The Guardian, očekuje se da će se tržište rabljenih proizvoda udvostručiti do 2027. godine. 

Iz svega navedenog jasno je da se Asos bori držati korak s novom grupom ultrabrzih modnih marki, ali također trenutno nije etička ili održiva alternativa, a nema ni dizajn ili prednost koji privlače potrošače npr. Zare. Asos mora odlučiti u kojem će smjeru krenuti da bi povratio svoju popularnost i kupce. 

Pročitajte više