Istraživanje pokazalo preklapanje kupaca Sheina, Temua i TikTok Shopa

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA analizi tvrtke Earnest Analytics, tri poznate i vrlo povoljne internetske trgovine dijele solidan dio svojih kupaca. Naime, 28% kupaca Sheina u proteklih 12 mjeseci također je kupovalo na TikTok Shopu. Najviše preklapanja vidljivo je u kupnji odjeće. Drugo najveće preklapanje s kupcima TikTok Shopa ima Temu, a dijele 25% kupaca. TikTok Shop je popularan među ljubiteljima sportske odjeće i opreme sudeći po tome što kod njih kupuje 19% kupaca Nikea.

U veljači ove godine preko 81% prodaje na TikTok Shopu ostvareno je od postojećih kupaca. To je porast u odnosu na studeni prošle godine kad se trgovini vratilo 64% kupaca.

Preko društvenih mreža do šire publike

TikTok Shop je u rujnu prošle godine lansiran u SAD-u omogućivši korisnicima ove društvene mreže da kupuju unutar same aplikacije umjesto da odlaze na druge platforme. Nude elektroniku, hranu, odjeću i kozmetiku. Platforma je brzo postala popularna privlačeći značajno više kupaca nego Facebook Shop ili Instagram Checkout.

Prema izvješću, većina korisnika TikToka ako ne kupuje ili ne može kupovati na TikTok Shopu, rado kupuje na Amazonu - njih čak 97%. Njih 55% kupuje na Etsyju, a slijede Temu s 39%, Old Navy s 38%, Shein s 37% i eBay s 32% kupaca koji koriste popularnu društvenu mrežu.

"Unatoč visokom preklapanju s nekim jeftinim brendovima odjeće poput Sheina, čini se da korištenje TikTok Shopa neće negativno utjecati na te brendove", stoji u izvješću, prenosi Retail Dive. "Dugoročno, neki će brendovi možda dosegnuti širu publiku putem ovog kanala", dodaje se.

TikTok Shop još nije dostupan u Europskoj uniji, već samo u SAD-u, UK-u, Indoneziji, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Tajlandu i Vijetnamu.

Pročitajte više