Tim Cook opisuje trenutno tržište računala kao izazovno. Polaže nade u liniju M3

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je nedavno objavio svoje najnovije financijsko izvješće za četvrto tromjesečje fiskalne 2023. godine, prikazujući kvartalni prihod od 89.5 milijardi dolara. Iako je ostvario značajne prihode od prodaje iPhonea i postavio rekord za rujansko tromjesečje, uz visok prihod od usluga, koji je dosegnuo svoj najviši nivo dosad, ukupni prihod tvrtke smanjen je za 1% u odnosu na prethodnu godinu.

Tim Cook, izvršni direktor, izjavio je za CNBC da linija iPhonea 15 pokazuje snažniji početni zamah u odnosu na seriju 14. "Kada analizirate performanse iPhonea 15 u ovom razdoblju i usporedite ih s iPhoneom 14 u istom razdoblju prošle godine, vidljivo je da je iPhone 15 nadmašio iPhone 14", rekao je, napominjući da su uređaji Pro i Pro Max trenutno suočeni s ograničenom dostupnošću.

Pad prodaje Mac računala

Prodaja Mac računala posebno je teško pogođena, s padom od 34 posto u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je jasno zašto se M3 događaj, na kojem je tvrtka predstavila ažurirani MacBook Pro i osvježeni iMac, održao ranije ovog tjedna. Tim Cook trenutno opisuje potrošačko računalno tržište kao izazovno.

"Vjerujem da će Mac ostvariti značajno bolje rezultate u prosincu", izjavio je Cook za CNBC. "Sada imamo M3 i nove proizvode te nemamo ništa što bismo mogli uspoređivati na godišnjoj razini." Cook je naglasio da je prodaja Mac računala bila neuobičajeno snažna u isto vrijeme prošle godine.

Bez novih nedavnih modela o kojima bismo mogli raspravljati, prihod od iPada je smanjen za 10 posto. Prihod od nosivih uređaja pao je za znatno manjih 3 posto. Kao i obično, Appleov odjel za usluge ostao je stabilan izvor prihoda i povećao se za 16 posto u usporedbi s prethodnom godinom. "Svaka od glavnih usluga postigla je rekordne rezultate", izjavio je Cook za CNBC.

Optimističan je zbog blagdanske kupovine

Izvršni direktor Applea čini se optimističnim glede pozicije tvrtke pred blagdanskom sezonom kupovine. "Sada imamo najjaču ponudu proizvoda pred blagdansku sezonu, uključujući iPhone 15 seriju i naše prve modele Apple Watcha s neutralnom emisijom ugljika, što predstavlja značajan korak prema našem cilju da do 2030. sve Appleove proizvode učinimo neutralnima u emisiji ugljika", izjavio je u službenom priopćenju.

Pročitajte više