Trebate preporuku za obiteljsku društvenu igru? Izdvojili smo 10 odličnih

Foto: Shutterstock/Promo/sve.hr/svijet-medija.hr/konzum.hr/bubamara.eu/grafocentar.hr/grafika-grafoprint.hr/bazzar.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOLASKOM jeseni, kiše i hladnijeg vremena ne možemo toliko vremena provoditi vani, na zraku, kao što to radimo na proljeće ili ljeto. No hladniji mjeseci imaju svoju čar, a vrijeme provedeno u zatvorenom prostoru možete kratiti uz zabavne obiteljske društvene igre.

Donosimo preporuke igara koje i sami volimo igrati s našim najmlađim članovima obitelji. 

1. Uno

Cijena i gdje možete kupiti: klasičan Uno (79.99 kn / 11.43 €), UNO Junior (79.99 kn / 11.43 €), UNO Flip (79.99 kn / 11.43 €), Uno All Wild (79 kn / 11.29 €), sve.hr

Za koju dob: od 3+ (UNO Junior), 5+ (klasičan UNO), 7+ (UNO Flip i All Wild)

Broj igrača: 2 do 10 (ovisno o verziji)

Ne možemo a da ne započnemo s legendarnim UNOM. Vjerojatno nema osobe koja ga nije igrala i/ili nosila sa sobom na plažu ili putovanja. Odličan je za igru i s odraslima, ali i s djecom. Danas je pak dostupan u nekoliko verzija pa ga možete prilagoditi i igri s najmlađim članovima obitelji. 

Klasičan UNO namijenjen je dobi 7+.  Radi se o igri s kartama pri kojoj se one slažu po boji i broju u parove te je cilj riješiti se svih karata. 

Junior verziju možete igrati na tri načina koji su prilagođeni različitim djetetovim uzrastima. Cilj igre je riješiti se svih svojih karata tako da odigrate kartu koja odgovara karti koja je okrenuta prema gore kao početna karta. Karta se može podudarati po boji, broju ili životinjama što je posebno zgodno za najmlađe igrače koji još ne znaju brojeve.

UNO Flip se igra i kao klasična verzija, samo ima dodatan zanimljiv obrat - dvostrani snop karata, specijalna flip karta i strože kazne. Što igri daje dodatnu zanimljivost i natjecateljsku draž. 

UNO All Wild sadrži 112 karata koje su sve različite specijalne karte što čini igru još nepredvidljivijom. 


2. Dixit

Cijena i gdje kupiti: 239.99 kn (34.28 €), sve.hr

Za koju dob: 8+

Broj igrača/ vrijeme za igru: 3 do 6 / 30 min. 

Dixit je inovativna, zabavna igra za veće društvo, uz to je originalna te ćete poželjeti ju igrati iznova i iznova. 

Radi se o asocijativnoj igri s kartama koja vas 'prisiljava' da koristite maštu i kreativnost. Uz igru dolaze 84 vrlo lijepo oslikane karte koje predstavljaju podlogu za vaše asocijacije te pločice za glasanje. Ako volite Pictionary, ova igra bi vam se mogla svidjeti. 

Princip igre je da igrači vuku karte iz kupa, drže ih u ruci, a jedan igrač odabire jednu od svojih karata te na temelju nje stvara neku asocijativnu rečenicu koja je povezana sa slikom na karti. Tu rečenicu ili pojam izgovara na glas drugima, ali ne pokazuje svoju kartu. Ostatak ekipe na temelju toga daje tom igraču po jednu svoju kartu koja najbolje opisuje taj pojam ili rečenicu. 

Potom igrač koji je zadao pojam miješa sve karte, svoju i dobivene, te ih poreda na stol. Ostali pokušavaju odgonetnuti kartu zadavatelja pojma. U igri se dobivaju bodovi te je pobjednik onaj koji na stazi najdalje dospije. 


3. Čovječe, glupiraj se

Cijena i gdje kupiti: 57.80 kn (7.67 €), Grafocentar

Za koju dob: na svojoj stranici navode da je za sve uzraste, naša preporuka je 3+

Broj igrača: do 6

Radi se o modernijoj verziji igre Čovječe, ne ljuti se. Pravila su dobro poznata, ista kao i kod klasika, no u ovoj igri imate dodatne zadatke za glupiranje koji će vas nasmijati i odlično zabaviti. Dakle, bacanjem kocke određuje se tko ide prvi, najveći broj pobjeđuje.

Prvi koji kreće mora baciti kocku tri puta da bi dobio šesticu te tada ponovno baca i pomiče se na ploči ovisno o broju koji je dobio. Na ploči se nalaze posebna polja na kojima je nacrtana ruka s karticom, tada se izvlači kartica iz snopa i izvršava navedeni zadatak. Pobjednik je onaj koji prvi dođe do cilja. 

Sadržaj igre čine igraća ploča, 6 figurica, 56 kartica, kocka i pravila. 


4. 5 sekundi

Cijena i gdje kupiti: 5 Sekundi (139.97 kn / 18.58 €), 5 Sekundi Junior (125.98 kn / 16.72 €), Konzum

Za koju dob: 6+ (5 Sekundi Junior), 10+ (5 Sekundi)

Broj igrača: 3 i više igrača

U ovoj igri morate biti brzi, odnosno imati oštar um i brz jezik. Naime, igra od vas npr. zahtijeva da navedete tri pasmine pasa, ali to morate učiniti dok vam mjerač vremena odbrojava 5 sekundi. Idealna za one koji vole natjecanje i adrenalin. 

Junior verzija prilagođena je mlađim članovima obitelji pa u njoj primjerice moraju navesti tri okusa sladoleda i slično. 

Uz ovu dinamičnu obiteljsku igru čeka vas odlična zabava i puno smijeha. 


5. Pictionary Air

Cijena i gdje kupiti: 299.99 kn (42.86 €), sve.hr

Za koju dob: 8+

Broj igrača: od 3 do 12 (raspodijeljeni u dva tima)

Igra se mora preuzeti na pametni telefon ili tablet, aplikacija je besplatna. Više manje je ista kao i klasičan Pictionary, samo ovdje crtate po zraku, a rezultat će se prikazivati na zaslonu. Dok vi crtate, vaši suigrači pokušavaju pogoditi što se prikazuje na zaslonu. 

Pobjeđuje tim koji ima najviše bodova. 

Za ovu igru ne morate znati perfektno crtati, dapače to ju čak čini još zabavnijom. Garantiramo odličnu zabavu i puno smijeha uz Pictionary Air. 


6. Activity 

Cijena i gdje možete kupiti: Activity Original (249 kn / 33.05 €), Activity Junior (169 kn / 22.43 €), Svijet Medija

Za koju dob: 8+ (Activity Junior), 12+ (Activity Original) 

Broj igrača / vrijeme za igru: 3 i više igrača / oko 60 min. 

Igra Activity dolazi u nekoliko verzija, izdvojili smo dvije: Original i Junior. 

Obje verzije su zabavne i kreativne, a u Original jedan igrač opisuje pojam crtanjem, pantomimom ili objašnjavanjem dok ostali igrači iz njegove ekipe pokušavaju pogoditi. Tim koji pogodi najviše pojmova i prvi stigne na cilj pobjeđuje. 

Junior verzija prilagođena je mlađem uzrastu, od osam godina nadalje, a igra se isto kao i Original verzija. Igra je zabavna, ali i edukativna te se kroz igru mogu naučiti novi pojmovi, ali i razviti kreativnost. 

Setovi sadrže kartice s pojmovima, četiri figurice, ploču za igru, pješčani sat i upute. 


7. Alias

Cijena i gdje možete kupiti: Ja sam Alias (111.98 kn / 14.86 €), Alias Junior (111.98 kn / 14.86 €), Konzum

Za koju dob: 5+ (Alias Junior), 12+ (Ja sam Alias)

Broj igrača / vrijeme za igru: 4+ (Alias Junior), 3-6 (Ja sam Alias) / 30+ min

Obje verzije Aliasa se igraju više-manje isto, samo što je Junior verzija prilagođena mlađem uzrastu. Alias je napeta igra u kojoj na glavu stavite naglavnu traku i izvučete karticu s likom koju umetnete u nju. Tada, jedan od preostalih igrača započinje objašnjavati i pomagati vam da pogodite tko ste, odnosno koji se lik nalazi na vašoj kartici. 

Svaki točan odgovor nagrađen je korakom naprijed na igraćoj ploči, a ovo je igra u kojoj je brzina vrlo bitna. 

Za one manje tu je Junior verzija uz koju će proširiti vokabular i vježbati interakciju. S time da se ona igra bez naglavne trake, igrači vuku karte iz snopa i objašnjavaju što se na njima nalazi članu ili članovima svog tima koji pokušavaju pogoditi.


8. Monopoly

Cijena i gdje možete kupiti: Monopoly Junior (199.99 kn / 26.54 €), Monopoly (259.99 kn / 34.51 €), Monopoly Ultimate Banking (369.99 kn / 49.11 €), Bubamara

Za koju dob: 5+ (Monopoly Junior), 8+ (Monopoly i Monopoly Ultimate Banking)

Broj igrača / vrijeme za igru: 2 do 6 igrača / 20 do 180 min. (Junior oko 30 min, klasičan se duže igra)

Monopoly je isto jedan klasik među društvenim igrama, a danas dolazi u nekoliko verzija, mi smo ih obuhvatili tri. 

Vjerujemo da svi više-manje znaju kako se igra, ali da podsjetimo, Monopoly je klasična igra trgovanja i razmjena novca, nekretnina i druge imovine. Igraju dva do šest igrača, ovisno o verziji koju igrate. 

Junior verzija prilagođena je najmlađim članovima obitelji te ih uči poslovanju na zabavan i interesantan način. Ultimate Banking verzija je unaprijeđena verzija klasičnog Monopolyja, a prodaja i plaćanje se vrši preko bankovnih kartica i tokena umjesto papirnatog novca. Uključuje i nove 23 kartice događaja koje igru čine još zanimljivijom.


9. Čovječe, ne ljuti se

Cijena i gdje možete kupiti: 26.88 kn (3.57 €), bazzar

Za koju dob: 3+ (zbog sitnih dijelova)

Broj igrača: 4

Dobar stari Čovječe, ne ljuti se uvijek je odličan odabir za zabavno provedeno vrijeme s društvom ili obitelji. U navedenoj verziji dobiju se dvije igre u jednoj, odnosno obostrana ploča, a na drugoj strani je igra Mlin.

Pretpostavljamo da ju svi znate igrati, ali evo podsjetnika: svoje četiri figurice morate dovesti u kućicu i pritom pobijediti suigrače. Igra je namijenjena svim dobnim skupinama. 


10. Catan Junior

Cijena i gdje možete kupiti: 299 kn (39.68 €), Svijet Medija

Za koju dob: 6+ 

Broj igrača / vrijeme igre: 2 do 4 igrača / oko 30 min. 

Catan Junior je pojednostavljena verzija originalne igre Catan, pogodna za mlađe. No ova igra i dalje sadrži samu srž originalne verzije. Pločice krajolika prikazane su na dvostrukoj igraćoj ploči prilagođenoj za dvoje do četvero igrača. Igrači utjelovljuju gusare koji osvajaju otok skupljajući sirovine ovisno o bačenoj kocki i krajolicima. Mogu i graditi uz pomoć papige Kokija. 

Za one koji žele malo težu igru moguće je žetonima sirovina trgovati baš kao i u pravom Catanu. Pobjednik je igrač koji sagradi svih svojih sedam gusarskih logora.

Nedavno smo izdvojili i preporuke deset odličnih društvenih igara za odrasle, možete ih vidjeti ovdje

Pročitajte više