Trgovci odjećom žele da QR kodovi zamijene glomazne etikete

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

QR naljepnice koje sadrže upute za pranje i njegu mogle bi biti jedan od načina na koje bi se maloprodajna industrija riješila glomaznih etiketa na odjeći.

Mnoge etikete na odjeći pričvršćene su zbog propisa Savezne komisije za trgovinu (FTC) tako da njihovo uklanjanje i zamjena QR kodovima možda neće biti jednostavno kao što to mnogi misle.

Proizvođači odjeće traže od Kongresa i FTC-a da dopuste da QR kodovi zamijene trenutne oznake. Te oznake sadrže informacije poput njege, sadržaja vlakana i zemlje podrijetla, izvještava Axios. 

Praktičnije i udobnije

S QR oznakama korisnici bi mogli skenirati kod i pronaći informacije o svojoj odjeći. Digitalna oznaka bi također omogućila tvrtkama da ažuriraju informacije prema potrebi, a korisnici bi mogli pronaći upute za recikliranje, informacije o opskrbnom lancu, povlačenju proizvoda i više.

Za potrošače bi glavne prednosti digitalnih oznaka bile veća praktičnost i udobnost. Često se oznake s korisnim informacijama odrežu s odjeće nakon što ih kupac kupi. Iako to može učiniti odjeću udobnijom, potrošači mogu izgubiti korisne informacije o proizvodu. 

Osim toga, ako bi kupac donirao, prodao ili poklonio odjevni predmet, sljedeći bi korisnik imao pristup informacijama koje bi inače bile odsječene. 

Simboli poput onih na donjem rublju mogli bi također zamijeniti etikete, ali ti simboli nisu od velike pomoći milijunima kupaca koji ih možda ne znaju čitati.

Neki se protive QR kodovima

S druge strane, mnogi se protive QR kodovima jer bi nekim ljudima mogli otežati pristup informacijama. Nema svaki kupac pametni telefon ili pristup internetu. 

Međutim, kako Leaders izvještava, zagovornici digitalne oznake ističu da ovaj format povećava dostupnost dopuštajući različite jezične opcije i mogućnost povećanja veličine fonta. 

Brendovi poput Ralpha Laurena koriste takve kodove. Digitalna oznaka Ralpha Laurena već je i pokazala određeni uspjeh. Više od 220 milijuna njegovih proizvoda ima QR kodove zajedno s trenutno potrebnim oznakama. Do sada je tvrtka primijetila rastući interes za oznake koje se mogu skenirati, a sve ih više korisnika svakodnevno isprobava.

Pročitajte više