Trusted Reviews: Ovo je top šest pametnih telefona s najboljom kamerom

Foto: Shutterstock/Promo/sve.hr/istyle.hr/mobis.hr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste u potrazi za novim pametnim telefonom, a kamera vam je najvažnija specifikacija, onda ste došli na pravo mjesto.

Ekipa sa stranice Trusted Reviews testirala je širok raspon pametnih telefona da bi utvrdila koji su najbolji za fotografiranje, ali i snimanje videozapisa. 

"Za većinu ljudi koji žele zabilježiti svoje uspomene kamerom pametni telefon je nedvojbeno najbolji način za to", piše Trusted Reviews.

iPhone 14 Pro

Cijena i gdje ga možete kupiti: od 10.979 kn (1457.16 €) za 128 GB model, iStyle

Najbolji telefon sa svestranom kamerom je nedvojbeno iPhone 14 Pro. Pouzdan je u svim uvjetima, snima bolji video od bilo kojeg drugog telefona na ovom popisu i može se pohvaliti s tri različite svestrane kamere, od kojih svaka snima različite žarišne duljine.

Ovo je prvi iPhone koji je prešao sa senzora od 12 MP na verziju od 48 MP za glavnu široku kameru. Ovo funkcionira na sličan način kao kod S22 Ultra modela, "smanjujući" slike na 12 MP, ali pritom iskorištava veću količinu piksela.

Doduše, mogu se snimati i fotografije od 48 MP, ali to je onda zaseban način rada. Kad se uspoređuju fotografije s onima na mobitelima poput Galaxy S22 Ultra ili Oppo Find X5 Pro, snimke s iPhonea su malo realističnije, a nijansa kože djeluje prirodnije. 

Postoji namjenski noćni način rad za snimanje u mračnijem okruženju, a efekti su izvrsni, s puno zadržanih detalja. No bilo bi lijepo moći i uključiti i isključiti noćni način rada kad god želite jer s ovim telefonom on se automatski uključi kad kamera ne može uhvatiti dovoljno svjetla. 

Što se tiče snimanja, iPhone 14 Pro daje izvrsne rezultate. No iako ne snima video u istoj 8K razlučivosti kao S22 Ultra, 4K snimak je dobro stabiliziran i ne izgleda lažno, a ima i sjajnu reprodukciju boja, kao i kod fotografija. 

Filmski način rada podržava 4K, a tu je i novi akcijski način rada koji poboljšava stabilizaciju. 


Samsung Galaxy S22 Ultra

Cijena i gdje ga možete kupiti: 6590 kn (874.64 €) 5G 8GB/128 GB model, smartlab / 10.499 kn (1499 €) 5G 12/256GB, sve.hr

Kamere na Samsungovom vrhunskom modelu Galaxy S22 Ultra su impresivne, ali upravo je vještina zumiranja ono što ga je zaista najviše izdvojilo od konkurencije. Nijedan drugi telefon na ovom popisu ne može zumirati 10x a da zadrži toliko detalja.

Ostale kamere također snimaju ugodne slike, bilo da snimate glavnom kamerom od 108 megapiksela s f/1.8 lećom ili ultraširokom kamerom od 12 megapiksela. Boje su življe i zasićenije od iPhonea 13 Pro ili Pixela 6 Pro, dajući svemu pojačan izgled, a to je posebno vidljivo kad se snimaju biljke ili svijetlo nebo.

Aplikacija kamere prepuna je različitih načina rada, a performanse pri slabom osvjetljenju velika su nadogradnja u odnosu na S21 Ultra. Tamne scene su jasnije, a šum je osjetno smanjen. 8K video ostaje nišna značajka za one koji imaju 8K televizor kod kuće pa ga žele iskoristiti i pokazati mogućnosti. 


Google Pixel 7 Pro

Cijena i gdje ga možete kupiti: 7959 kn (1056.34 €) za 5G 12GB/128GB, mobis

Za one koji samo žele mobitel s dobrom kamerom za fotografije, Pixel 7 Pro odličan je izbor, kao i Pixel 6 Pro prije njega. 

Što se tiče snimanja videozapisa, tu pomalo razočarava, ali zato daje prekrasne fotografije koje su bogate detaljima i živahnošću te najugodnije od svih telefona na ovom popisu. 

Način na koji koristi HDR za izravnavanje kontrasta i ekspozicije je fantastičan, a osigurava da se fotografije snimljene za sunčanih dana stvarno ističu.

Googleov noćni način rada i dalje je jak, iako nije najbrži za snimanje, i odlično radi u stvaranju svijetlih i detaljnih slika pri slabom osvjetljenju. Vještine zumiranja ovog telefona bolje su od Oppo Find X5 Pro i iPhone 14 Pro, ali se ne mogu usporediti sa S22 Ultra.

Googleov softver ima svoja ograničenja, a Samsung ima bolji hardver za zumiranje koji proizvodi jasnije slike. Slična je priča i s ultrawideom, koji proizvodi adekvatne slike osrednje kvalitete. 


Oppo Find X5 Pro

Cijena i gdje ga možete kupiti: 7195.45 kn (955 €), 12GB/256GB, amazon.de / 9898.62kn (1313.77€),  256GB/12GB, HGSPOT

Oppo Find X5 Pro razočarava svojim performansama zooma, ali se može pohvaliti najjačom ultraširokom kamerom od modela na ovom popisu.

Dok drugi telefoni na ovom popisu koriste inferiorne senzore za svoje ultraširoke kamere, Find X5 Pro koristi isti hardver i za široku i za ultraširoku kameru uz daleko bolje rezultate. Ne samo da su slike detaljnije i s boljim bojama nego nemaju iskrivljene rubove i snažan efekt ribljeg oka koji se događa kod ultraširoke kamere S22 Ultra modela.

Ovo je prvi Oppo telefon koji koristi MariSilicon X NPU i pomaže telefonu da ima veću kontrolu nad kvalitetom slike. U usporedbi s Find X3 Pro modelom u odlasku, koji ima gotovo isti hardver kamere, slike su detaljnije i s ljepšom reprodukcijom boja. Performanse pri slabom osvjetljenju također su znatno poboljšane.

*Oppo mobiteli se od nedavno mogu kupiti u Hrvatskoj, ovdje možete vidjeti gdje su sve dostupni. 


Google Pixel 6a

Cijena i gdje ga možete kupiti: 3439 kn (456.43 €), 6GB/128GB, mobis

Googleova linija Pixela dosljedno impresionira performansama kamere od prve generacije Pixela iz 2016. godine.

Napredak linije koja koristi Googleovu umjetnu inteligenciju i strojno učenje stvara odličnu kvalitetu slike iz godine u godinu.

Pixel 6a ima iste postavke stražnje kamere kao obični Pixel 6. Također ga pokreće isti čip Tensor, koji je izradio Google, što mu omogućuje da ponudi nekoliko značajki specifičnih za Pixel koje ne možete dobiti drugdje.

Najkorisniji je Magic Eraser, koji omogućuje korištenje AI 6a za uklanjanje neželjenih elemenata s fotografije u glavnoj aplikaciji kamere. To plus mali dizajn 6a, koji je jednostavan za rukovanje, te fantastična moć obrade slike omogućuju mu isporuku neusporedive kvalitete slike koja oduševljava.

Fotografije pri slabom osvjetljenju imaju bolji kontrast i nemaju šum. Uobičajene fotografije izgledaju realistično, imaju neutralne, precizne boje i ostaju bez početničkih pogrešaka koje se mogu doživjeti na sličnim modelima u ovom cjenovnom rangu. 


Realme 9 Pro Plus

Cijena i gdje ga možete kupiti: 2305.48 kn (305.99 €), 5G 6/128 GB, amazon.de

Najbolji jeftini telefon koji daje izvrsne fotografske rezultate je Realme 9 Pro Plus. 

Ovaj model je značajna nadogradnja u odnosu na Realme 8 Pro s obzirom na to da uključuje isti odličan glavni senzor od 50 megapiksela koji se može pronaći na Oppo Find X5 Pro. Fotografije su nevjerojatno jasne i oštre na dnevnom svjetlu, a iako se noćne fotografije mogu činiti presvijetle, one ipak zadržavaju impresivnu razinu jasnoće koja ga razlikuje od svih ostalih uređaja u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Doduše, ostali senzori na ovom mobitelu, ultraširoka kamera od 8 megapiksela i makrosenzor od 2 megapiksela, standardni su i nisu ništa posebno. No ono što ga ističe je flagship razina senzora po povoljnoj cijeni. Za ovu cijenu jednostavno se ne mogu dobiti bolje performanse glavne kamere.

Kompletan popis i recenzije Trusted Reviews ekipe možete pogledati ovdje

Pročitajte više