U istoj odjeći slikali smo se u šest ogledala u poznatim dućanima. Pogledajte razlike

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JE LI vam se ikad dogodilo da isprobate neki komad odjeće u trgovini, zaključite da vam odlično stoji, da biste pri prvom nošenju ustanovili da ipak ne izgledate toliko dobro? Za to su možda kriva zrcala i osvjetljenje u kabinama trgovina. Ova dva čimbenika utječu na to kako će nam naš odraz izgledati, no postavlja se pitanje koliko velike te razlike mogu biti.

Odlučili smo to provjeriti sami te smo posjetili jedan zagrebački šoping-centar. Obišli smo šest trgovina kako bismo i sami provjerili koliko zrcalo i svjetlo u kabini mogu utjecati na način na koji se vidimo, a prema tome možda i pogrešno odrediti kako nam neki odjevni komad pristaje.

Početna, za referencu

Pepco

Pustolovinu smo započeli u Pepcu. Kabina je prostrana, dobro osvijetljena, no ako isprobavate plavi odjevni predmet, mogla bi vam zasmetati plava zavjesa s kojom su se traperice gotovo stopile. U usporedbi s drugim trgovinama koje smo obišli, svjetlo je djelovalo neutralno, odnosno ostavljalo je dojam kao da ste kod kuće. No, ovo je vjerojatno vrlo subjektivan dojam.

Pepco

Mohito

Prostranost, neutralna boja zavjese i veliko zrcalo dobre su strane kabine u Mohitu, no prigušeno svjetlo velika je mana. Kako je vidljivo na slici, svjetlo nije ni ravnomjerno raspoređeno, tako da nećete dobiti jednako dobar uvid u odjeću koju isprobavate na gornjem i donjem dijelu tijela.

Mohito

New Yorker

Zrcalo i osvjetljenje u New Yorkeru učinili su nam se najlaskavijima, kao da vizualno izdužuju figuru. Svjetlo u kabini se, doduše, čini osjetno prigušenije nego u ostatku trgovine. Ipak, doima se kao da imitira prirodno svjetlo prosječnog gradskog dana, što je svakako plus.

New Yorker

Tom Tailor

Prvo što upada u oči kad uđete u Tom Tailor kabinu je naljepnica na zrcalu koja bi mogla zasmetati krupnijim kupcima. Van toga, teško je naći nekih zamjerki. Zrcalo je veliko, čisto, svjetlo je prigušeno, ali ga ima dovoljno. Vjerujemo da možete dobiti jasnu sliku toga kako vam neki odjevni komad pristaje.

Tom Tailor

H&M

Zrcalo i osvjetljenje u H&M-u jako su nas podsjetili na ono u New Yorkeru, samo nešto prigušenije. Prije nekoliko godina kupci su pričali kako im se čini da u H&M-ovim zrcalima izgledaju krupnije. Teško je odrediti je li to uistinu slučaj jer je upitno koji bi interes trgovina imala od toga.

H&M

Zara

U skučenoj, tamnoj kabini s tamnom zavjesom bilo bi teško zaključiti pristaje li vam neki tamniji komad odjeće dobro ili ne. Iako smo se u drugim kabinama držali iste udaljenosti, ovdje nije bilo dovoljno prostora. Ako ste ikad bili u Zarinoj kabini, sve znate. Ako niste, ispružite ruku pred sebe. To je prostor koji vam je na raspolaganju ako nemate osobito dugačke ruke.

Zara

Iako se najviše priča upravo o utjecaju zrcala, nama se čini da veći utjecaj imaju osvjetljenje i zavjesa. Zrcala se nisu sama po sebi razlikovala niti nas ciljano izobličavala, barem je takav naš dojam. Jedino u New Yorkeru smo primijetili izduženiji izgled tijela, no upitno je koliko je to utjecaj zrcala, a koliko je stvar osvjetljenja, pa i veličine kabine.

Zara se pak istaknula po vrlo skučenoj kabini, zbog čega je dobiti pravu sliku tijela bilo gotovo nemoguće. Prilično smo sigurni da i prostranost kabine igra značajnu ulogu u tome koliko će se kupac dobro vidjeti i koliko će lako procijeniti sviđa li mu se što vidi u odrazu ili ne.

Pročitajte više