U ovoj trgovini u Švicarskoj nema prodavača ni kamera. Kupnja se bazira na poštenju

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GIMMELWALD je malo mjesto u Bernskom gorju u Švicarskoj, na nadmorskoj visini od 1363 metra. Upravo tamo smjestio se dućan poštenja (Honesty Shop) koji je, prema službenoj stranici pansiona u sklopu kojeg posluje, prvi takvog tipa u Europi. 

"Honesty Shop u Švicarskoj je prva seoska trgovina u Europi koja u potpunosti ovisi o povjerenju i poštenju kupaca", navode na stranici. Naime, u ovoj trgovini u sklopu Gimmelwald pansiona nema prodavača, kamera ni nadzornika.

"Sami pregledavate trgovinu i odaberete ono što želite, stavite odgovarajući iznos u kuvertu, ubacite u priloženu kutiju poštenja i pritom se osjećate dobro", piše na službenoj stranici. Dodaju da nude domaće rukotvorine, suvenire, hranu i piće. Kako to izgleda, možete vidjeti u videu. 

Neki hvale koncept, drugi kažu da ovo ne bi moglo funkcionirati u drugim mjestima

Na internetu su neki pohvalili ovaj koncept, dok su drugi naveli da i kod njih postoje slične trgovine ili farme, a treći su pak rekli da ovo vjerojatno ne bi funkcioniralo u većini drugih mjesta. 

"To je trgovina u kojoj nitko ne radi, vama se vjeruje da sami plaćate artikle. Zapravo je jako lijepo vidjeti ovo iako vjerojatno ne bi funkcioniralo nigdje drugdje", "Postoji farma blizu mjesta gdje živim gdje možete otići i pokupiti med i tamo jednostavno ostavite svoj novac u kanti", glase neki od komentara. 

"Ovo vjerojatno ne bi funkcioniralo u većini mjesta, ali sretan sam što vidim da još uvijek postoji. Ovako je bilo tamo gdje sam odrastao", nadovezao se jedan komentator. 

"Ima ih po cijeloj zemlji, ako neko vrijeme provedete u malim selima, naići ćete na mnoštvo poljoprivrednika koji prodaju svoje proizvode na takav način. Ponekad je to doslovno hladnjak ili ormarić u štali pokraj krava sa šalicom pokraj njega u koju stavljate novac i iz koje uzimate sitniš. Iako se sve više pojavljuju automati za prodaju", dodao je jedan komentator. 

Pročitajte više