Usporedili smo cijene hrane: Brašno je u Mađarskoj 2.78 kn, a kod nas 7.29 kn

Foto: Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREGLEDALI smo redovnu ponudu, kao i kataloge poznatijih maloprodajnih trgovina u Mađarskoj i Hrvatskoj te usporedili redovne, ne akcijske, cijene pojedinih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. U Mađarskoj, kao i u Hrvatskoj, fokusirali smo se na one trgovine koje su dostupne većem broju ljudi unutar zemlje. 

U tablici smo također istaknuli kretanje cijena u Hrvatskoj ako smo te artikle pronašli po povoljnijoj cijeni, a ista ovisi o trgovini, kao i o marki proizvoda. Usporedbu cijena pogledajte u tablici.

Može se primijetiti da su u Mađarskoj cijene prehrambenih, ali i pojedinih neprehrambenih proizvoda niže nego kod nas. Čak su i pojedini isti proizvodi, istih marki, u Mađarskoj povoljniji nego u Hrvatskoj unatoč tome što je osnovni PDV u Mađarskoj 27%, a onaj reducirani (na posebne kategorije proizvoda) se kreće od 5% do 18% i ovisi o kategoriji. 

Usporedili smo cijene i s cijenama u Sloveniji i Italiji

Nedavno smo pisali i o usporedbi redovnih cijena u Hrvatskoj s cijenama u Sloveniji i Italiji. Cijene pojedinih artikala se razlikuju za par kuna, ali neki su kod nas skuplji i za 40 kuna.

Poskupljenje u Hrvatskoj 

Pisali smo i o poskupljenju hrane u trgovinama te usporedili ovogodišnje cijene s onima prošlogodišnjima. Primijetili smo da su sirevima cijene značajno skočile u zadnjih godinu dana. Poskupjeli su i drugi prehrambeni proizvodi, poput jaja, majoneze, riže i piletine. Po našoj računici ispada da prosječno poskupljenje iznosi 33.37%.

Index šoping-lista s najboljim uštedama

Da bismo vam olakšali kupovinu i uštedjeli novac, svaki tjedan listamo kataloge poznatih maloprodajnih trgovina i kreiramo novu tjednu šoping-listu s najboljim uštedama. Ovotjednu šoping-listu možete pogledati ovdje

Pročitajte više