Uz ovaj trik od 30 sekundi provjerite je li vrijeme da zamijenite jastuk

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/ikea.com/posteljina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RUKU na srce, većina ljudi ne mijenja jastuk onoliko često koliko bi trebali. Svi imaju svoje preferencije kad je u pitanju jastuk, stoga će se mnogi onog savršenog jastuka držati što je duže moguće. No spavate li predugo na istom jastuku, možete si stvoriti probleme s bolovima u leđima i vratu jer se jastuk izobliči i više ne pruža dovoljno dobru potporu. Osim toga, stari jastuci skrivaju puno bakterija i grinja, pa je redovita zamjena važna i za higijenu.

Što ako ne zamijenite jastuk?

Jastuk je zapravo potrebno zamijeniti svake dvije godine. A kako ćete znati da je doista vrijeme za zamjenu? Za ovaj će vam test trebati samo pola minute, a sve što trebate jest preklopiti jastuk, piše Livingetc. Držite ga preklopljenog na pola otprilike 30 sekundi, a zatim gledajte koliko brzo vraća svoj oblik.

Ako se jastuk odmah otvori, još nije vrijeme za zamjenu. Ako jastuk ostane preklopljen ili se vrlo sporo vraća u svoj izvorni oblik, vrijeme je da ga zamijenite. To znači da materijal unutar jastuka više nije otporan, da je izgubio na visini te da više ne podržava vaš vrat i kralježnicu kako bi trebao.

Imajte na umu da svi jastuci s vremenom gube oblik, bez obzira na materijal ili cijenu. Zato je važno najkasnije nakon dvije godine prvi put provesti ovaj test. Bez obzira na to što vam je jastuk možda udoban, to ne znači da je dobar za vas.

>> Evo koliko često trebate mijenjati jastuk

Jastuk Essence, Emmezeta, 29.99 eura
Jastuk Elegant, Emmezeta, 19.91 eura
Jastuk Rusmalva, IKEA, 12.99 eura
Jastuk Pure, Posteljina.hr, 12.99 eura

Pročitajte više