Vizažisti se slažu: Ovih 8 make-up proizvoda vam ne treba

Foto: Shutterstock/dm.hr/illamasqua.com/pinkpanda.hr/catrice.eu/skintegra.hr/sephora.fr/martimex.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TRENDOVI u šminkanju se mijenjaju, a time i potrebe za određenim proizvodima. Neki su tako postali gotovo nepotrebni i lako zamjenjivi drugima. U nastavku donosimo osam proizvoda za koje se vizažisti i beauty novinari slažu da su danas nepotrebni te proizvode kojima ih je lako zamijeniti.

Baza za sjenilo

Efekt baze za sjenilo većina ljudi može postići uobičajenim korektorom za lice. Vizažistica Rachel Divers izjavila je za Women and Home: "Baze za sjenilo bile su velika stvar kad sam bila tinejdžerica, ali kako sam odrasla i eksperimentirala više sa šminkom te počela raditi kao vizažistica, shvatila sam da su zapravo nevažne."

Divers predlaže korištenje standardnog korektora za lice: "Korigira boju i pruža podlogu za prianjanje sjenila. Također ga možete fiksirati s malo prozirnog pudera kako se ne bi skupljao." No ako imate masnije kapke ili vam korektor ipak nije dovoljan, baza za sjenilo će vam biti korisna. One su formulirane tako da osiguraju dugotrajnost sjenila.

Catrice tekući korektor, dm, 3.90 eura

Baza za maskaru

Ako imate rijetke ili kratke trepavice, nema potrebe za bazom za maskaru jer na tržištu postoji mnoštvo maskara za volumen i produživanje trepavica. Baza za maskaru ne samo što je suvišan korak već može rezultirati zgrudanim trepavicama.

Stephanie Maylor, Beauty urednica Woman and Homea, rekla je: "Isprobala sam nekoliko podloga za maskaru, svaki put s nadom da će produžiti moje trepavice do novih visina. Ali istina je da nikad nisam primijetila veliku razliku."

Bijela ili prozirna baza za maskaru može biti korisna ako koristite maskare u boji jer može dodatno naglasiti boju. No ako koristite klasičnu crnu maskaru, puno je jednostavnije pronaći onu odgovarajuću.

Illamasqua Masquara, Illamasqua, 24 eura

Olovke za pjegice

Kako je krenuo trend crtanja pjegica po licu, pojavile su se i posebne olovke za crtanje pjegica, no one su u potpunosti nepotrebne. Ako već posjedujete olovku za obrve ili smeđu olovku za oči, nanesite je na kožu i razmažite pa ćete dobiti efekt pjegica. Također, olovke za pjegice obično su podjednakih cijena kao i olovke za obrve i oči, a dolaze u malim pakiranjima. Uštedite novac.

Catrice olovka za obrve, dm, 2.90 eura

Olovka za usne

Iako olovka za usne može pomoći pri stvaranju čiste linije oko usana, pogotovo kad je ruž jarke boje, ako imate tekući ruž, olovka za usne je nepotrebna. Senior Beauty urednica Woman and Homea Rhiannon Derbyshire svakodnevno nosi crveni ruž, a ne posjeduje crvenu olovku za usne.

"Smatram da oštar vrh mog tekućeg ruža, ili čak i klasičnog ruža, prilično dobro obavlja posao iscrtavanja bez dodatnog koraka", izjavila je. "Pogotovo jer uobičajeno preferiram formule koje se ne razmazuju i mat završetak", dodala je.

Maybelline Superstay tekući ruž, Pink Panda, 10.99 eura

Primeri na uljnoj bazi

Ovisno o vašem tipu kože, neki primeri za šminku mogu predstavljati problem u rutini šminkanja. Neki mogu popraviti sitne nesavršenosti, a neki vam mogu začepiti pore i dugoročno vam naštetiti. Primeri na uljnoj bazi su među njima. Iako osiguravaju sjaj vašoj koži, ako nemate suhu kožu, mogu uzrokovati nakupljanje šminke. Svakako ih treba izbjegavati ako imate masnu kožu.

Ako ipak želite koristiti primer kojim biste poboljšali hidrataciju i postigli sjajan ten, Divers savjetuje da uložite u njegu kože. Zdrava, lijepa koža najbolja je podloga za šminku koju možete imati. Posebno ističe proizvode s SPF-om.

Skintegra Solar II, Skintegra, 30 eura

Praškasti highlighteri

Sve je popularniji sjajan izgled šminke, odnosno sve se više odmiče od mat izgleda. Puderasti i praškasti highlighteri sve se manje koriste. Beauty novinarka za Woman and Home kaže: "S obzirom na preplavljujuću količinu osvjetljavajućih baza, perlastih podloga i sjajnih sprejeva za postavljanje dostupnih na tržištu, nikad ne osjećam potrebu dodati highlighter u svoju rutinu šminke."

Highlighter kao poseban komad šminke postao je gotovo nepotreban te je ustupio mjesto drugim, multifunkcionalnim proizvodima.

Charlotte Tilbury Hollywood Flawless Filter, Sephora, 48 eura

Proizvodi koji mijenjaju boju

Svako toliko proizvodi koji tvrde da mijenjaju nijansu ovisno o pH vaše kože postanu popularni. No za osobe tamnije kože takvi proizvodi ne funkcioniraju, a unatoč navodnoj prilagodbi, možda ni nećete biti zadovoljni rezultatom.

Bolje je odabrati baze, rumenila i ruževe u nijansama koje znate da će vam odgovarati. Kad je u pitanju tekući puder, oni lagane pokrivne moći dobro će se prilagoditi različitim bojama kože.

Shiseido Synchro Skin Self Refreshing Tint, Martimex, 52.99 eura

Lip tint koji se guli

Ovakve lip tintove nanesete na usne, pustite da se osuše, a zatim ogulite da otkrijete boju koja bi trebala trajati satima. No mnogi korisnici se žale da ih je teško nanijeti i da rezultat nije zadovoljavajući, primarno zato što boja nije ravnomjerna. Sam proces uzima previše vremena te je jednostavnije nanijeti balzam za usne u boji i to je to.

alverde balzam za usne u boji, dm, 3.25 eura

Pročitajte više