Zaljubili smo se u staklene dekoracije domaćeg tradicijskog obrta. Pogledajte fotke

Foto: Gordana Jarabek

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STAKLOPUHAČKIH obrta kod nas nema puno, štoviše mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a jedan koji postoji od 1963. godine oduševio nas je svojom ponudom. Nosi simpatično ime Koogle, a u ponudi ima staklene kuglice, staklena proljetna gnijezda, uskrsna jaja, staklene kupole i prekrasne staklene terarije. Sve je ručno rađeno. 

Razgovarali smo s Martinom Šimunković, vlasnicom obrta koja je po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja, a čiji je djed pokrenuo staklopuhačku radinost. "Ove godine navršavamo 60 godina od kako je djed registrirao obrt, odnosno kućnu radinost", ispričala nam je na početku ugodnog razgovora. Dodala je da je samo puhanje još starije jer joj je djed puhao za zadrugu. 

Obrt je tako prelazio s koljena na koljeno, od Martininog djeda na tatu pa do nje. "Išlo je to u obitelji s koljena na koljena, djed je započeo, tata nije cijelo vrijeme radio samo u tome, ali se nakon redovnog posla posvetio obrtu", ispričala nam je.

2000-ih je obrt nakratko stao, Martinin otac ga je uspavao i radio nešto drugo, ali 2014. godine Martina je ponovo pokrenula obiteljski posao. Martina je, prije nego što se posvetila obrtu, 13 godina radila kao konzervatorica na očuvanju nematerijalne baštine u Ministarstvu kulture.

Obrt ima dva prestižna statusa

"Taj posao je uključivao i zaštitu tradicijskih obrta. I kako sam inače dijete obrtnika, nisam se više tamo nalazila na tom administrativnom poslu", rekla nam je. "Sjetila sam se da doma imam jedan obrt koji bi trebalo probuditi", dodala je. 

U staklopuhačke vode ušla je sa svojih 40 godina. Ispričala nam je da joj je trebala godina dana da savlada osnove staklopuhanja. Učila je vikendima, po noći. Kaže da uz dvoje male djece nije bilo lako, ali je uspjela. Od 2018. godine puno radno vrijeme radi u obrtu, a 2019. je postala vlasnica obrta Koogle. 

Obrt Koogle njeguje samu tradiciju, a ima i dva prestižna statusa na razini države. Prepoznat je kao nacionalno kulturno dobro i ima status tradicijskog obrta. "Ja i dalje proizvodim na način na koji je moj djed proizvodio prije 60-70 godina. Čak se koristim istim alatima", rekla nam je. "Ja sam to naslijedila i to je najbolji alat koji postoji."

Zanimalo nas je kako izgleda sam proces puhanja stakla i je li zahtjevan. "To izgleda tako da se tali šuplja cijev, osnovna sirovina je staklena šuplja cijev promjera od dva centimetara do 3.8 centimetara, debljine nekakvih milimetar. I onda se ona tali, postoji više procesnih faza, koje se onda odrađuju prije nego što se dođe do završnog proizvoda", objasnila je.

Prva faza je taljenje i dobivanje ampula, a kasnije se ampule isto taljenjem obrađuju i pušu željeni oblici. Kugle se pušu slobodno u prostor dok se neki drugi željeni oblici, koji se teško dobivaju puhanjem u slobodni prostor, poput uskrsnih jaja, pušu u kalupe. Na taj način budu istih dimenzija. 

Najtraženije su Koogle, ali i uskrsni asortiman je sve popularniji

Najtraženiji proizvodi su Koogle, posebno u božićno vrijeme. "Ljudima je pojam za Božić kuglica, okrugla forma", rekla nam je. Dodala je i da dobiva dosta upita za uskrsni asortiman, a da njezine terarije, Kooglice Džoonglice, biraju mladenci kao zahvalnice gostima na vjenčanju. 

Proljetne Koogle
Božićne Koogle

Kooglica Džoonglica je minivrt koji se nalazi u puhanoj kugli i ima savršene uvjete za rast i razvoj zato što mu taj okrugli oblik daje odlične uvjete, od svjetlosti sa svih strana do vlage koja isparava i kondenzacijom se slijeva natrag te tako stvara idealnu mikroklimu. 

Dobre su za ljude kojima biljke ne uspijevaju previše. "Tajna je u tome da će, što ih manje zalijevaš, biti uspješnije. Ako se previše zalije, može se upljesniviti jer ima previše vlage koja nema gdje ispariti", ispričala nam je Martina.  

Kooglice Džoonglice
Kooglice Džoonglice

Na upit koji je njoj najdraži proizvod iz ponude nije nam mogla odgovoriti. "To je kao ono pitanje koje dijete ti je draže", nasmijala se Martina. Rekla nam je da joj je drago sve što izradi, a da je trenutno jako veseli izrada uskrsnih aranžmana i dekoracija. "Jako me vesele, toliko su optimistične, razigrane i baš sam se nekako dala u to i baš su moj potpis. Božićne kugle su mi isto prekrasne", rekla nam je.

Kugle su spoj tradicionalnog načina izrade i moderne dorade

Dodala je da je vesele i suradnje s drugim obrtima i kreativcima. Naime, Martina svoje kugle ostavlja prozirnima jer želi da se vidi da su od stakla. "Moja dorada je drugačija od dorade moje obitelji, koja to na starinski način radi i koja budi nostalgiju. Moje kugle su proizvedene na tradicijski način, ali dorađene na moderan način, prate tu nekakvu modernu estetiku", ispričala nam je.

U njih stavlja predmete koje su izradili drugi, ako ih može naći, a ako ne, onda koristi ono što nađe u prirodi - češere, mahovinu, grančice - i tako izrađuje, primjerice, zimske Koogle za Božić. Rekla nam je da ima jednu mamu koja šiva lutkice pa joj ona radi minijaturne forme koje stavlja unutra, poput baletnih papučica i sličnog. "Volim takve suradnje s malim obrtima, entuzijastima, rukotvorcima", istaknula je. 

Martina također aktivno radi i na tome da se populariziraju i očuvaju neki stari zanati. Tako trenutno surađuje s Osnovnom školom Dragutina Domjanića u Zagrebu, čijim učenicima kroz predmet priroda i društvo održava edukativno-prezentacijske radionice. 

Koogle se mogu kupiti putem web shopa. Cijene uskrsnog asortimana se kreću od 19 (143.16 kuna) do 32 eura (241.10 kuna). Proizvode šalje u Hrvatsku, ali i u inozemstvo. Doznali smo da je najdalji paket otišao u Australiju. No slala je pakete i bliže, u Englesku, Irsku, Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku... Kompletnu ponudu možete vidjeti ovdje

Pročitajte više