Zbog Generacije Z ponovo su popularni financijski trendovi boomera

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RAZGOVOR o novcu, pa tako i o štednji, nije više toliko tabu kao što je možda nekada bio. Za to su, između ostaloga, zaslužni i društveni mediji. Milenijalci i pripadnici Generacije Z otvorenije razgovaraju o novcu u usporedbi s baby boomerima i Generacijom X, prema anketi koju je provela tvrtka Empower. 

TikTok je postao platforma na kojoj Gen Z često dijeli svoje savjete vezane uz financije, ali i otkriva vlastite navike kada je u pitanju trošenje novca, ali i štednja. Portal CNET navodi neke od najpopularnijih trendova Generacije Z kada su u pitanju financije i štednja, ali i pita se jesu li to samo preimenovane financijske strategije koje postoje već godinama?

Financijski savjeti su ciklični, što znači da će svaka generacija vjerojatno imati neku verziju praksi štednje prethodne generacije, prema Jordanu Sowhangeru, certificiranom financijskom planeru i savjetniku u Girardu. A to je zato što su se provjerene strategije održale kroz vrijeme i opravdale povjerenje.

Glasno budžetiranje

Prošlog prosinca, društveni mediji počeli su brujati o novom financijskom trendu kada je komičar Lukas Battle na TikToku predstavio "glasno budžetiranje". Iako je počelo kao šala, Generacija Z je to prihvatila, a objava je pregledana više od 1.5 milijuna puta.

Glasno budžetiranje, a o kojem smo već pisali, pametna je taktika štednje koja potiče pristaše trenda da glasno i jasno izraze da si neke luksuze jednostavno ne žele priuštiti. Na primjer, ako biste radije preskočili vikend-izlet s prijateljima kako biste zatvorili dug na kreditnoj kartici, recite to naglas i bez srama.

@itsabigailhall LOUD BUDGETING and the reasons behind why you overspend. #mentalhealth #therapytok #perspective #fyp #manifestation #money #selfawareness #budget #financialfreedom #financetips ♬ original sound - Abigail Hall

Meka štednja

Takozvana meka štednja odbacuje mentalitet usmjeren isključivo na posao i zaradu te potiče ljude da prihvate sadašnjost, s manje stresa oko budžeta i štednje za budućnost. Ideja je usvojiti "mekši" pristup u životu, odakle i dolazi ime ovog trenda, s naglaskom na mentalne i emocionalne potrebe.

@thewealthywomanclub #softsavings #softsaving #howtosavemoneytips #savingmoneytipsuk #savingmoneyup ♬ original sound - Mia | MONEY COACH FOR WOMEN

Izazov sa 100 omotnica

Ovaj trend predstavlja zapravo zabavan način štednje kroz "igru". Omotnice se označavaju brojevima od 1 do 100, a svaki dan izvlači se jedna omotnica. Ovisno o broju na njoj, toliko novca morate staviti unutra - dakle, ako je na njoj napisan broj 1, tada stavljate 1 euro, ako je 100, onda u nju morate staviti 100 eura. Na ovaj način može se uštedjeti znatna svota novca u roku od 100 dana.

@the.milli.way Replying to @guja Trying the savings challenge and doubling it to reach $10,000 in 100 days💵 #saving #savingmoney #100envelopechallenge #savingschallenge #savings #10k #5k ♬ original sound - The Milli Way

Iskrivljena percepcija vlastitih financija

No, unatoč nekim financijskim trendovima koji mogu imati pozitivan odjek, društveni mediji mogu imati negativan učinak na samopouzdanje te se pojedinci mogu osjećati kao da financijski zaostaju za vršnjacima. Otprilike 43% pripadnika Generacije Z ima iskrivljenu sliku vlastitih financija i izražava nesigurnost u postizanju svojih financijskih ciljeva.

@jareenimam This economy and social media are giving people money dysmorphia @Jareen Imam #moneytrends2024 #millennialmoney #personalfinancetok #genzmoneytrends #moneyenvy ♬ original sound - Jareen Imam

Nova generacija, stare financijske tendencije

Naporno raditi, marljivo štedjeti i mudro trošiti - to je stari financijski savjet koji odolijeva vremenu, prema Sowhangeru. Iako društveni mediji gotovo svakodnevno donose nove trendove štednje, mnogi od njih zapravo nisu revolucionarni ni novi. Ideja o stavljanju novca u omotnice, na primjer, postoji desetljećima.

Nadalje, financijski trendovi poput "meke štednje" i "glasnog budžetiranja" odražavaju ono što se događa u ekonomiji i društvu. Mnogi pripadnici Generacije Z započeli su svoje financijske puteve u sjeni turbulentnog ekonomskog okruženja: globalne pandemije, rastućih kamatnih stopa, rekordno visoke inflacije i plaća koje nisu adekvatno pratile rastuće troškove.

Mnogi pripadnici Generacije Z prihvaćaju "mekši" pristup financijama jer je objektivno praktičan i realističan, a ne nužno zato što je popularan online. Ono što netko u svojim dvadesetima doživljava danas moglo bi se usporediti s onime što su baby boomeri prošli prije četiri desetljeća.

Odrasli koji su živjeli tijekom 1980-ih sjećaju se kako su morali žrtvovati svoje štednje zbog viših kamatnih stopa i rekordne inflacije, prema Bernadette Joy, financijskoj trenerici i članici stručnog preglednog odbora CNET-a. Velika većina Joyinih klijenata, koji su u dobi od 20 do 70 godina, odabrala je kvalitetu života umjesto štednje za budućnost. 

Prednosti i nedostaci financijskih trendova na društvenim medijima

Iako financijski trendovi Generacije Z odražavaju nešto što su i druge generacije doživjele, primarna razlika je u tome što se o tim temama otvoreno razgovara na društvenim mrežama. Neki financijski stručnjaci smatraju da je veća vidljivost i dostupnost ovih tema dobra stvar. Osobne financije na TikToku, pod heštegom #FinTok, imaju više od 4.7 milijardi pregleda.

"Novac je desetljećima bio tabu tema, ali društveni mediji to mijenjaju nabolje", izjavio je Stephen Kates, certificirani financijski planer s Annuity.org. No, neki stručnjaci brinu da će se Generacija Z prestati fokusirati na vlastite financije jednom kada to više ne bude u trendu.

"Romantiziranje 'dosadnih' tema je i prednost i nedostatak", rekao je Sowhangar. "Ako je sada trend, vjerojatno će u nekom trenutku to prestati biti." Prosječni vijek trajanja TikTok trenda je oko 90 dana, tako da bi poplava financijskih trendova na TikToku mogla biti samo još jedan prolazni hir.

Provjerene strategije štednje

No, bez obzira na to što je popularno na internetu, evo nekoliko uspješnih strategija štednje koje su se održale kroz vrijeme.

Osmislite realističan budžet

Pregledajte svoje troškove i postavite realističan cilj štednje. Popišite iznose svojih mjesečnih računa i drugih troškova te ih oduzmite od svojih prihoda kako biste vidjeli koliko novca možete odvojiti za štednju. Ovo je također odlična prilika za razmatranje gdje možete srezati troškove.

"Postavite male ciljeve i radite prema njima", savjetuje Kelly Ann Winget, osnivačica i izvršna direktorica Alternative Wealth Partnersa. "Kada ih ostvarite, počnite se baviti većim ciljevima. Financijska sloboda znači imati dovoljno novca da se možete odmaknuti od situacija koje više ne služe vašem blagostanju ili financijskim interesima."

Hitni fond

Neočekivani troškovi su neizbježni, a najbolji način pripreme je kreiranje hitnog fonda. Pokušajte nekoliko mjeseci štedjeti, a za potrebe hitnog fonda. Mnogi financijski stručnjaci sugeriraju da u hitnom fondu trebate imati iznos koji vam je potreban za pokrivanje svih troškova koje imate za razdoblje od šest mjeseci.

Automatizirajte štednju

Postavljanje redovitih automatskih transfera na vaš štedni račun putem trajnog naloga pojednostavljuje proces i ograničava bilo kakve mentalne barijere koje bi vas mogle spriječiti da to učinite ručno. Prema financijskim stručnjacima, ovo je jedan od najboljih načina za konzistentnu štednju.

Pročitajte više