Ove adidas tenisice mogle bi nadmašiti Sambe

Foto: Profimedia/asphaltgold.com/snipes.com/zalando.hr/footshop.hr/net-a-porter.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

"ISKRENO se ispričavam Samba zajednici", izjavio je britanski premijer Rishi Sunak nakon što je njegovo nošenje tih tenisica uz odijelo tijekom intervjua izazvalo lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama. "Uništio je kul tenisice", komentirali su čak i ugledni modni časopisi poput GQ-a.

Neki su ovaj potez vidjeli kao znak uzbune za popularnost ovih kultnih tenisica, dok su ih drugi branili. "Sambe su klasik", rekla je Chioma Nnadi iz britanskog Voguea tijekom emisije BBC Woman’s Hour. "Ne obazirem se na prolazne trendove", dodala je.

Bez obzira osjećate li osobno zasićenje Sambama ili ne, neosporno je da su ove tenisice i dalje jedan od najprodavanijih adidasovih proizvoda, a s obzirom na sedam desetljeća kulturne relevantnosti, teško je očekivati da će se to uskoro promijeniti.

Ipak, neki se pitaju koji bi adidasov model, ili modeli, mogao svrgnuti Sambe s trona. S tim na umu, Vogue je razgovarao s Drewom Hainesom, direktorom strateškog plasiranja proizvoda u online trgovini StockX.

"Adidas ostaje globalna moćna sila na StockXu i trenutno je rangiran kao treći najtrgovaniji brend tenisica na platformi", rekao je Haines. "U 2023. godini zabilježen je porast trgovanja od 51% u odnosu na prethodnu godinu", dodao je i napomenuo da tri trenutno popularna modela - Samba, Campus 00s i Handball Spezial - odražavaju tradiciju adidasa.

Iako su u 2023. godini dominirale tenisice koje su izgledom podsjećale na nogometne, Haines navodi da su sada sve popularnije tenisice za tenis. Vjeruje da će film Challengers i utjecaj tenniscore trenda potaknuti obnovljeni interes za modelima Stan Smith.

Tvrtka za analizu tržišta Edited nedavno je objavila izvještaj "Koje će tenisice postati sljedeće Sambe?". U izvještaju su istaknuli model Spezial te naveli da su svijetle boje, poput crvene, zelene i plave, trenutno najtraženije.

Niže su navedeni, uz Sambe, trenutno najpopularniji adidas modeli koji bi mogli nadmašiti prodaju tih kultnih tenisica u 2024. godini.

Adidas Sambe

Unatoč tome što mnogi ističu da je došlo do zasićenja, one su i dalje najprodavaniji model marke. Osnivač Adi Dassler dizajnirao ih je izvorno za nogometaše želeći im pružiti obuću koja odlično prianja, pogodnu čak i za zaleđene terene.

Tijekom 70-ih ove su tenisice postale simbol kulture nogometnih tribina, a dvadeset godina kasnije braća Gallagher učinila su ih ključnim dijelom britpop izgleda. Unatoč svojoj sportskoj namjeni, Sambe su stekle još veću popularnost izvan nogometnih terena zahvaljujući podršci brojnih poznatih osoba, uključujući Hailey Bieber, Kendall Jenner, Jennifer Lawrence, Rihannu i Kaiu Gerber.

Adidas Samba Decon, Asphaltgold, 149 eura
Samba OG, Snipes, 119.99 eura
Samba OG, Snipes, 119.99 eura

Adidas SL72

U posljednje vrijeme sve češće se raspravlja o tome da bi model SL72 mogao zasjeniti Sambe. Ova trkaća tenisica, predstavljena 1972. godine za Olimpijske igre, 2024. godine često se mogla vidjeti na nogama brojnih trendseterica. Smeđa verzija, koju je Bella Hadid nosila u veljači, rasprodana je u roku od samo dva tjedna nakon što je puštena u prodaju na američkom tržištu.

adidas SL 72 OG, Asphaltgold, 99 eura
adidas SL 72 RS, Zalando, 99.41 eura
adidas SL 72 OG, Footshop, 105 eura

Adidas Gazelle

Gazelle tenisice su prvotno lansirane 1966. godine i imaju bogatu povijest povezanu s različitim stilskim pokretima i kulturama. Postale su simbol grungea, reggaea, hip-hopa i britpopa te su također usko povezane s minimalizmom 90-ih. Gazelle su bile omiljene tenisice Kate Moss, dok ih je Gwyneth Paltrow nosila s crnim prslukom na premijeri filma Boogie Nights 1997. godine.

adidas Gazelle Indoor unisex, Zalando, 119.32 eura
adidas Gazelle Indoor unisex, Zalando, 119.32 eura
adidas Gazelle Indoor W, Footshop, 120 eura

Adidas Handball Spezial

Handball Spezial tenisice postaju sve popularnije u 2024. godini, a nosile su ih brojne slavne osobe, uključujući Bellu Hadid i Dakotu Johnson. Prvotno su lansirane 1979. godine kao funkcionalne tenisice za rukomet s ravnim potplatom i jednostavnim dizajnom.

adidas Handball Spezial, Asphaltgold, 109 eura
adidas Handball Spezial W, Footshop, 120 eura
adidas Handball Spezial, Snipes, 109.99 eura

Adidas Country OG

Model Country OG postaje sve popularniji. Prema izvještaju tvrtke Edited, brend je u posljednjem mjesecu lansirao četiri nove boje nakon uspjeha tri metalik stila, koji su pušteni u prodaju krajem 2023. godine i brzo rasprodani. Inspirirane trkaćim tenisicama iz 70-ih, ove tenisice imaju retro izgled, koji je ponovno postao relevantan.

adidas Country OG, Net-a-Porter, 110 eura
adidas Country OG, Footshop, cijena na popustu je 93.49 eura
adidas Country OG, Footshop, cijena na popustu je 93.49 eura

Adidas Campus 00s

Campus 00s tenisice su jedne od najprodavanijih adidasovih modela na platformi StockX, a na TikToku su prikupile impresivnih 149 milijuna objava. Adidas se 2022. godine ponovno fokusirao na ovaj model, koji je bio popularan među skejterima početkom 2000-ih, kako bi iskoristio Y2K trend. Robusna silueta čini ih vizualno znatno različitima od trenutno popularnih modela, kao što su Sambe i Gazelle.

adidas Campus 00s W, Asphaltgold, 119 eura
adidas Campus 00s, Footshop, 125 eura
adidas Campus 00s, Snipes, 119.99 eura

Pročitajte više