10 posto nogometaša rasistički vrijeđano: "Bojimo se da bi se to moglo dogoditi na Euru u Ukrajini"

ISTRAŽIVANJE FIFProa, svjetskog nogometnog sindikata s preko 60 tisuća članova, pokazalo je da je u istočnoj Europi 10 posto nogometaša bilo žrtva nasilja. 9.6 posto igrača su rekli da su bili žrtva rasističkog vrijeđanja, od čega je polovica stigla s tribina.

Zbog toga je generalni tajnik FIFProa Theo van Seggelen zabrinut što se Europsko prvenstvo igra u Ukrajini i Poljskoj. Smatra da bi se uvrede navijača u istočnoj Europi mogle ponoviti.

"Ukrajina nije dobra za navijače. Mislim da turnir neće biti upamćen po dobroj atmosferi, u to sam 100 posto siguran. To nije zemlja za takvo natjecanje", rekao je Van Seggelen za BBC.

"Moramo se nadati da navijači u istočnoj Europi koji su odgovorni za rasizam neće gledati Euro u Ukrajini i Poljskoj jer ćemo imati veliki problem. Mislim da je Uefa sposobna spriječiti takve događaje, no više me brine ono što se događa izvan stadiona, posebno u Ukrajini."

Van Seggelen nije mogao skriti nezadovoljstvo što se Euro igra u Ukrajini.

"Postoje problemi oko prijevoza, posebno u Ukrajini. Također postoje problemi s jezikom jer tamo nitko ne govori neki drugi jezik. U FIFProu samo skeptični oko izbora stadiona u Poljskoj i Ukrajini. Nizozemska i Njemačka igraju na najmanjem stadionu u Ukrajini, Bogu iza nogu. Nogomet se igra zbog navijača. Ne želim biti previše kritičan, ali kako je moguće da se takve utakmice igraju na stadionima koji su usred ničega?", pita se Van Seggelen.

Pročitajte više