TRANSFERI

11 besplatnih: Može ih se dovesti odmah iako je prijelazni rok gotov

Foto: Gulliver / Getty Images

LUDNICA prijelaznog roka te posebno posljednjeg dana i paničnog last-minute šopinga je završila, ali na tržištu je i dalje niz uglednih i, što je najvažnije, slobodnih nogometaša. Koje zbog toga klubovi mogu angažirati bez obzira na to što je završio prijelazni rok.

Nogometaši bez angažmana i poslodavca, ili slobodni igrači, ne moraju čekati početak zimskog prijelaznog roka kako bi došli u novi klub. Može ih se dovesti i registrirati odmah. Zbog toga i zato što se za njih ne mora platiti odšteta, predstavljaju dobar ulov. Barem neki od njih.

Evo momčadi od 11 besplatnih koje se može odmah dovesti:

Michel Vorm (35) Iako skoro puni 36, znate što se kaže za golmane i vino. Ovaj prekaljeni Nizozemac osim toga ima fin životopis. Za Utrecht, Swansea i Tottenham sakupio je preko 300 nastupa, a 15 puta branio je gol reprezentacije svoje zemlje. Nakon što je posljednjih pet godina bio lojalna rezerva u Spursima, od ljeta nema klub.

Ignazio Abate (32) Ako je nogometaš u godinama kada još može puno pružiti, ima preko 300 utakmica za Milan (od čega gotovo 50 u europskim kupovima) i 22 za reprezentaciju Italije, a menadžer mu je Mino Raiola, te usprkos svemu ovome nema klub, onda je to zabrinjavajuće. Zato Abateu dajemo utočište u ovoj momčadi. 

Younes Kaboul (33) Igrači Managera sjećaju se da je prije desetak godina bio sjajna kupnja na kultnoj igri, a u isto vrijeme je i u stvarnom životu važio za jednog od najboljih mladih braniča u Europi. Zato ga je kupio Tottenham u kojem je igrao s Modrićem, Ćorlukom i Pletikosom (okej, s ovim zadnjim nije igrao jer je Plete tamo bio samo rezerva), a u Engleskoj je proveo 11 i pol godina te igrao još za Portsmouth, Sunderland i Watford. Bez kluba je još od siječnja, ali ovaj snažni i visoki (192) stoper donosi iskustvo od preko 300 utakmica u vrhunskom nogometu i gotovo 200 nastupa u Premier League.

Marc Wilson (32) Još jedan igrač koji je u Engleskoj prošao sve. Odigrao je preko 300 utakmica za Portsmouth, Bournemouth, Stoke, Sunderland i Bolton, odakle je otišao početkom ljeta i još nema klub. Ovaj stoper je za reprezentaciju Irske nastupio 25 puta. 

Fabio Coentrao (31) Evo kapitalca s 52 utakmice za Portugal i gotovo 350 nastupa za portugalske (Benfica, Sporting, Rio Ave), španjolske (Real Madrid, Zaragoza) i francuske (Monaco) klubove. S obzirom na ovakav CV, godine, činjenicu da je lijevi bočni, dakle tip igrača koji su uvijek na cijeni i deficitarni, te na to da ga zastupa superagent Jorge Mendes, zabrinjavajuće je da još nema klub. Ali evo ga barem u ovom virtualnom.

Freddy Guarin (33) Čovjek koji je od Kolumbije i Argentine, preko Francuske i Portugala, pa do Italije i Kine sakupio 400 nastupa, dok je za reprezentaciju Kolumbije igrao 58 puta, definitivno zaslužuje klub. Guarin je bio važan igrač Porta i Intera, ali prije tri godine pomamio se za kineskim milijunima. Sada traži angažman. 

Claudio Marchisio (33) Mali princ. Tako juventini zovu neopjevanog junaka i vjernog vojnika kluba za koji je odigrao 389 utakmica. Prošle godine teška srca je napustio klub svog života i otišao u Zenit, ali nije se snašao. Veznjak ima i 55 nastupa za Italiju. 

Andrea Bertolacci (28) Prije četiri godine Milan je za njega Romi platio 20 milijuna eura. Ali nije dobio što je tražio pa ga je poslao u Genou. Tamo je sakupio 124 nastupa, 13 golova i 15 asistencija. Ipak nedovoljno da ne bi u najboljim godinama bio bez kluba. 

Keisuke Honda (33) Ime koje se mora izgovarati s poštovanjem, a u Japanu, za koji je odigrao 98 utakmica i zabio 37 golova, i s naklonom. U karijeri koja se protezala na četiri kontinenta odigrao je 455 utakmica, 99 golova postigao i 80 namjestio. 

Wilfried Bony (33) Poznat i kao čovjek zbog kojeg je City potjerao Džeku i koji je onda, nakon što je plaćen 35 milijuna eura, postigao samo 11 pogodaka za najbogatiji engleski klub. Bonyja su proslavili i prodavali zgodici za Vitesse i Swansea, ali strijelac 150 zgoditaka u karijeri sigurno još nije izgubio golgeterski njuh. 

Hatem Ben Arfa (32) Kakav je ovo talent bio! Igrao je za Lyon, Newcastle, Marseille, Nicu, PSG. Ali težak karakter zakočio je ofenzivca koji usprkos tome ima 388 utakmica, 73 gola i 59 asistencija u vrhunskom nogometu. Bez kluba je nakon sjajne sezone u Rennesu. 

 

Pročitajte više