TRANSFERI

11 besplatnih. Najluđi prijelazni rok završava, a njih se može dovesti bez kune

Grafika: Index

NAJSPEKTAKULARNIJI prijelazni rok u povijesti bliži se kraju. 

Nakon što su u njemu ranije Leo Messi i Cristiano Ronaldo senzacionalno promijenili klubove, do kasno sinoć svjedočili smo ludoj završnici zadnjeg dana i noći prijelaznog roka u najjačim ligama. 

Paničnom last-minute shoppingu i još kasnijim registracijama igrača, trejdovima kakvih se ne bi postidio ni NBA, posudbama, ultimatumima, ucjenama i odbijenicama. 

Ipak, klubovi u najatraktivnijim ligama u lovu na pojačanja imaju važnu olakšicu. Na tržištu je niz uglednih i slobodnih nogometaša, koje se može i po isteku prijelaznog roka dovesti bez odštete.  

Osim što su u tom pogledu besplatni, ti igrači su atraktivni i jer to što nemaju poslodavca iz pregovora isključuje jednu od tri inače neizostavne strane. U ligama u kojima prijelazni rok još traje, dakle u danima kada je svaka minuta bitna, to bitno skraćuje vrijeme potrebno za zaključenje posla.

Zato ovakvi igrači predstavljaju dobar ulov. Barem neki od njih.

Evo momčadi od 11 besplatnih koje se može odmah dovesti:

Sergio Romero (34) odličan je golman i ima 96 nastupa za Argentinu, ali nema kluba, iako je za igrača na svojoj poziciji još uvijek u godinama kada može dugo trajati. Osvajač olimpijskog zlata s reprezentacijom te nizozemskog naslova s AZ-om, branio je za Sampdoriju i Monaco, prije nego što je 2015. došao u Manchester United. Tamo je proveo šest godina kao lojalna rezerva Davida De Gee, iako je često branio bolje od njega. Za United je sakupio 61 nastup, od čega čak 39 bez primljenog gola. U klupskoj karijeri branio je na 264 utakmice. 

Serge Aurier (28) je najskuplji igrač u ovoj selekciji besplatnih. Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura. Nogometaš iz Obale Slonovače, za koju je nastupio 66 puta te s njom osvojio Afrički kup nacija, nakon tri godine u PSG-u je u ljeto 2017. za 25 milijuna eura došao u Tottenham. Tamo je odigrao 110 utakmica, u kojima je postigao osam i namjestio 17 golova. Sigurno neće dugo biti na ovom popisu jer je čudno da već nema klub. 

Nicolas N'Koulou (31) je prekaljeni internacionalac. Osim 72 utakmice za Kamerun, u klupskoj karijeri (Lyon, Monaco, Torino, Marseille) odigrao je 450 mečeva. Najviše (207) za Marseille, a za Torino, u kojem je proveo zadnje četiri godine, odigrao je 135 utakmica. 

David Luiz (34) odigrao je čak 540 utakmica za klubove i 57 za reprezentaciju Brazila. Bio je važan igrač Benfice, Chelseaja, PSG-a te Arsenala, koji mu je za sada zadnji poslodavac. Slavni Brazilac je po završetku ugovora s Arsenalom ovog ljeta još uvijek bez kluba. 

Loris Benito (29) ima lijepu karijeru: Zurich, Benfica, Young Boys i Bordeaux, dok je za reprezentaciju Švicarske nastupio 13 puta, od čega posljednji put na nedavnom Euru. Prošle sezone bio je standardan u Bordeauxu, ali je napustio klub i traži novi. S obzirom na to da su ljevaci uvijek na cijeni i s obzirom na njegovu dob, ne bi ga trebao dugo tražiti. 

Clement Grenier (30) odigrao je 271 utakmicu, postigao 33 i namjestio 46 golova, gotovo sve za ugledne Lyon i Rennes, a sakupio je i pet nastupa za Francusku, ali novi klub Lovre Majera ljetos nije s ovim veznjakom produljio suradnju. Još jedan nogometaš koji ne bi smio dugo biti bez posla.

Jack Wilshere (29) je najmlađi debitant Arsenala u Premiershipu u povijesti kluba, a navijači su ga izabrali za najboljeg igrača kluba u njegovoj prvoj seniorskoj sezoni. Proglašen je najboljim mladim igračem lige, a kasnije je izabran i u idealnu momčad Premier League. Bio je kapetan Arsenala. Igrao je za sve mlade selekcije Engleske, a za seniorsku je debitirao kao 18-godišnjak. Bio je na naslovnicama FIFA-e za britansko i irsko tržište. Sada je daleko od navedenih pothvata, ali je i dalje u godinama kada bi dugo mogao igrati ozbiljan nogomet. Usprkos tome što mu je tek 29 godina te ima 260 utakmica na vrhunskom nivou i 34 nastupa za reprezentaciju Engleske, već mjesecima nema klub. Srce nam je slomio i mjesto u ovoj momčadi dobio priznanjem: "Najteže mi pada to što mi zbog teške situacije u mojoj karijeri zadirkuju djecu u školi, rugaju im se da me nitko ne želi. Tako me sin pita: 'Zašto te nijedan klub neće?' Što da mu odgovorim na to?'"

Iago Falque (31) je španjolski krilni napadač koji je gotovo cijelu karijeru proveo u Italiji. Tamo je došao nakon što je prošao omladinske škole Reala i Barcelone. Najzapaženiji je bio u Torinu, za koji je na 108 utakmica 32 gola postigao, a 21 namjestio. Posljednju sezonu proveo je na posudbi u Beneventu, nakon čega je otišao iz kluba čiji je trener postao Ivan Jurić. 

Carlos Tevez (37) je dakako kapetan ove momčadi. Legenda Boce Juniors i Manchester Cityja te ofenzivac koji je oduševljavao u Manchester Unitedu i Juventusu, a za Argentinu odigrao 76 utakmica, u klupskoj karijeri ima 599 utakmica i 234 gola. Dobije li priliku ove sezone, debelo će premašiti ove brojke. 

Diego Perotti (33) zapaženo je nastupao za Sevillu i Romu, a od uglednih klubova igrao je još za Genou i Fenerbahče. S učinkom od 347 utakmica, 56 golova i 58 asistencija u vrhunskom nogometu svakako zaslužuje mjesto na lijevom krilu naše momčadi nezaposlenih i besplatnih.

Mario Mandžukić (35) je zasigurno najborbeniji slobodni igrač na tržištu, a bez kluba je otkako je prije dva mjeseca napustio Milan. Bivši igrač Marsonije, Zagreba, Dinama, Wolfsburga, Bayerna, Atletica, Juventusa  Al-Duhaila te vječni ratnik, spreman je za zadnjih juriš.  

Pročitajte više