11 besplatnih za vrh HNL-a. Pogledajte momčad od Hrvata bez ugovora

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

PRIJELAZNI rok u Hrvatskoj traje do petka. Dotad klubovi mogu kupovati igrače iz Hrvatske i inozemstva. No nakon petka moći će se dovoditi samo igrači koji nemaju ugovor. Brojni hrvatski nogometaši u ovom prijelaznom roku nisu uspjeli naći klub. Na listi hrvatskih slobodnih igrača brojna su poznata imena.

Nižić i Šimunović na stoperskim pozicijama

Na golu ove zamišljene postave najboljih hrvatskih slobodnih igrača je Antonio Ježina (34), nekadašnji golman Dinama, Istre, Slavena, Antwerpa i Osijeka. Ježina je zadnje branio u Osijeku prije dvije godine i otad je slobodan igrač. Najviše je branio za Zadar, 80 utakmica, dok je 40 puta branio za Dinamo, u kojem je osvojio tri naslova prvaka i dva Kupa.

Na stoperskim pozicijama su Zoran Nižić (33) i Jozo Šimunović (29). Nižić je ovog ljeta postao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor s ruskim klubom Ahmatom Groznim. Prije tog angažmana, Nižić je šest godina igrao za Hajduk.

Priča Joze Šimunovića prepričana je puno puta u hrvatskim medijima. Prošao je Dinamovu školu, igrao za prvu momčad pa 2015. za sedam i pol milijuna eura prešao u Celtic. Ozljede su ga udaljile s terena, a Celtic mu nije htio produljiti ugovor. Pokušao se vratiti u formu u Gorici, no prije godinu dana je ostao bez ugovora.

Desni bek Ivan Lagundžić (24) po Transfermarktu je najvrjedniji hrvatski desni bek bez ugovora na nogometnom tržištu. Nikad nije zaigrao u najvišem rangu hrvatskog nogometa, no igrao je slovensku prvu ligu s Olimpijom te BiH Premijer ligu s Borcem iz Banje Luke. Od ovog je ljeta slobodan igrač.

Lijevi bek Josip Tomašević igrao je do ovog ljeta za bugarski Lokomotiv Plovdiv, s kojim je osvojio dva bugarska kupa. Igrao je i za grčki Atromitos te hrvatske klubove Cibaliju, Split, Dugopolje i Imotski. Prošao je Hajdukovu nogometnu školu.

Vezna linija

Roberto Punčec (31) igrač je koji može odigrati na poziciji zadnjeg veznog i stopera. Igrao je za Varaždin, Maccabi Tel Aviv, Union Belin, Rijeku, Kansas City, a ovog ljeta istekao mu je ugovor s Botevom iz Plovdiva. 

Uz njega uvrstili smo Dinu Halilovića (25), brata puno poznatijeg Alena. Ima 88 nastupa u najvišem rangu hrvatskog nogometa, prošao je Dinamovu školu, igrao za juniore Udinesea pa za Istru, Lokomotivu, Rudeš, danski Esbjerg, nizozemski Den Bosch, a na kraju i za slovenski Tabor Sežanu, nakon čega je postao slobodan igrač. 

Ofenzivni veznjak Tomislav Mrkonjić (29) ostao je ovog ljeta bez ugovora nakon što je godinu dana proveo u Nizozemskoj u Zwolleu. Iza sebe ima velik broj klubova, igrao je za Radomlje, Croatiju iz Zmijavaca, Rudeš, Split, Imotski te neko vrijeme u kadetima i za Dinamo.

Poznata imena u napadu

Napadački dio ove imaginarne momčadi sadrži najpoznatija imena. Nikola Kalinić (35) prekaljeni je bivši reprezentativac Hrvatske, koji je ovog ljeta otišao iz Hajduka. Imao je puno problema s ozljedama. Za reprezentaciju ne igra od 2018. godine. Ostvario je sjajnu karijeru, igrao za Atletico Madrid, Veronu, Romu, Fiorentinu, Dnjipro i Blackburn.

Ante Ćorić (26) nekad je slovio za najvećeg talenta hrvatskog nogometa. Dinamo ga je 2018. godine prodao u Romu za šest milijuna eura. Otad je bio samo po posudbama te mu je ovog ljeta istekao ugovor. Spominjalo se da bi se mogao vratiti u SuperSport HNL, no to se nije, barem zasad, ostvarilo.

Slobodan igrač je i Anton Maglica (31). Nekadašnji golgeter Osijeka i Hajduka do ovog je ljeta igrao u rumunjskom Cluju, no nije produljio ugovor. Hajduk je napustio 2016. godine te otišao u Apoel Limassol. 

Pročitajte više